用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑在學生學業上,大有改善空間
樓主: 壞寶貝
go

培僑在學生學業上,大有改善空間 [複製鏈接]

壞寶貝 發表於 19-10-25 21:54
一講到留级,學校方面就會皺眉頭, 據我所知每個留級學生 ,學校都需要提交報告給教育署, 教育署就會問:   ...

你話上水這學校,我也好像聽過吓(我之前接觸過這學校學生)。comment 其實也覺得怪怪地,大概是可以留這多次。不過說實,讀四年Form 2 都升唔到,我想原因不易處理吧?!另外也有說,有些追不到的同學為有轉校。

我唔太清楚留班機制,津中資助好似每班1-2個? 直資晤知!涉及教育局?或者是資助$問題?

回覆樓主:

據我所知上水甲寅、鄧顯留給配額好似冇上限咁, 十年先至完成中學課程大有人在,

呢啲就係教署要幫助某學校成為地區名校嘅策略, 首先將同區每間小學最叻過一兩個學生派曬畀你, 之後唔達標嘅就留級、勸退, 務求將入u率推到 99%
人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

這些又是循環,叻的小六生就選這些叻學校。
當某些學校沒有這優勢時,要搞掂這班無禁叻的小六生或是k3 生(12年一條龍),就看學校功力、學生potential ,我覺得比一般band 1 school (主要收到大部分band 1 生的學校)更難吧!所以我看究竟培僑那67%是好是差時,我也覺看學校的「升值率」更重要了。

不過當然身在不同位置,有不同看法,總之希望學校同學也有實力。

回覆樓主:

培僑 要幫小朋友,就要同教署攞更加多嘅資源, 以培僑嘅背景絕對唔係問題,響補底方面畀多啲時間小朋友( 一個都唔可以放棄),打好基礎後, 繼續前行,走得更遠,發揮自己嘅潛能

回覆樓主:

我希望學校嘅決策者 ,都有留意呢個網站,

搞乜嘢大龍鳳都係gimmick, 對症下藥, 攞到大學入場券先至係硬道理, 有幾多個學生可以穿上白袍亦只不過係一種虛榮!

壞寶貝 發表於 19-10-22 17:45
今年本校dse成績仍然只係一般,當然有一兩個會較為突出,但整體嚟講真係名不符實, 未能達標,

小一 入學 ...

中學係自己讀書的,仔女吾得,家長自己黎,家長吾得搵人補到得,「名校」是靠自己,靠父母,吾係靠學校!

壞寶貝 發表於 19-10-22 17:45
今年本校dse成績仍然只係一般,當然有一兩個會較為突出,但整體嚟講真係名不符實, 未能達標,

小一 入學 ...

你吾知學校有學生中一留左4年!哈!
只可以講,你吾得,父母吾得,咁就要走得快好世界!小學吾留但中學你吾達標是死留吾俾升,因為會影響學校成績表。
醒下啦!

你到宜家都以為學生的成績是學校功勞?!家長功勞最大呢!如果吾係點會差異如此巨大!

學校品德教育更是差得驚人!學生成績好的,就多數冇品,心狠手辣,手段驚人!扮乖,爭名奪利!一係冇腦!某些家長手段一樣驚人,為仔女爭名奪利,排斥異己,做家長義工Pta 姐。使吾使玩咁既手段呀?!為左走後門俾d子女入學,為左爭仔女上台、乜隊乜隊機會。嘔心死!

壞寶貝 發表於 19-10-25 19:40
今年攞到大學資助學位約有67%, 已經係開校以嚟最好嘅成績,咁亦即係意味住有三成三學生 黯然離開,

學校 ...

果67% 家長付出左幾多資源!12年學費!有人可能仲日日補習由小補到大,升中仲要科科補,先得呢個成績!付出跟收獲成正比!?

如果你知道果33%在人在學校似b3學校學生,上堂訓覺,聽歌,食野,睇手機,拍拖,係學校錫錫,男女食同一碟飯,玩影相,欺凌,杯葛、男仔啦啦隊要著裙,冇人理,可知你會有乜感想!吾合格留班就解決到?學校一於按本子辦事,係你子女吾店,因佢父母吾俾心機自己教或搵人補佢先吾店,其他學生家長子女吾店會搞到佢店,一係父母有能力就送外國讀!明白未?名校自己讀書嫁,靠家長吾係學校,係咁多!講完!

你知嗎?只有級頭60以前才可讀3科dse 選修,咁已大大限制了升大學的可選修科目及競爭性,67%升大學率個人覺得已到頂!因67% 就= 精英班的學生 加小部份 非精英班的學生了。非精英班跟精英班的學生,教的不一樣,做的功課不一樣,但考的卻一樣。非精英班書都未教過就要測驗,因統一測考日期,未教完都要考,請學生自修囉!咁你話吾係精英班的靠學校?!

Yaobb10 發表於 19-11-1 22:10

果67% 家長付出左幾多資源!12年學費!有人可能仲日日補習 ...

閣下嘅無奈、憤怒本人感同身受,

校方應該對症下藥,對於無心向學, 冥頑不靈,教而不善嘅同學,該留級就留级,該勸退就勸退,以免影響其他勤奮同學嘅學習氣氛情緒,本人擔心長此下去,連校長所引以為傲嘅 67%( 所謂驕人成績 )都不保, 有負培僑教學機構,校董,校監,老師,家長及學生們所託!

回覆樓主:

其實我地學校家長,真係好極端的。有心好似你我咁會出聲既吾多,真係恨鐵不成鋼!
多數精明的家長根本吾會出聲,只會在制度下為自己仔女出力爭取機會,背後又補又谷,又玩音樂體育興趣班!有能之士亦大有人在,只是佢哋吾會咁傻作無用之舉!
差勁的家長就在這漏洞百出的體制下為仔女求福利,追名奪利。並排擠、針對、打壓、欺凌、無視一眾發聲及提出改善的,以免影響其非正規下可獲得的利益!
上層根本睇唔到,聽吾到,甚至故意扮睇唔到,有人是被愚弄,有人是懶得管、有人甚至是在亂中求利,表面的一片歌舞昇平,成績斐然,卻是各自家長大能者在發功,可笑的還有人以為是學校所作之大能!我不才不知點可扭轉局勢,只覺中上層無能,無以管控! 中小學部問題都太多!小學部 曾經因連副的出現,佢的本領扭轉了當時的情況,但佢離開副校一職後,實在無以為繼!之後,情況變得更一發不可收拾!部分學生、家長、老師變本加厲,謀取一己私利,作威作福,不搞教育,而是行功利主義。在位者如是,以為設定成績目標監工出卷即可,可是無手段無方法去修補缺漏,學生低分覆吾合格自然家長會出手,精明的學生及家長當然自有辦法,但一眾平庸者又何以跟隨,只有墮馬,被人踐踏!可悲!

Yaobb10 發表於 19-11-2 13:28
其實我地學校家長,真係好極端的。有心好似你我咁會出聲既吾多,真係恨鐵不成鋼!
多數精明的家長根本吾會 ...

學校就係社會嘅縮影 ,現實生活當中發生嘅嘢,學校裏面都一樣會發生, 該提出嘅已經提出,該反應已經反應, 已經盡咗作為一個有良心家長嘅責任,隨遇而安吧!

壞寶貝 發表於 19-11-2 14:09
學校就係社會嘅縮影 ,現實生活當中發生嘅嘢,學校裏面都一樣會發生, 該提出嘅已經提出,該反應已經反應 ...

係,冇錯!所以,在這學校追求的從來就不是公平公正。恰恰相反,家長都盡一切可能,讓勝利的天平傾斜向自己的一方。很正常!也因此冇人會為此而發聲!我也為子女作出了選擇,只需努力培養自己的子女,學校是否有發展空間根本不值一提!所以,精英制,只有少數人才可選3科選修科,無疑限制了升大學的機會,但不關我子女事了,只要確保子女在學校傾斜的資源下,沒將資源更好利用不是作為家長要考慮的。不能在此制度下將資源傾向自己子女才是!

爭!在這學校就是要爭名奪利!沒有共同合作的平台,學生、家長之間都是競爭者!所以別發傻,期盼想學校改變!這就是這學校的校風,因此品德不是重點,成績、可對學校作出的貢獻才是!出眾的成績也大部分是家長自己拼的!家長才是子女最重要的資源及支援!不能逃出這學校,更不可隨遇而安,反而更要努力不懈!子女不是學校的!成績是子女自己的,子女就由家長自己教!

Yaobb10 發表於 19-11-2 23:08

明白! 但總要有人出來發聲,讓大家知道 問題所在, 讓校方去查找原因,去檢討,去改善。

栽培小朋友從來都是父母嘅責任,責無旁貸,

校方也有他的角色,亦是持分者,責無旁貸。

壞寶貝 發表於 19-11-2 23:22
明白! 但總要有人出來發聲,讓大家知道 問題所在, 讓校方去查找原因,去檢討,去改善。

栽培小朋友從來 ...

如果學校就是社會縮影,那汰弱留強不是正常嗎?那有什麼問題?!如沒問題,何需查找原因、檢討改善!只是在這規則下,這學校永遠不會成為名校學府,因為社會縮影就是由各階級所組成,無法只擁有精英,真是精英的家長又有必要選擇讓子女就讀這樣的學校嗎?學校真正能提供給學生的資源其實又是什麼?清華北大的名額!良好的校園!普通話、英文的語境!集合中產以上的家庭!左傾的背景!厚實的中資金錢支援!師資本應優良,可惜因人為及派別因素影響而永遠無法達致優秀!自由的環境!這學校家長惡過學校,精英學生大過一眾同學!凡是都有例外,對權貴是無需規矩的!一切以人為本,人治!學生能一早知悉現實社會世界!這就是現時的校風及學校的發展方針!

小ot 發表於 19-10-23 21:04

我在想既然成日講「自主學習」,除了學校,同學好應該也有自己的 ...

中學部的新生簡介會講的東西跟小學部差不多, 無法知道太多實情。最好問中學生家長,精英班的及非精英班的。
中學新生每年很大部分名額(每年眼見有4-8名)給了由國內來的資優生/學霸/高幹子弟,他們一般是當學校作踏腳石,讀1-2年就出國的!學校還會另外開英文班給這批人課後補底!小班教學呢!補底呢!是不是很好呢!可惜不是給直升的那些學渣!補底的話,學生還可參加學校的功課輔導班,就似有人睇住的功課班吧!

‹ 上一主題|下一主題