用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S2數學
樓主: Rich5
go

S2數學

回覆 Rich5 的帖子

學校有冇分數學精英班之類?
會唔會中一普通班,數學成績好,中二入咗精英班。
班裏面個個都係數學精英,所以老師比的功課會多D,測驗出嘅題目又會深D。

因為我地學校中二係有分數學精英班的,而每班測驗同功課都係唔一樣,考試才一樣。

處理速度是智商評估的其中一個維度。

數學或許可以熟能生巧,操練加速。

但提高處理速度,沒表面這麼簡單。更似一個綜合工程。

Rich5 發表於 19-10-21 08:33
小女做什麼也慢慢的。數學測驗考試經常做不完,怎樣才幫她做快呢?

數學重理解,越高年級越見真章,要留意小學靠操而成績好嘅有機會係假象。其次就算小朋友係明識計,亦要留意佢做數嘅方式是否過於繁複,人家用三步已經計到但佢要七步,若是就足已令佢考試時唔夠時間。
初中數算是簡單,要盡快攪攪佢,如果都攪唔掂高中就會好麻煩。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你講中左我個女, 佢小學係操數, 依家S2開始覺得唔明, 小測只係剛合格, 已開始要補數 (從未外補數學), 希望會好D

妹妹頭 發表於 19-10-25 09:16
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你講中左我個女, 佢小學係操數, 依家S2開始覺得唔明, 小測只係剛合格, 已開始要補 ...
我發覺數叻嘅人佢哋計數思維同一般人有些少分別,正如我仔數強,佢可以諗到好簡單嘅計法,但一般人就諗到好複習,有時佢啲同學打晒結我仔一教佢地就明。所以如果你囡囡睇極唔明,試下揾專科數叻嘅人去教。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-25 13:32
我發覺數叻嘅人佢哋計數思維同一般人有些少分別,正如我仔數強,佢可以諗到好簡單嘅計法,但一般人就諗到好 ...

我個女會寫很多steps 出來,我哋覺得多如,她理解能力不俗,我會叫她simplify steps.

Rich5 發表於 19-10-25 13:47
我個女會寫很多steps 出來,我哋覺得多如,她理解能力不俗,我會叫她simplify steps.
...
我女的校, STEPS寫唔足, 係會扣分

回覆 TwinWong 的帖子

我地都係, 所以唔可以跳STEP

Rich5 發表於 19-10-25 13:47
...
寫太多步驟對計算速度絕對有影響,如果佢真的能理解,只須要寫出最重要嘅 steps 已經足夠。
我記得好耐之前都層經答過,有位網友寫出佢女兒其中一題數計算步驟,印象中佢好似寫了8-9個steps,題數我比我仔做,但我仔只用了3個steps(3行)已經計完,仲話題數頂多寫4行,該題考試寫3個steps絕對足夠不會扣分。我仔高佢小朋友一年級,所以好清楚漏邊啲steps 才會被扣分。

如果計算步驟太重複,去到考試又怎會有足夠時間呢!若你女兒理解力強,相信你要指導下佢快捷嘅方法。

妹妹頭 發表於 19-10-25 16:07
回覆 TwinWong 的帖子

我地都係, 所以唔可以跳STEP

應該唔係跳step,係有啲人計數步驟重複,其實係不必要。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-25 16:16
應該唔係跳step,係有啲人計數步驟重複,其實係不必要。

特別係MC題,數好嗰啲好快知道答案,已經贏左半條街。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

[size={"x":65,"y":23,"w":204,"h":14,"abs_x":470,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":187,"h":14,"abs_x":470,"abs_y":509}]gracelam 發表於 19-10-25 21:26

高手既戰場係MC.

gracelam 發表於 19-10-25 21:26

係,記得好似去年dse math 就係好多人衰MC.

小女做什麼也慢慢的。數學測驗考試經常做不完,怎樣才幫她做快呢?

要了解做唔曬的原因,才可針對解決問題:
計數計得慢:
>加減慢沒有心算,還要數手指
>乘數表不熟背得慢
>對部份數式會計得慢
>對文字理解提有困難
>專注有困難
>對時間觀念有問題
>數卷技巧未能掌握,如那些題目先做...
>對自己沒有信心,每題都重複運算
>......

要了解問題才可解決

回覆樓主:

中二已可用計數機,中二好chapter mc 根本唔駛落筆做,用剔除,㩒機已可圈答案,但學校老師唔會教。

AaAma 發表於 19-10-28 10:22
要了解做唔曬的原因,才可針對解決問題:
計數計得慢:
>加減慢沒有心算,還要數手指
非常同意,需要了解問題既根源,才可能解決問題。

樓主提及女兒中了打機毒,以前經常No. 1,做三題也沒有心機,又沒有說明其它科表現如何?這樣,很難分析問題所在。

Rich5 發表於 19-10-21 08:33

你囡囡用半小時做3題數題表現得無心機做。如果,唔係因為不喜歡數學而做得慢。我建議你試試讓她來一次午睡後即做20題深淺均有的數學題,看看是否問題所在。是次測試不要預告,要突擊。