用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 救恩vs沐恩vs恩主教
樓主: MableGeorge
go

救恩vs沐恩vs恩主教 [複製鏈接]

Poyau 發表於 19-10-23 23:43
HKALE同DSE反差咁大
教改真厲害 B1可立時變B2
再睇吓個表十年人事幾番新
雖然救恩成績差咗,但依然係大埔區較有代表性嘅中學。只怪同區中學實在太差。

Fanny_ma 發表於 19-10-24 01:38
雖然救恩成績差咗,但依然係大埔區較有代表性嘅中學。只怪同區中學實在太差。 ...

考試制度改變影響深遠

回覆 Poyau 的帖子

救恩,同恩主教轉制後真係跌左好多喎....
其實呢兩間都多快退休嘅老師,可能無左一批有高考經驗嘅老師吧....

MsSmith 發表於 19-10-31 19:55
沐恩是Band1,其馀两间是Band2(根据DSE成绩)

如果將恩主教當B2學校睇,會係災難!大埔唔夠B1位,B2學校亦唔夠,B2生當佢係B2學校咁揀,可能唔知飛咗去邊。

MsSmith 發表於 19-10-31 22:13
回覆 little_yolky 的帖子

当然选择学校要考慮供求问题,大埔现在学位短缺,B2入恩主教在现在是极困难的。 ...

B2生實在不應該選恩主教。

點解大埔band 1中學學位咁少?
係咪因為sars而學位好足, 大埔的Band 1生好多都在升中時跨區成功...... 叻嘅大埔生都出哂去市區同沙田讀?剩返平平穩穩唔突出嘅學生係大埔考Pre-S1?

以前大埔有七間Band one中學,已經先後有三間跌落Band2,分別是:恩主教、羅定邦、救恩

MsSmith 發表於 19-10-31 22:45
沐恩
3322:大约70%
本地资助学士课程:大约38%
救恩一直也只是band1之末,沒有想像中這麼強勢。

Fanny_ma 發表於 19-10-31 22:49
救恩一直也只是band1之末,沒有想像中這麼強勢。

唔知來年大埔救恩會否仍有位給北區校網呢?

zanezane 發表於 19-10-31 22:21

點解大埔band 1中學學位咁少?

學童多咗好多吧!又有雙非配額。大埔得5間英中而已,北區重災區,都有人自行跨區嚟大埔呀。前年開始位已經唔夠了。

MsSmith 發表於 19-10-31 22:48

你说得对。但必须如实公佈恩主教DSE成绩所属的组別,好让1C的学生家长有机会考 ...

咁如果成績夠的話,B1A,B,C同B2我都認為應該跨出去讀的。你又認為熱門莫莫好好景嗎?佢雖然係B1,但成績已大不如前,但好多B1A同學揀佢呀,咁咪一樣大鑊。

MST.... 唉, 好希虛呀.......  點降會撹成咁?

zanezane 發表於 19-11-1 08:35

MST.... 唉, 好希虛呀.......  點降會撹成咁?

可能依家D小朋友不能太放任,要有一定的規管吧。又或是老師們不適應DSE的教法?

little_yolky 發表於 19-11-1 07:39
咁如果成績夠的話,B1A,B,C同B2我都認為應該跨出去讀的。你又認為熱門莫莫好好景嗎?佢雖然係B1,但成績 ...
現實係,大埔區可能同觀塘區一樣,一間B1A中學也沒有。監獄多年嚟只公佈3322率同入U率,令人有無限遐想。

老莫上年終於再次公開校務報告,DSE成績一如所料大不如前。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

換校長, 高中生唔妥校長緊縮政策也有可能. 呢個校長一黎, 就限制舊生唔可以隨時返黎聚下.... 要下下有老師出黎擔保, 登記先入到校.......
果陣老鬼已嬲左, 整整下唔係好願返黎.

所以我懷疑校長同學校唔夾
‹ 上一主題|下一主題