用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀國際考直資
go

讀國際考直資 [複製鏈接]

請問如P1-P5 讀本地(考埋呈一),P6讀國際學校,可以一樣有機會考到好的女直資嗎?

0    0    0    0

點解要轉來轉去?

畀個今年入男直資的個案你參考
佢一直讀南區某IS
平時講英文
田徑摩打腳
足球是港隊
被人邀左去嘉多利山

簡單而言
你有料到就IS轉本地都冇乜問題
以我較熟悉的喇沙計
近年都有case係
West island升LSC,這人剛考完DSE畢業了
又有Kowloon Junior升LSC,不過讀左幾年走了

所以我覺得IS升讀本地係可以的

我是護書簿

謝謝分享
小朋友讀本地P5成績級頭,但冇其他非常突出之處,有機會考龍頭直資,但冇把握.

但其實心儀中學轉國際. 但係一線國際難考到。 冇咁有track record 嘅國際學校有多啲選擇,有些成績好但設施地點未必好合適,一些新嘅設施好但成績暫沒有保證,頭痛中。諗緊如果國際學校考唔到一線,不完全合心意嘅可唔可以讀住先。一來看是否適應適合,而六年班時照考直資再有多次選擇。

直資一般六年班上學期巳開始,所以我想也主要是看呈一嘅分.

但實在唔清楚只有五年班程一分數,而六年班報考時巳讀國際學校嘅話,有冇影響機會呢?

Spiderphant 發表於 19-10-19 15:04
謝謝分享
小朋友讀本地P5成績級頭,但冇其他非常突出之處,有機會考龍頭直資,但冇把握.

考慮只報一線IS 入到就轉讀IS
如果唔得就考直資 初中繼續LS
到高中再報IS

Spiderphant 發表於 19-10-19 15:04
謝謝分享
六年級開學不久就開始報直資,到時只是轉校兩、三個月,都未必完全適應,又要 interview IS 又要磨合 IS 模式和朋友,都會吃力。我都覺得今年考心儀 IS,考到就轉,不然等上咗中學,即使中二、三都多人出國,一線IS 都有機會。
除非你想早啲適應IS 模式,否則沒必要現階段轉非心儀 IS 。
‹ 上一主題|下一主題