用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1C 女,文靜,無特異功能,中西區小學
樓主: Mommy-Maggie
go

B1C 女,文靜,無特異功能,中西區小學  

PTL_L 發表於 19-10-23 19:48
回覆 CharlieSK 的帖子

要俾錢讀st paul同一系列,我覺得好傻,所以唔會報spcs
不過成績也明顯好好多

回覆 b3410 的帖子

都係band 1 pool, 1a 同1b都唔差得遠。要俾錢讀就唔係讀呢間直資同津校,學生生源、資源,點都有啲距離,不過spss成績都可接受,加上spss係spcs拆出黎,歷史問題。所以真係誘因唔大,唔值我俾錢讀。

PTL_L 發表於 19-10-23 22:28

都係band 1 pool, 1a 同1b都差得遠。要俾錢讀就唔係讀呢間 ...
你話SPCS成績唔夠好?我覺得幾大女校,DGS一姐地位,之後應該就係佢,1a頭喎。

b3410 發表於 19-10-23 22:32
你話SPCS成績唔夠好?我覺得幾大女校,DGS一姐地位,之後應該就係佢,1a頭喎。 ...

同意,SPCS D學生似乎比較進取~~~

唔係,spcs成績好,但我唔想俾錢讀好少少既同系學校。個人睇法。

PTL_L 發表於 19-10-23 22:46

唔係,spcs成績好,但我唔想俾錢讀好少少既同系學校。個人睇法。 ...
明白。唔好意思,我之前以為你搞錯兩間因為我自己之前搞錯,錯過咗報SPCS,曾經好後悔。

唔緊要,可能我又懶,唔想踢個女做book report

b3410    發表於 19-10-23 23:07

kirstyau 發表於 19-10-22 15:41
報左SSGC黎緊9/11講座加Tour。 好期待

我都報咗,咁快知道喇咩?請問你收到email未呀?

Gigi200 發表於 19-10-24 08:14
我都報咗,咁快知道喇咩?請問你收到email未呀?

報左!未收email。得個報名Google email確認咋。

要睇返數據, 女校的話, 全港女校DGS之後, 數完St Mary、Maryknoll之後, 仲有德望, 都唔知到SPCS未。

醒目開學勳章

yianleen 發表於 19-10-24 13:02

要睇返數據, 女校的話, 全港女校DGS之後, 數完St Mary、Maryknoll之後, 仲有德望, 都唔 ...
r u sure?

個人認為直資女校,九龍區DGS神霸;港島區就是SPCS了。
其它港九較出名神級津女校,就算DSE成績起伏,因歷史名氣等已令大家趨之若騖,只要用家自我感覺良好就是了!

bobbob 發表於 19-10-24 13:07
r u sure?

SPCS科中文5+都已經好過GHS,MCS出三年平均又唔知點計番其中一年,近排常提既SMCC又跌左DD~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-10-24 13:38
SPCS科中文5+都已經好過GHS,MCS出三年平均又唔知點計番其中一年,近排常提既SMCC又跌左DD~~~
...
講ghs又唔提hys,mcs之後又唔講mss,睇嚟都係靠估居多~~

mcl203 發表於 19-10-24 13:38
...

SMCC係跌左好多好多。如果僅僅以今年(2019)DSE已公佈的數據睇,特別以4+所有科計算先得68%,試問還有幾多人認爲仲係值得B1a?

poodpoodhk 發表於 19-10-24 13:34
個人認為直資女校,九龍區DGS神霸;港島區就是SPCS了。
其它港九較出名神級津女校,就算DSE成績起伏,因歷 ...
歷史名氣,消費唔到幾多屆。。。
目前甘的小一收生制度,升中勁少外校名額,睇來行情反復向下在所難免

kirstyau 發表於 19-10-24 09:22

報左!未收email。得個報名Google email確認咋。

Thanks  

yianleen 發表於 19-10-24 13:02

要睇返數據, 女校的話, 全港女校DGS之後, 數完St Mary、Maryknoll之後, 仲有德望, 都唔 ...
唔好意思,最近一年數據我冇仔細睇,不過之前幾年,應該SPCS好過其他幾間。要分開佢DSE stream

回覆樓主:

我都未收到ssgc confirmation,希望有機會入去睇下。唔知面試難唔難?

櫻花公主 發表於 19-10-24 21:25
我都未收到ssgc confirmation,希望有機會入去睇下。唔知面試難唔難?

今年甘多間最後取消,睇怕有D危。