用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國租車
go

英國租車 [複製鏈接]

之前聽聞在英國租車有好多不愉快經歷。想問下Hertz 同enterprise 邊間好些?
   4    0    0    0

回覆 rainbowbb 的帖子

試過Hertz, Budget都好好,一切順利

試過Easirent , 有極不快經驗!

rainbowbb 發表於 19-10-19 02:01
之前聽聞在英國租車有好多不愉快經歷。想問下Hertz 同enterprise 邊間好些?
同事每次都用SixT,自己試過都OK。最好現場至upgrade全保,平過網上直接買每日幾鎊

Thanks all. 呢幾間我再睇下價錢

回覆樓主:

Hertz 比哂錢book咗自動波車,去到話無車,迫你要棍波車

97+01 發表於 19-10-21 23:28
Hertz 比哂錢book咗自動波車,去到話無車,迫你要棍波車

咁都得

三個月前租 Avis,買全保,都 OK。Book 14:00 攞車但出閘早,負責人肯 13:30 就畀攞車。基本上所有車行都唔會保證係同一部車,但會係大細一樣,亦盡量安排返棍波/自動波。我本來訂 Peugeot Intermediate SUV Auto,去到冇呢架但畀左架一樣大,但新+靚好多嘅車。買左全保所以冇驗屍,去到交車走人。

Budget好,我book那間在商場裡面,取車和還車快捷,車很新!職員完全無黑面好nice.

如果坐CX heathrow落機,揀 budget/Avis (其實同一家) 或Sixt 都唔駛坐shuttle, 直接可在T5 攞車。兩家都唔錯,攞車快,冇hard sell.

rainbowbb 發表於 19-10-27 05:03
咁都得

仲要唔問佢就無退返自動波同棍波差價,如有此情況要留意,我係倫敦市內分店攞車,睇呢度jm提供,好似喺機場分店攞車出問題較少

golulu2002 發表於 19-10-27 11:46
如果坐CX heathrow落機,揀 budget/Avis (其實同一家) 或Sixt 都唔駛坐shuttle, 直接可在T5 攞車。兩家都 ...

我之前在heathrow avis 有不快經驗,已經入我黑名單

97+01 發表於 19-10-28 09:49
仲要唔問佢就無退返自動波同棍波差價,如有此情況要留意,我係倫敦市內分店攞車,睇呢度jm提供,好似喺機場 ...

我反而在機場租有問題

回覆樓主:

我嘅租車分享(SixT vs Enterprise):

第一次係幫襯SIXT,朋友book嘅,但佢只帶國際駕駛執照,冇帶香港牌,SixT要改我個名登記,要佢取消畀咗錢嘅信用卡, 改用我張信用卡重新付款。其後再退款,結果一來一回信用卡外幣手續費損失幾百元!

第二次都係幫襯SixT,預訂咗兩架同一款嘅車 但佢搞錯,只留咗一架, 冇另外一架自動波車可以放得落我哋4人加4件大行李,臨時要喺機場搵其他租車公司,結果去咗Enterprise租,價錢差唔多,仲送咗免墊底保險畀我!

兩架車都係未入滿油就還車(望住油站兜幾次都入唔到去!),諗住任佢劏!最後睇返信用卡,SixT就明顯收貴好多,Enterprise嘅收費同自己入油分別唔大!

之後我改咗Enterprise租車,冇加買保險,只用佢基本嘅保險,冇出過問題。有一次佢計錯數收多咗我錢,對信用咭至發覺,email追佢都好快回水。

rainbowbb 發表於 19-10-28 10:19
我之前在heathrow avis 有不快經驗,已經入我黑名單

諗住hertz同avis規模大d會好d但都出事
你嗰次有乜事呀?

Band5 發表於 19-10-28 11:26
我嘅租車分享(SixT vs Enterprise):

第一次係幫襯SIXT,朋友book嘅,但佢只帶國際駕駛執照,冇帶香港牌 ...
在英國未租過車,但就我所見,英國本地人通常都係用Enterprise租車,不過佢地租貨車搬屋多,聽完你講更加明白點解佢地用Enterprise。

97+01 發表於 19-10-29 10:19
諗住hertz同avis規模大d會好d但都出事  
你嗰次有乜事呀?

Avis staff 係咁叫我upgrade 和買全保,攪咗我成個半鐘。仲要揸揸吓車發現charger 冇電,原來gps 一直用緊自己電。幸好電話卡有data, 唔係唔知點去換車

回覆 rainbowbb 的帖子

租車唔洗用車 GPS 架,浪費錢。除非你去鄉下地方,否則自己 data card 已經夠用。

今年9月同經Avis租過, 不錯, 車很新, 火車站取車, 機場還.
‹ 上一主題|下一主題