用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點幫5歲自閉兒子
go

點幫5歲自閉兒子 [複製鏈接]

我個仔而家5歲幾,2歲時見健康院醫生時被醫生懷疑自閉症,轉介左去做評估,聽力同智力都冇問題,但係其他方面就明顯好弱,唔係冇反應就係發脾氣,唔肯俾其他人掂,好多時會訓地發脾氣,淨係識手指指。
3歲讀幼稚園k1,因為阿仔唔肯俾人掂,又唔肯離開我,我陪左係佢隔離上堂都有好幾個月,之後坐遠少少,再之後就係禮堂等,由開始時返1.5小時,變2小時,再變2.5小時,阿仔明顯情緒穩定左,雖然學習都係差,但已經好好多。
   1    0    0    0

回覆樓主:

之後升K2,頭1個月放早半小時俾阿仔適應,但我唔洗留低陪,跟住就跟返正常時間。
依段時間有到校服務俾佢,但阿仔情緒唔好,經常唔跟指令同發脾氣,令到治療冇成效,跟住11月有E位俾佢做治療,要搭車去中心做訓練,但係阿仔又成日都發脾氣唔肯去,連學都唔肯返,又同治療師同學校溝通後,阿仔唔肯去治療就暫停,訓練返佢肯上學先,當中過程好艱辛,佢經常打我,又經常撞自己落地同牆,幸好都搵到方法令佢肯返學。

回覆樓主:

之後就間唔中捉佢返中心做訓練,但係開始發現阿仔唔識認字同寫字,完全對書寫冇概念,同老師同治療師溝通後,用左D方法幫助佢順利做功課。
咁就又一年喇。

回覆樓主:

係暑假時,阿仔終於都識跟寫字,老師同治療師都覺得阿仔可以試升K3,咁就繼續行落去。
但去到而家K3,又發現阿仔而家情況升小一都幾有難度,雖然阿仔可以靜靜坐定,但係未必識聽指令做,又怕佢唔識講野會俾其他同學仔欺負,又怕老師會晾佢埋一邊唔理佢。

阿仔現時5歲,言語能力只有3.5歲,有時唔知係佢唔識講定唔肯講,顏色、數字、動物名稱等都用英文講,唔識講中文,認唔到中文字,寫就更加麻麻,自理還可以,自己如廁洗手等冇問題,執玩具果D都可以自己做,我有買教材係屋企教阿仔,但可能因為佢會蝦我,會拒絕做,所以成效唔大。
阿仔就黎6歲,就快乜服務都冇喇,咁我到底可以點幫個仔呢?

回覆樓主:

你預計你仔未來升小一係會入讀主流小學嗎?
如果覺得小一會跟吾度進度,會吾會考慮重讀K3。

回覆樓主:

我有考慮重讀k3,但就會冇晒支援,要自費真係做唔到

wy.yau 發表於 19-10-19 12:05
我有考慮重讀k3,但就會冇晒支援,要自費真係做唔到

重讀K3,學券校,看能否申請多一年學券?
否則上唔到普通小學,差太遠
如無曬支援,自己學多啲做訓練。NGO的班比較平,留意一下

回覆樓主:

我自己有係屋企同佢做唔洗太多工具既訓練,但係可能因為角色問題,一直成效唔大,就算去NGO唔係私人,一堂都要幾百蚊,負擔太大,我家庭真的支持唔到

在學校除了唔出聲, 還有什麼與其他小朋友不一樣?
其實只是對著妳情緒大D。
如果他能在學校自得其樂還可以吧。
小孩智力正常, 懂自理, 語言只是遲少少, 也不是太差。
選一間少功課少壓力的小學升上去可以嗎?

小菜豆 發表於 19-10-22 16:06
在學校除了唔出聲, 還有什麼與其他小朋友不一樣?
其實只是對著妳情緒大D。
如果他能在學校自得其樂還可以吧 ...

佢言語係遲左2年,應該係差好遠,老師有反映指令要同佢重覆講幾次先做,我同佢做訓練經常死都唔肯做,成日喊,一喊就乜都唔做,我都好辛苦好累。

唔聽指令呢樣個個自閉小朋友都會,
冇自閉小朋友都唔聽指令,
我c6都叫十次冇回應。
就算K3Repeat再repeat都好難改善,
而且佢唔係學習能力問題升唔到小一

小菜豆 發表於 19-10-22 19:13
唔聽指令呢樣個個自閉小朋友都會,
冇自閉小朋友都唔聽指令,
我c6都叫十次冇回應。

佢認字寫字都好差

認字寫字差方面, repeat能解決這問題?

小菜豆 發表於 19-10-23 15:13
認字寫字差方面, repeat能解決這問題?

係屋企努力訓練緊

自費係有必要的, 因為E位/O位都係每個月幾個小時, 單對單自費當然好貴, 但NGO搞既小組訓練一百幾蚊一堂其實都可以的。

Vividada4472 發表於 19-10-25 17:39
自費係有必要的, 因為E位/O位都係每個月幾個小時, 單對單自費當然好貴, 但NGO搞既小組訓練一百幾蚊一堂其實 ...

百幾蚊一堂??邊度有咁平呀?可以講我知嗎?

建議再去CAC 再評估才升小
看看主流小學是否適合小朋友

小熊野 發表於 19-10-26 10:02

對於重讀K3定升小一有D矛盾,重讀有重讀既好,升小一又有升小一既好,如果重讀K3可以偷多一年時間俾佢思維、理解同言語成長,但係始終過左6歲就乜野支援都冇,要自費做訓練又負擔唔起,又搵唔到便宜既訓練俾佢上,對阿仔既進度冇乜幫助。如果升小一可以俾佢適應小學生活,始終幼稚園比較輕鬆,同小學生活有距離,但係又擔心能力不足跟唔到會更加辛苦,依個狀態上小學實俾同學欺負,又怕老師會晾佢埋一邊唔理,令阿仔更無安全感同自卑。
好煩惱,都唔知點揀好。

小熊野 發表於 19-10-26 10:02

評估中心寄左問卷黎俾家長同治療師填,再考慮洗唔洗做多次評估,但係就算做評估,都冇咁快,最快應該2-3月先有得做,但係過年前已經要決定好去向。

回覆樓主:

我記得我女小一時,日日捉佢讀書,大大聲咁讀,每課每日讀三次,開始時係讀一段,我教佢教到嘔血,不過你要比佢知道佢係進步緊,多D讚佢,重要同佢講點解要讀出聲,佢唔明會發脾氣。
‹ 上一主題|下一主題