用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我的囡囡有冇機會入到天主教郭得勝中學? ...
樓主: 教育皇后
go

我的囡囡有冇機會入到天主教郭得勝中學?   [複製鏈接]

英文D有機會喺B3 ,就算未到B3都應該B2尾了,問清楚學校好,要解釋比佢聽唔係佢堅持要入B1就一定入到,以佢嘅英文水平入咗去真係未必聽得切,除咗中文中史全部用英文教,而且唔會就住講的,英文水平唔夠聽唔晒同聽唔切會好辛苦,無論最後去唔去到B1都好,叫佢每日多接觸英文將英文再加強,就算派左入B2、3,中二可以再轉的

lctang 發表於 19-11-3 13:17
你囡囡讀哪間小學??
浸信會沙田圍呂明才小學

醒目開學勳章

教育皇后 發表於 19-11-4 20:06
浸信會沙田圍呂明才小學

上年的報導,有6成人升英中,全級150人,大約90人升英中,扣除水份,即係全級70名升到英中。。。
所以如果知道你女兒 全級名次,會更清楚banding...

教育皇后 發表於 19-11-4 20:06
浸信會沙田圍呂明才小學

強校,叻叻。條件好好,難怪信心較大。
關鍵係全級名次是否跟去年band1人數裡面

conniecheung 發表於 19-11-4 20:48
上年的報導,有6成人升英中,全級150人,大約90人升英中,扣除水份,即係全級70名升到英中。。。
所以如果 ...

沙呂小升中過半B1

https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

醒目開學勳章

Poyau 發表於 19-11-4 21:25
沙呂小升中過半B1

https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

冇明確列出人數,不過睇百分比圖,都應該有半數,所以如樓主 女兒全級名次在中位 都有一定機會上英中。

回覆 conniecheung 的帖子

我就是怕我囡囡低過中位數,然後入bend3![img]blob:https://www.edu-kingdom.com/794c901a-4414-4371-811b-69e672b7329a[/img]

教育皇后 發表於 19-11-4 22:37

我就是怕我囡囡低過中位數,然後入bend3!
呈二公佈出來,有bandind未?

醒目開學勳章

教育皇后 發表於 19-11-4 22:37

我就是怕我囡囡低過中位數,然後入bend3!

唔使太擔心,呈一呈二已經完成,等拿了成績表,同老師了解下全級名次,再作部署...

nillnill 發表於 19-11-4 22:45
呈二公佈出來,有bandind未?
老師話好快有banding

conniecheung 發表於 19-11-4 21:30
冇明確列出人數,不過睇百分比圖,都應該有半數,所以如樓主 女兒全級名次在中位 都有一定機會上英中。
...

2019年校務報告無咗升中人數同%?
假設總數同2018年一樣 過6成英中

B1 68 (43.59%)
B2A-1C 30 (19.23%)
B2 4 (2.56%)
NR 11 (7.05%)
IS 6 (3.85%)
無資料 37^ (23.72%)
總數: 156^ (100.00%)
* Banding據hkpapa
^ 假設總數同2018年相同

醒目開學勳章

Poyau 發表於 19-11-4 22:50
2019年校務報告無咗升中人數同%?
假設總數同2018年一樣 過6成英中

回覆 Step_C 的帖子

我朋友 個仔, 三次呈分 肥左一次英, (另兩次都係啱啱合格)

但數學 好勁, 最終係入到B1C.

了解下樓主果間中學, 派位係真好, 而且考試考得深, 要拿高分難,

但出到去同人一比, 依然可以搶到好多B1位,

衣樣就係點解揀小學要睇升中率.

我亦唔想講咁多啦, 我覺得樓主都係問清楚學校班主任以往佢小朋友既成績派去邊D學校,

再評估下小朋友應唔應付到, 再決定揀邊間中學.

Step_C    發表於 19-11-5 16:32

subb 發表於 19-11-4 10:02
英文d 左都可以都可以入1c, 入到去跟唔跟到先 ???
前幾多年???係咪升中人數底迷個幾年 ??
樓主有 ...

好似 可能講多小小,

果個係我朋友仔仔, 果年係樓主間小學 係中下學生, 只係數學特別勁.

當年 老師話佢係B1-B2 之間, 佢 揀左 1間B1C, 1間B2A.

最後派左間B1C, 讀得好唔好, 我唔知, 我只係知道佢 讀緊中3, 無留班, 而且都好多活動.

當然, 我覺得最終都係要睇下你自己小朋友既能力, 同埋了解下自己學校過往幾年既派位情況先決定.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-2 23:19
冇問題丫,既然佢話不要入B2,就叫佢從今日起積極裝備好自己,每日都比心機讀書/操卷,英文差就每日睇英文 ...

妳講得非常好,但我女兒真係馮考試前一個月巳温習,平日都會温習上堂老師教過的課本內容,但考試回來都是6,7字頭,今次呈分二都出了,是7,8字頭。但應該是band 2C-3A,不知怎樣好,她仲想入2A-1C中學,想老實跟她說,又怕傷她的自專心。

kwboy 發表於 19-11-5 22:24
妳講得非常好,但我女兒真係馮考試前一個月巳温習,平日都會温習上堂老師教過的課本內容,但考試回來都是6 ...
2A-1C即是BAND1-BAND2之間,這些中學,BAND2係有機會派位抽入。自行,始終係收最好的學生為主,較難。
直資,建議可以試下。

kwboy 發表於 19-11-5 22:24
妳講得非常好,但我女兒真係馮考試前一個月巳温習,平日都會温習上堂老師教過的課本內容,但考試回來都是6 ...
如果你囡囡勤力又認真,正常考試成績應該唔止6-7字咁少,有冇睇過佢錯啲咩? 究竟邊部份較弱?定係唔懂得答題技巧?唔夠時間做卷?要幫佢揾出原因先幫倒佢。
來年升中學童多左,若B2C-3A,要努力考好呈三保住B2,咁仍然有機會抽到2A中學。加油!

nillnill 發表於 19-11-5 22:30
2A-1C即是BAND1-BAND2之間,這些中學,BAND2係有機會派位抽入。自行,始終係收最好的學生為主,較難。
直資 ...

其實我想揾間活動教學,開心的中學。未來六年中學唔想用「谷」這個字上學,最重要開心上學。
但直資好貴,其實揾中學最重要岩自己程度,我也勸女兒不要太進取,希望越大,失望越大。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-5 22:37
如果你囡囡勤力又認真,正常考試成績應該唔止6-7字咁少,有冇睇過佢錯啲咩? 究竟邊部份較弱?定係唔懂得答 ...

粗心大意最多

zenobiawong 發表於 19-11-5 15:10
好似 可能講多小小,

果個係我朋友仔仔, 果年係樓主間小學 係中下學生, 只係數學特別勁.
早幾年升中學童人數少,你朋友仔仔B1-B2邊緣人,而且一線小學,抽入1C絕不出奇。早幾年因學童少,郭都收了唔少Band 2 生,但隨著升中學童人數回升,明年應該幾難有呢支歌仔唱。樓主如果太搏去搏B1,要有心理準備隨時失敗跌入B3。
‹ 上一主題|下一主題