用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 是否需要推遲入學
go

是否需要推遲入學

仔仔是12月細B,現讀K3,三歲左右被診斷亞氏保加,一路有follow社交及情緒問題。

前幾日家長會,班主任說他“highest in academic level, but lowest in emotion control in the class”. 問及升小一,老師說他學業方面早已ready,但情緒控制方面似乎未ready。這種情況要不要考慮推遲一年入學?我其實希望他做大B,但又怕他讀得悶。

學業方面沒有補習過,但記憶力佳,識字閱讀等方面遠超同齡人。

我一路主要關注自閉症,相識的家長多數建議留多一年班做大B,不知有情緒問題的資優兒童,家長會怎樣打算?

我覺得唔需要留班。因為小朋友可能是覺得其他同學太幼稚,先social 差。如果留班,同學更加細個,更加玩唔到一起。應該儘量選擇對資優同學支援比較好的小學。或者至少多同路人,老師經驗也會多一些。

王家爸爸    發表於 19-10-22 12:33

醒目開學勳章 貢獻勳章

相信係能力比較高嘅亞氏

呢d仔,唔識得表達,能力高,敏感,如果你俾佢repeat,放佢响班更低B更難溝通嘅朋輩一齊,你會覺得有無可能有進步呢?

反而,一班較有SEN經驗嘅教學團隊會比較重要,幫佢建立自信,多d溝通
emotional control 問題,其實好受外圍影響,特別係話得事嘅老師!如果老師能夠正面處理,同學們亦唔會太過份....但如果遇上海鮮級別老師,咁就超級麻煩....
我個人會就情緒問題,特別係會出現較多問題嘅數學堂,開學後約見老師打定底

恐龍家

b3410 發表於 19-10-18 13:40
我覺得唔需要留班。因為小朋友可能是覺得其他同學太幼稚,先social 差。如果留班,同學更加細個,更加玩唔 ...

謝謝。原先打算考or派不到心儀小學就repeat,現在看來還是不給他留班好。

小曳人 發表於 19-10-21 16:28
相信係能力比較高嘅亞氏

呢d仔,唔識得表達,能力高,敏感,如果你俾佢repeat,放佢响班更低B更難溝通嘅朋 ...

老師非常關鍵。他之前的班主任有SEN教育背景,仔仔進步很大,改正好多行為問題。但現在班主任年輕,經驗不夠,控制不到他。

我去幼稚園觀課,仔仔好的地方是積極自信,每個問題都舉手回答,衰的地方是坐不定,有時會搞其他小朋友,擔心小學未必能包容。

醒目開學勳章 貢獻勳章

maxm838 發表於 19-10-22 23:11
老師非常關鍵。他之前的班主任有SEN教育背景,仔仔進步很大,改正好多行為問題。但現在班主任年輕,經驗不 ...
學校課堂規矩,由學校教,唔需要太過擔心,人大咗,自我控制能力亦會相應進步
所以我唔建議留班,反而係搵一間較有相關經驗嘅學校
恐龍家

老師非常關鍵。他之前的班主任有SEN教育背景,仔仔進步很大,改正好多行為問題。但現在班主任年輕,經驗不 ...

現況係一般學校稍稍坐唔定,己經叫你帶個仔去睇精神科醫生攞藥食...

親身體驗,開學一個月就已經聽到以上建議,仲要將你調到最角落坐。守完行為,見你成績唔差就會調上返前。

我個仔唔係咩資優,只係坊間叫做“聰明”嗰種。亦無過度活躍、專注力問題。只係覺得上堂太悶,自己遊咗上太空....

所以真係要小心選擇學校。

可以了解下優才、港同、陳守仁之類比較著重於活動教學既小學。除咗活動教學,就係所謂既 Happy School,但係需要小心選擇。

LittleCS 發表於 19-10-24 17:37
現況係一般學校稍稍坐唔定,己經叫你帶個仔去睇精神科醫生攞藥食...

親身體驗,開學一個月就已經聽到以上 ...

我個仔,成日都在太空上邊,到老師好大聲鬧,才能跌返來課室
頭大。。。。。。。

Eric_Li2012 發表於 19-11-29 11:00
我個仔,成日都在太空上邊,到老師好大聲鬧,才能跌返來課室
頭大。。。。。。。
...
雲遊太空有唔同既原因:如果係容易分心,螞蟻經過都想同佢傾偈,就需要改善。如果係因為腦諗野快,覺得老師教得太容易,所以雲遊太空去諗深一層,就唔係問題。

王家爸爸 發表於 19-12-2 09:01
雲遊太空有唔同既原因:如果係容易分心,螞蟻經過都想同佢傾偈,就需要改善。如果係因為腦諗野快,覺得老師 ...
慘了,呢兩種情況好似都有,佢話老師講嘢好boring。。。。。