用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
樓主: 奶媽14號
go

東區中學  

swytca 發表於 19-11-6 21:10
不對,他說的4小龍都系16網,16網現在也就2基灣好,另外兩間派位不如14網滬江,還有其它
...
多謝。
岩先就有少少奇怪,按理,派彩靚的該放係校網的顯眼位置。正如你講,兩基灣確係派得好,但其餘兩間,沒放全資料,有遮遮掩掩的感覺。

回覆 200904 的帖子

你呢個憂慮其實直接問自己小學就可以。

如果學校小六考完呈分係唔講名次,咁你更加要係呢個時建議學校要係呢方面諗諗家長係自行選校嘅需要。未必要求到要公佈實數,公佈個range已幫到更多手。

又或者係你只係小五家長,唔知小六嘅安排係點先會擔心。所以,只要直問學校就可以了

我係早前學校巡禮行booth, 有問過中婦係咪all in,佢話唔係,會睇學生成績選。我再問即係考第幾先有得見,佢唔答我。聖馬可都係答差唔多答案。
而BPS就只係派資料,話想知詳情就去briefing session.

我諗我地可以做嘅就係勤去briefing session 問真d中學,或者上黎問下,再唔係就要問下自己學校嘅師兄師姐先知點先會約見。

zanezane 發表於 19-11-7 08:33

我係早前學校巡禮行booth, 有問過中婦係咪all in,佢話唔係,會睇學生成績選。我再問即 ...
你問佢哋考第幾先有得見,其實佢哋唔係唔想答你,係唔知道。勁既小學,可以二、三十名都係次第排得好前,寶校可能二、三名已經排得好後。

回覆 王家爸爸 的帖子

佢答睇呈分成績次第.... 我明你講咩....
作為家長係呢個位應該是好難掌握。
除非間學校all in

回覆 zanezane 的帖子

我見自己學校有個姐姐上年得到自行有面試機會...我就睇下學校榮譽榜有無佢個名,級名次唔係6名內,中英數無拎學科獎。

佢俾人有好勁的感覺,因佢識唱粵劇,玩harp ....

學校想收到學生係好難估計。
的確無話我業績做到點點點,佢就一定會見得。

zanezane 發表於 19-11-7 08:43
回覆 王家爸爸 的帖子

佢答睇呈分成績次第.... 我明你講咩....
作為家長,可以做既就係八下自己小朋友既呈分名次,即使老師唔講實際名次,都講範圍。然後睇係舊年大概範圍既去咗邊幾間,咁就大約有個底,無咁擔心。

zanezane    發表於 19-11-7 09:12

回覆 王家爸爸 的帖子

今年會好些,因爲有自行結果,如果家長肯分享,那麽我們下一届的小朋友就會有個指標。之前,沒有人知道小朋友是自行入,還是抽獎入。所以,好難給想在自行階段一擊即中的家長一個參考。

王家爸爸    發表於 19-11-7 12:42

pccw2017 發表於 19-11-6 15:59
以前的Post話BPS大約選取300人面試. 港島估計有70-80間小學左右. BPS以呈分次第排名簡人面試. 如果是東區四 ...

我係早前學校巡禮行booth, 有問過中婦係咪all in,佢話唔係,會睇學生成績選。我再問即 ...

St Mark's 係All in
BPS in 頭70%
中婦in 200 人
張祝 in 400 人
民生,筲官唔清楚

zanezane    發表於 19-11-7 12:27

swytca 發表於 19-11-6 21:15
聽說張記好谷的,18年dse考的很好,我覺得,bps同張記是同樣級別,接著中婦,然後聖馬可,民生,再後官校
...
之前聽其他師奶說張記好谷, 後來認識的童軍仔入左張記後反映不是想像中的谷, 功課不是太多. 可能換了校長後已經不太谷, 多了很多活動.

回覆 BHT 的帖子

canossa 呢?
canossa vs 筲官,邊間成績好d?

christy2011 發表於 19-11-7 22:25
回覆 BHT 的帖子

canossa 呢?

嘉諾撒成績好筲官啲

3年前問過BPS, 老師話只IN 70%申請人,當年入表人數約500(睇最大number面試編號估計),數過面試名單大約有350人。到依家唔知有冇改過規則。

回覆 hihihi 的帖子

Thx.就快有briefing session, 到時再聽真d.

約500人入紙,無得見面果3成人其實係咪好大機會又係下輪放甲1/甲2,乙1?
自行無選呢間嘅,應該只有好少人會放乙1。
咁我用150人÷抽獎位數  去計返抽獎時中嘅機會合理嗎?(我都知區外人未必會選到乙1,但區內也有可能有人無選過就放佢乙1,可否當compensate返?)

咁樣諗完就發現機會率只會係自行階段計得準d。
好似呢個別子,350 ÷ 自行學位數,就知幾多人係自行階段競爭一個位。

有没有人讀咁中婦,中婦有分精英班,入不到精英班是否會不受重視?

ohmylove 發表於 19-11-8 09:37
有没有人讀咁中婦,中婦有分精英班,入不到精英班是否會不受重視?
應該不會,每年精英班都會重新執位

ohmylove 發表於 19-11-8 09:37

有精英班,F.1 A班係精伶班,其餘random 分班 唔覺入唔到精伶班不受重視

王家爸爸 發表於 19-11-5 19:08
頭十可以一試;頭二十,就只好寄望大抽獎。

請問如果北衞頭三十,中婦自行有機會嗎?