用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
樓主: 奶媽14號
go

東區中學   [複製鏈接]

回覆 pccw2017 的帖子

我諗以中學角度, 如果他區級頭表現好, 點都收左他區的妹妹先, 因為抽獎階段就收唔返果d女仔.如果我係B1東區女生, 又考唔到級頭位置, 我都怕會浪費左一個面試機會, 因他區夠膽選BPS的, 一定係考得最前果堆.

zanezane 發表於 19-11-6 09:05

我諗以中學角度, 如果他區級頭表現好, 點都收左他區的妹妹先, 因為抽獎階段就收唔返 ...
同意.

cafeva 發表於 19-11-6 08:05
BPS㨂幾多人面試? 港島有幾多間小學? 一定會報BPS的級頭有幾間?唔係話BPS差,只是數字上對唔到 ...
以前的Post話BPS大約選取300人面試. 港島估計有70-80間小學左右. BPS以呈分次第排名簡人面試. 如果是東區四小龍, 級10內會有得 In; 北衛估計要級5內先有得In. 加上BPS同QC都近天后地鐵站交通方便, 給引不少九龍區的同學報讀. 其實BPS同QC兩校十分相近, 佢地好多老師同校長都係雙方學校任職過. BPS絕對唔差.

北衛不公佈名次,只有學業優良獎(20個)
一切靠估,所以,好難決定是選band 1A,1B or 1C 去自行。

回覆 200904 的帖子

到小六呈分時, 老師應會透露大約係Band 幾. 你可向同校前輩確認學校做法.因為只有考左呈分, 老師先會透露到.
正常會講得好白, 因為學校都唔想你錯Banding選錯校, 佢都會做靚個"首志願入讀" 和首三志願入讀"的rate.
只是大部份家長到小五已好想諗定先........

我果間考完呈分, 報自行前會每人派張紙提小朋友係咩banding...... 好遲. 但遲得有道理, 因總有黑馬彈出, 到時的排名同未呈分時又唔同. 咁早講到時有落差, 老師就會煩多樣野.

咁你點知而家一個考級10內, 一個考級20內?

pccw2017 發表於 19-11-6 15:59
以前的Post話BPS大約選取300人面試. 港島估計有70-80間小學左右. BPS以呈分次第排名簡人面試. 如果是東區四 ...
無知一問,請問東區四小龍分別係邊幾間?

200904 發表於 19-11-6 16:07

明白. 我會以學校是否適合小朋友為標準. 有的學校是一開始的程度好深. 有些是初中比較淺, 高中先谷. 多去中學參觀, 問下在校學生.睇下邊間適合d.

pccw2017 發表於 19-11-6 16:53
明白. 我會以學校是否適合小朋友為標準. 有的學校是一開始的程度好深. 有些是初中比較淺, 高中先谷. 多去中 ...
繼續發問,麻煩告知,邊一間或幾間中學係教得深?有誤差唔緊要,都係希望知多少少,以便選校。
好多問題,多謝先!

medicine 發表於 19-11-6 16:46
無知一問,請問東區四小龍分別係邊幾間?
兩間基灣, 柴灣聖米迦勒同丘佐榮.

pccw2017 發表於 19-11-6 17:01
兩間基灣, 柴灣聖米迦勒同丘佐榮.
多謝先。三間16網一間14網。

medicine 發表於 19-11-6 17:00
繼續發問,麻煩告知,邊一間或幾間中學係教得深?有誤差唔緊要,都係希望知多少少,以便選校。
好多問題, ...
BPS、中婦應該都係深,張祝珊、聖馬可(中間);筲官、民生比較輕鬆. 以上都係聽人講, 未必啱. 自行判斷.

pccw2017 發表於 19-11-6 17:19
BPS、中婦應該都係深,張祝珊、聖馬可(中間);筲官、民生比較輕鬆. 以上都係聽人講, 未必啱. 自行判斷. ...
多謝多謝!
自行判斷就沒啦。即使係該校學生,都唔係甘易判斷到。

medicine 發表於 19-11-6 17:05
多謝先。三間16網一間14網。

四間都係16網

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020dpnet-16.pdf

zanezane 發表於 19-11-6 16:22

到小六呈分時, 老師應會透露大約係Band 幾. 你可向同校前輩確認學校做法.因為只有考左 ...

banding 我估不會錯,前20應該都會BAND1
但在自行階段,前5,前10,與前20差別就大了

zanezane 發表於 19-11-6 16:28

咁你點知而家一個考級10內, 一個考級20內?

其實我唔知的。我只是想知道每個range大概對應哪個級別的中學。

200904 發表於 19-11-6 16:07

私下問班主任都會講下的,我仔上年班5年級下學期主任有講,雖然唔知係咪所有老師會講,但如果話想報BPS, 我估老師會肯俾你知

唔該。睇錯啦。睇左聖米,原來係柴米

希望如此啦!否則平白無故浪費了兩個自行的機會就慘了⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題