用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如何令英文進步?
go

請問如何令英文進步?  

我的囡囡的英文很多都是C,有冇一啲方法令英文進步!!!!!

nowtvangus    發表於 19-10-21 17:43

教育皇后 發表於 19-10-16 20:02
我的囡囡的英文很多都是C,有冇一啲方法令英文進步!!!!!

依家甘大個要令佢睇書就難㗎喇,可以由睇英文劇, 真人show, youtube啲片……… 我啲女就鍾意睇 MasterChef AGT,Bondi Vet ,Money for Nothing, food factory.... 或者睇英文電影之後買相關嘅英文書籍

nowtvangus    發表於 19-10-21 17:44

kirstyau 發表於 19-10-16 23:05

依家甘大個要令佢睇書就難㗎喇,可以由睇英文劇, 真人sh ...
我都同意睇美劇係最簡單既方法。

nowtvangus    發表於 19-10-21 17:51

視乎小朋友英文邊方面弱, 如果係文法就冇得懶, 要由頭同佢執
口語的話睇youtube, 美劇有幫助

我仔英文差,有什麼美劇值得推薦呢?

perfectlady 發表於 19-10-17 21:40

The Simpsons 容易明,唔介意學埋啲粗魯說話既話,South Park 都唔錯。生活化啲就 The Big Bang Theory、Friends 之類。深啲既話就睇 Breaking Bad、Better Call Saul 之類。

Arabellahk    發表於 19-10-21 23:58

謝謝指教,請問是否選只有英文字幕的劇呢?

回覆樓主:

若好细個就芝麻街啦!

Arabellahk    發表於 19-10-21 23:58
王家爸爸    發表於 19-10-21 09:25

perfectlady 發表於 19-10-19 15:17
謝謝指教,請問是否選只有英文字幕的劇呢?

睇劇選英文字幕或無字幕

很多英文良師經常強調 Simple English is the best. 只是有些同學喜歡把簡單句字複雜化或是慣用
Chinglish,例如:

Arthur is not a very honest man.
Arthur is dishonest.

Carrie is easy to get angry.
Carrie gets angry easily.

Emily is reading a degree course at HKU.
Emily is taking a degree course at HKU.

Maria, please double check your report.
Maria, please recheck your report.

Paul drops notes, please.
Paul jots notes, please.

For better English, always think, write and speak in English ONLY.

nowtvangus    發表於 19-10-21 17:44

醒目開學勳章

回覆樓主:

已經上到5年級,其實都幾趕急,即刻去專科補英文,救得幾多 得幾多。

陪讀英文書 可以(即讀即解),不過成效好慢。

回覆樓主:

好明白,自己係人板,由細英文就算每粒字查完,併埋成句都唔知講乜, tenses直頭除左present, continuous,past知知地發生咩事,其他完全唔明攪甘多款做咩。

如果由細討厭開,依家甘大個就算專科陪做補充教咩理論都冇用,根本唔會入到腦。

真係要由興趣入手,搵方法唔抗拒D英文。所以如果肯睇英文卡通,英文漫畫都照比佢睇,首要令佢唔抗拒。

如果睇書,真係唔好介意由少D字睇起,你比本大路年級睇緊既程度,佢唔係個level, 望到10隻有9隻字都唔識仲點肯睇路去。

可以每日陪佢一起寫日記或短文,由幾句開始,每天花15分鐘寫,再陪佢一起睇英文雜誌,英文報,找她有興趣的題材一起讀

Poyau 發表於 19-10-19 17:54
睇劇選英文字幕或無字幕
我比較贊成先睇一次有英文字幕既,隔一段時間再睇一次無字幕既。

Poyau    發表於 19-10-23 11:48

請個NET同佢傾下計,作下文

cecibellemama 發表於 19-10-21 09:33
請個NET同佢傾下計,作下文
小朋友好細既話,呢個方法唔錯。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-10-17 21:57
The Simpsons 容易明,唔介意學埋啲粗魯說話既話,South Park 都唔錯。生命化啲就 The Big Bang Theory、Fr ...
the simpsons 同 south park簡直教壞細路,我寧願唔睇,friends係個唔錯選擇,不過未必咁兒童適宜

回覆樓主:

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-21 11:18
如果已經有睇英文書(唔算多但都有興趣),有睇英文劇,咁係咪就會從中掌握到grammar呢?
我見中學教既文法 ...
如果睇書睇劇多,再教下grammar會容易啲吸收,只係上堂學grammar rules好易會唔記得。

perfectlady 發表於 19-10-17 21:40

如果對Science有興趣,睇Bones都唔錯。如果想訓練推理能力,轉數快d  睇fox 518有好多呢d劇。睇多d應該會有幫助

nowtvangus    發表於 19-10-21 17:43