用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如何令英文進步?
樓主: 教育皇后
go

請問如何令英文進步?  

cafeva 發表於 19-10-22 12:06
都幾好

岩岩睇左,大綱好吸引,阿女好大機會肯睇,Thanks!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-10-22 12:02
我試過也是不看,陳郁如的試過嗎?
阿仔睇曬,中文一樣咁c

kirstyau 發表於 19-10-22 12:03

未,阿媽我唔識,即刻搵下,Thanks!
仲有詩魂,兩套都好睇,個人較喜歡詩,不過因為入面真的有一些詩,對一些小朋友(like mine)可能較難入手

bobbob 發表於 19-10-22 12:16
阿仔睇曬,中文一樣咁c
mine 2 ,之所以話任督二脈未打通

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-10-22 12:20
mine 2 ,之所以話任督二脈未打通
家陣小學咁淺都唔掂,第日都唔知點考dse

bobbob 發表於 19-10-22 12:30
家陣小學咁淺都唔掂,第日都唔知點考dse
倒覺得今天香港中文比我年代難,英文因為資源多,相對容易處理。dse 就另一個story, 未諗咁長遠住,不過身為中國人學好中文是份內事

MrBeast 發表於 19-10-22 12:02
我試過也是不看,陳郁如的試過嗎?
我也是試了好幾套中文書也提不起阿女的興趣,但看到修煉就一拍即合,她說情節精彩,可比 Harry Potter,用字修辭淺白,好適合初階中文閱讀者。

Cliokohonda 發表於 19-10-21 15:41
想指出强迫睇書補習死操grammar 都冇乜用,試過强迫睇Ronald.Dahl或一些家長認為小朋友啱睇節目,结果三魂 ...

完全同意!學習應該由興趣入首。從前我有位朋友的爸爸,見個仔學英文學極沒有起色, 後來送了一支天文望遠鏡給他,從此我朋友仔迷上咗天文學,不斷追看英文天文雜誌,又不斷尋找新款天文望遠鏡資料,結果英文大有進步,連帶其他英文教學的科目亦大躍進。

我這位朋友係會考年代的,最後成績係7A1B,B左中文

mandi_lui 發表於 19-10-23 10:27
我也是試了好幾套中文書也提不起阿女的興趣,但看到修煉就一拍即合,她說情節精彩,可比 Harry Potter,用 ...
起初個cover 黑mung mung,做左煲墊,好奇ek 網友好評如潮,我自己就拿來看,小朋友見我看到停唔到,之後就睇左。我們借過比不少朋友,好快就話要借第二本。hp 反而唔覺好睇,小朋友看完套戲話知道個故仔唔使睇本書

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-10-23 13:20
起初個cover 黑mung mung,做左煲墊,好奇ek 網友好評如潮,我自己就拿來看,小朋友見我看到停唔到,之後就 ...
唔好俾佢睇戲先咪得囉,我仔次次都係睇完書先睇戲,不過多數都話書好睇過戲

bobbob 發表於 19-10-23 13:29
唔好俾佢睇戲先咪得囉,我仔次次都係睇完書先睇戲,不過多數都話書好睇過戲 ...
好多時我都是睇餸食飯,hp 個case 因為好辛苦先借到本有picture 版本,但都唔睇,所以就試下:看左片先,最後個結論是冇興趣就是冇興趣,plenty of books in the lib

起初個cover 黑mung mung,做左煲墊,好奇ek 網友好評如潮,我自己就拿來看,小朋友見我看到停唔到,之後就 ...

甘我個細睇完HP電影先有興趣睇書, 不過可能因為家姐同佢講書好睇啲,內容豐富啲。阿妹鍾意隻Dobby,搵返哂D內容對白出黎,日日電影tone讀返出黎。佢連fantastic beasts都煲埋,因為2套人物有出現過。

之前好多睇完電影都再睇書, 再見狗朋友,Wonder,BFG, Chocolate Factory...

IloveJJ 發表於 19-10-23 14:54
其實hp係咪好似修煉既類型?我都想我仔睇,佢唔肯。係咪好深既呢?如果用kindle睇又會唔會好啲?
...

你俾阿大定阿細?如果阿大,唔深的,我阿大追緊,用kindle睇。

拿,所以我經常話,要小朋友睇書是多麼的簡單,父母先攞起本書睇就得。

kirstyau 發表於 19-10-22 09:58
反而我想吸引個大睇中文書, 出動阿媽鍾意嘅小說亦舒, 衛斯理 佢都唔ok
...

你大果個唔係好大啦咩?

IloveJJ 發表於 19-10-23 14:54
其實hp係咪好似修煉既類型?我都想我仔睇,佢唔肯。係咪好深既呢?如果用kindle睇又會唔會好啲?
...
可以說是同一類型,至於深否,又唔算,但personally 又唔覺得係easy to read個d。我覺得喜歡castle, boarding svhool, magic wands 就會中意,唔中意就不如找小朋友喜歡的topic/story

little_yolky 發表於 19-10-23 16:45
你大果個唔係好大啦咩?

S2,佢唔鍾意睇中文書, 佢較為有興趣已經係黐阿妹睇緊“新雅”既“飛躍青春系列”。