用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如何令英文進步?
樓主: 教育皇后
go

請問如何令英文進步?  

IloveJJ 發表於 19-10-23 16:52
係?你响Amazon 買嗎?我唔敢買,驚買左佢唔睇

佢係睇咗套戲,有興趣睇的,追緊第二集。幾蚊雞美金,唔睇當豪俾佢囉。

kirstyau 發表於 19-10-23 14:51

甘我個細睇完HP電影先有興趣睇書, 不過可能因 ...
wonder 本來我冇興趣,但老師借左本中文版比小朋友,咁我地就買左本英文版,我覺得書好睇過部戲呀,不過小朋友就不是特別喜歡。a dogs purpose 未看,情節是否較扇情個類?

IloveJJ 發表於 19-10-23 16:52
係?你响Amazon 買嗎?我唔敢買,驚買左佢唔睇
我知你地較喜歡買,唔sure 不如借,早前我先在library 新書架見到一本全新的。btw, fd 話美版易過英

kirstyau 發表於 19-10-23 16:52

S2,佢唔鍾意睇中文書, 佢較為有興趣已經係黐阿妹睇緊“ ...

吓!乜佢唔覺得低B咩?!

中學,為咗科DSE中文,要睇返多D深少少啦。

你試下島田洋七既《佐賀的超級阿嬤》系列,有幾本,幾好睇,又介紹煮餸,無咁悶。要急起直追了。

little_yolky 發表於 19-10-23 16:41
拿,所以我經常話,要小朋友睇書是多麼的簡單,父母先攞起本書睇就得。
...
係呀,不過風水輪流轉,e加小朋友睇完d書掉返轉頭要我睇

MrBeast 發表於 19-10-23 16:54
wonder 本來我冇興趣,但老師借左本中文版比小朋友,咁我地就買左本英文版,我覺得書好睇過部戲呀,不過小 ...

再見狗朋友有2集(書分2本), 主要係一隻狗(分好多世*唔同狗種,中間穿插其他主人)貫穿一個主人由細到老(中間識女主人再加孫女)。
電影幾好睇,書唔知,   但求引導阿妹睇書成功。

家姐唔需要引導,不嬲睇英文書先過電影。

IloveJJ 發表於 19-10-23 14:54
其實hp係咪好似修煉既類型?我都想我仔睇,佢唔肯。係咪好深既呢?如果用kindle睇又會唔會好啲?
...

我覺得HP是一部最好的“分級讀物”
因為故事吸引,內容深度也跟誰著主要人物的成長而增加,文字也是從第一部到第七部,逐間加深。

又有viedo 睇。
記得當年大女先睇書,再睇viedo,感慨到不停哇哇聲,美夢成真的感覺。

MrBeast 發表於 19-10-23 16:48
可以說是同一類型,至於深否,又唔算,但personally 又唔覺得係easy to read個d。我覺得喜歡castle, boardi ...

其實睇書係咪應該小朋友培養佢哋自己揀?~~~

little_yolky 發表於 19-10-23 16:59
吓!乜佢唔覺得低B咩?!

中學,為咗科DSE中文,要睇返多D深少少啦。

咪就係因為佢冇興趣睇中文書。

好在而家中文科,學校不停有指定文學書要睇。 睇完之後openbook考, 而家姐算係 好聽話嗰啲學生,老師叫睇佢就睇。 好似啱啱考完 “星星都已經到齊了”

即係學校要佢睇先睇。好在學校又不停有指定書加測驗迫住睇。

mcl203 發表於 19-10-23 17:08
我同意㗎,不過叫左幾年都是唔會自己去借law, oh 除左summer 去eca 路經library ,不過其實都是我叫佢去借

kirstyau 發表於 19-10-23 17:12

為咗DSE,學校會迫㗎啦,再去到高中,自己都可能會知中文對升學既重要性~~~

IloveJJ 發表於 19-10-23 17:03

咁我駛唔駛俾套戲佢睇咗先呢?

幾蚊雞咋喎!咁睇過係好D既,起碼人物咁多,有個概念都好。

mcl203 發表於 19-10-23 17:19
為咗DSE,學校會近㗎啦,再去到高中,自己都可能會知中文對升學既重要性~~~
...

已經提住佢入大學,中文要3,就算其他科幾好都好。

kirstyau 發表於 19-10-23 17:12

我哋一早就派三年書單64本

mcl203 發表於 19-10-23 17:08

你咁諗,阿妹一於同你借晒D漫畫返嚟

little_yolky 發表於 19-10-23 17:21
我哋一早就派三年書單64本

佢地係學校派本殘殘地既書   考完再派另一本,應該冇一年2X本。

不過如果唔係學校,應該一年睇既一隻手都數到。

kirstyau 發表於 19-10-23 17:21
已經提住佢入大學,中文要3,就算其他科幾好都好。

我教佢自己計,都係小學果套,望吓自己周圍既同學仔,自己評估位置,跟住放落自己學校既DSE成績,自己模擬推番個成績出嚟。宜家高中,自己都識緊張左,不過都係麻麻,D廣東話成日當左英文,成句咁一舊舊~~~