用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師比分唔公平
go

老師比分唔公平 [複製鏈接]

0    0    0    0

有體育老師講過,體育俾分除了睇表現,上課態度,是否勇於嘗試,紀律,有無口多多搞搞震唔合作,都系評分時考慮的因素

yaijing 發表於 19-10-16 18:48
我當然有考慮過這些因素。但我仔仔係聽話,唔會係多口搞搞震嗰種。

或者同學仔無天分,但努力嘗試,不放棄,老師俾多1分,鼓勵佢做運動

yaijing 發表於 19-10-16 19:27
哈哈,或者係啦, 多謝你幫我諗咗咁多個可能性

放鬆d啦,媽咪

LeeCC 發表於 19-10-16 18:54
或者同學仔無天分,但努力嘗試,不放棄,老師俾多1分,鼓勵佢做運動

雖然係小學,係體育科,大家都唔係好介意,但其實亦真係唔係好公平。

yaijing 發表於 19-10-16 18:01
其實係好小事,我亦唔應該太介懷或在意。 但只係諗極都唔明。 學校琴日派成績表, 其實主要都係畀家長睇返 ...
何不直接打比老師問如何先可以高d分

yaijing 發表於 19-10-16 21:33
但我又好難開口問老師點解呀邊個同學游 ...
所以掉轉問

有可能是老師根據小朋友本身的水平去做"base", 例如小朋友本身有3級鋼琴水準,彈到4級樂曲會有A,但同一樂曲,一個已有5級的小朋友可能只有B,甚至C。

LeeCC    發表於 19-10-16 22:45

可以咁諗:
1. 小朋友可能係有特別需要,體格發展遲緩,佢能夠做到接近其他同學水平已經係超班表現
2. 小朋友本身體格唔好,雖然最後冇達到其他同學嘅水平但佢進步最大/肯努力嘗試
3. 包括其他分,可能係主動參與程度(舉手做代表、示範)、有冇幫老師執野。

正面啲諗,鼓勵小朋友再努力,突破自己。

回覆樓主:

樓主,我小朋友間學校出名運動好,我個仔運動都唔叻,校內游水學好耐都唔識,跑步亦跑最尾幾個,但一年級三次評估都係A。

我覺反正體育又唔會影響分數排名,正如樓上講,可能比多d分俾個小朋友想鼓勵佢,或欣賞佢上堂時的態度。正如我個仔,佢運動唔叻,但肯定係好享受體育堂,亦係好肯嘗試新挑戰的,所以才每次都A.

所以,都係嗰句,唔計分的,睇開d啦

yaijing 發表於 19-10-17 09:23
我開始明白你意思。如果照你咁講,咁我個仔要點做先可以再攞高分啲呢?佢無可能再跑或游得再快喎... ...

你點知唔會喎!

不過認真的,可以問吓你間學校的體育老師評分標準。

講多少少,阿仔雖然體育唔叻,但佢技術ok,。其實每一項運動都有技術的,簡單如跑步都有技術的,阿仔控制技術係唔錯,不過先天因素,例如對腳又短又幼,佢係跑得唔會快。

例如,老師要求跑步時隻手,腳要點擺,可能佢做得好過人。相反,跑得快過佢的,可能技術做得唔好。老師呢個case,就會比我仔A, 人地就B。

間間學校準則唔同ga, 你想知就問老師啦。

回覆 sunnymama2 的帖子

如果係技術的理由,我覺得信服,亦合理。好過剩係話高分係基於態度。

你仔學校體育考試有冇筆試或平時分? 我女學校體育科有筆試, 所以唔一定跑得快游得快就最高分. 你可問清楚老師評分標準/考試範圍, 然後向老師請教點幫個仔改善體育成績, 至於同學嘅成績, 你根本唔需要理會.

我個人覺得,體育堂唔係運動會,未必要跑的最快,體能最好的最高分。不過,也不應該只看技術,態度,應該是每一個項目有一個基本要求,達標之後都可以有一個不錯的分數。其他再加埋上堂表現,技術,投入程度等等。
‹ 上一主題|下一主題