用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 the leys school
樓主: PU1926
go

the leys school [複製鏈接]

回覆 Yeahp 的帖子

有得visit幾時都係去睇吓好啦,無得去都無辦法。咁唯有家長自己係心裡面定啲條件再睇吓啲學校match唔match到喇。例如係咪想要傳統英式寄宿體驗?咁就要睇full boarder嘅數量,同國際生比例。仲有間學校夠唔夠大(夠大先有機會齊facilities,同埋有足夠嘅人一齊玩)。

bbeasy25 發表於 20-9-24 09:58
係, 好想去一轉school visit, 隔山買牛心情不踏實. 因為今年暑假先決定去, 無咩時間做study, 好頭痛 ...

心同感受。
昨晚我們看了ardingly 的virtual open day live , 成2.5 hours , 睇完後,真係了解多了很多間學校,校長&老師的styles, 亦從而在心中打了分數。
我覺得呢啲visual open day 好好。

emmaek 發表於 20-9-24 10:07
係AA同你講多人報的話,相對比較可信。B字頭嗰間,接觸過後感覺非常差:行政混亂、consultant亂噏、乜都安 ...

對B agent 的感覺,不能認同更多!
可能我遇到個hea agent ...唔好彩。
AA 反而幾踏實,係不能直接溝通要靠email, 但係做實事,冇收費。
B Agent... 宜家都做埋賣樓agent 。。。

beastiebistro 發表於 20-9-24 10:09

有得visit幾時都係去睇吓好啦,無得去都無辦法。咁唯有家長自己係心裡面定啲條件再睇吓 ...

好感謝你的意見,好到肉 ,我都要為學校列表看看各種優劣先

千祈唔好咁講,幫到手就好。good luck。

我唔懷疑嗰位年輕老闆嘅初心,但係...
始終升學顧問係揼石仔生意,嘥好多精神時間,點夠一呼百應賣樓收回佣咁易做?

佢就算自己識幾多都唔代表translate到去佢啲員工到。除非個個客都佢自己跟,邊有咁多隻手呀?

再加上佢背後有投資者,可能都有跑數嘅壓力。

所以我都係覺得,仔女係自己嘅,無人俾自己更清楚更緊張。攞意見無問題,靠晒agent就唔好喇。

Yeahp 發表於 20-9-23 16:46
如果唔收,退番£600

都合理呀!

回覆 emmaek 的帖子

B 嘅consultant真係好唔掂

回覆 emmaek 的帖子

絕對應同。AA 可信程度高D,有啲學校麻麻地佢會講比你知,但我都信之前有POST 講個,名校學生報佢哋好似跟得貼些,我報時好難揾到個AGENT,要EMAIL 聯絡,同埋唔多跟進你。B字頭,極推介考U-KISET,AGENT 成日推介麻麻地的學校

回覆 PU1926 的帖子

我個仔就是考UKISET英文唔好,信佢哋去補習,因為我想報的學校佢又成日話我仔唔達標,好難收,所以補咗2個月,極貴,我不推薦用佢哋

我未考ukiset 就推介補習班,話要6個月後先可以再考,要準備好先去考。個agent 連電話都未同我小朋友傾過,就推介學校

回覆 bbeasy25 的帖子

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比左個全部non selective 的 school list 我,跟住我話想要academic 好些的,以為佢會按我孩子程度為我挑選一下,點知佢隨即比咗list of top schools 我,救命。

ema 發表於 20-10-8 23:43

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比 ...

佢睇完小朋友成績表,就比d排名較後,我話可以比前100考慮,就再比幾間熱門,完全幫唔到

ema 發表於 20-10-8 23:43

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比 ...

請問佢比咗什麼non selective school list 比你?之後又比咗什麼top school你?

回覆樓主:

雖然對 Leys 認識唔多,但識有家長當年讀 Leys, 之後入了劍橋。他也安排自己孩子讀 Leys, 孩子現在讀緊醫科,所以我估Leys 應該不錯的。

請教如果The Leys VS Tonbridge VS Queen Ethelburga’s VS Loughborough Grammar School, 大家會揀邊一間? 非常感謝🙏🏻

回覆 aaakids 的帖子

假設你想揾傳統英式寄宿體驗,咁好易答你。LGS超少boarders唔揀。
QE超多中國俄羅斯留學生,學校又冇乜歷史唔揀。
其實係choose between Tonbridge同the leys。
Tonbridge傳統名校,大間少少(差不多800人)有一半boarders到。設施多啲,人多啲,學生參與可以多啲activities。
The Leys似地區名校(好受當地Cambridge人歡迎),細少少(唔夠600人)都係40%-50% boarders咁。人少啲關估容易做好啲。喺Cambridge,學術氛圍重啲啲。
純屬個人意見,for參考。

另外相信考入The Leys會比考入Tonbridge 易好多😅

非常感謝大家的意見,因暫時Christ Hospital的interviewer 表示想收小兒,The Leys interviewer 回覆小兒是”Good, potential candidate”,但未做entrance test,亦考慮緊其他學校。

aaakids 發表於 20-10-10 11:36
非常感謝大家的意見,因暫時Christ Hospital的interviewer 表示想收小兒,The Leys interviewer 回覆小兒是 ...

請問你仔仔是through B agent interview Leys? or other channels ? 我女 through AA 都報咗,要一月才assessment, 未有資料有冇interview .
‹ 上一主題|下一主題