用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 the leys school
樓主: PU1926
go

the leys school [複製鏈接]

Ipad2020 發表於 20-9-23 15:17
回覆 Yeahp 的帖子

係呀,好猶豫比唔比。。。

系咪最終如果唔收就退返500

Ipad2020 發表於 20-9-23 15:17

係呀,好猶豫比唔比。。。

我睇the Leys 網上嘅entrance test sample paper 又好淺下。。。看看你小朋友你們有幾喜歡間學校?

yuyueng 發表於 20-9-23 15:29
系咪最終如果唔收就退返500 ?

如果唔收,退番£600

Yeahp 發表於 20-9-23 15:00
agent 話超hit ...間學校仲叫agent 轉述,今年競爭激烈,只收academic strong students ...
...

邊間agent咁講?純粹八卦

agent 話超hit ...間學校仲叫agent 轉述,今年競爭激烈,只收academic strong students ...
...

請問報邊年級?

...

又唔知道甘激烈

回覆 bbeasy25 的帖子

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係學校多唔多人爭(或者間間都多人爭)其實你係唔會知。

beastiebistro 發表於 20-9-23 21:57

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係 ...

又可以從咩途徑得知呢?

其實多唔多人爭有咩緊要呢?集中分析學校提供嘅嘢,睇吓啱唔啱自己小朋友緊要得多啦。就算真係多人爭,都未必一定適合,亦唔代表一定好。

回覆 beastiebistro 的帖子

再唔係真係心儀又想知,直接問下個agent點解佢咁hit,睇下咩解釋再諗下合唔合理囉。我未聽過The Leys好hit,或者個agent知有咩獨門祕方卦,就咁聽就似賣樓喇,你唔買大把人排隊買...

Having said that,我唔係話The Leys唔好或者唔適合。

...

請問係Agent A or Agent B or others?agent B話因為要比registration fee,而且二月先公佈結果,由上年起已經好小人報!坦白講,學校依個咁安排,又真係好趕客,我都唔係好明the Leys點解會咁安排?係咪根本唔想收國際生?

emmaek 發表於 20-9-23 17:56

邊間agent咁講?純粹八卦

AA 轉述嘅

calcalcal 發表於 20-9-23 20:05
請問報邊年級?

Year 9 day place

beastiebistro 發表於 20-9-23 21:57

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係 ...

我都覺得,Agent 緊係推多comission 收又容易入嘅比你。

beastiebistro 發表於 20-9-23 22:15
回覆 beastiebistro 的帖子

再唔係真係心儀又想知,直接問下個agent點解佢咁hit,睇下咩解釋再諗下合唔合 ...

有問呀,Agent 話day place 本身好多local 報& 有feeder school, 而boarding 就容易有位些。

beastiebistro 發表於 20-9-23 22:02

其實多唔多人爭有咩緊要呢?集中分析學校提供嘅嘢,睇吓啱唔啱自己小朋友緊要得多啦 ...

最糾結的是,其實從website & forum & agents 嘅資料,根本同隔山買牛一樣,是否適合小朋友都係靠估。
如果可以visit 學校再决定就理想些,但疫情又唔穩定,未必可以聖誕假去一轉(學校又close) , 但啲留位費又貴,就算有offer 都要下決定。。。
所以唯有問多啲,睇多啲,希望決定可以正確些

kct18 發表於 20-9-24 00:50

請問係Agent A or Agent B or others?agent B話因為要比regis ...

the Leys 一月先entrance test 又好似比較遲。再諗諗及研究下是否喜歡呢問學校,再決定係咪register.

哦,咁清楚啲。佢意思係local day students之間好hit。咁唔奇嘅,Cambridge附近可以day school嘅好學校唔太多,cambridge區嘅人覺得hit都合理。咁同間學校整體好hit爭好遠喎。

Yeahp 發表於 20-9-24 09:29
最糾結的是,其實從website & forum & agents 嘅資料,根本同隔山買牛一樣,是否適合小朋友都係靠估。
如 ...
係, 好想去一轉school visit, 隔山買牛心情不踏實. 因為今年暑假先決定去, 無咩時間做study, 好頭痛

係AA同你講多人報的話,相對比較可信。B字頭嗰間,接觸過後感覺非常差:行政混亂、consultant亂噏、乜都安排唔到但係咪都叫人畀錢報名為求將個學生「收歸旗下」、剩係識叫人考UKiset、報佢啲雞精班.... 個老細做幾多Facebook live都冇用

The Leys 被Sunday Times選為劍橋地區最佳independent school,如果唔係target一線名牌,呢間應該唔錯。

‹ 上一主題|下一主題