用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選男校、男女校之別
go

選男校、男女校之別 [複製鏈接]

兒子快升中了!男仔選男校比選男女校似乎是著數少少,因為小學階段,女仔通常早熟少少,較多的女仔成績會較男仔好。
又再想男校通常較feel,男女校相對嚴緊,谷少少,要思考下邊類型啱自己小朋友。
思考過後,想選男女校
未曾升中,對現在中學選科唔多了解,好似大部份選科都係按成績作選擇
這情況下,男校就大家都係咁爭
但男女校中,女孩子在初中仍會有成績較優異的情況嗎?
在想選男女校,仔到中四會否爭不過女仔,選到心儀學科...
可能我想太多,期盼過來人或有研究的朋友來替我分分憂,指點一下我!🙏🏻🙏🏻🙏🏻
   5    0    0    0

回覆樓主:

deen 發表於 19-10-16 12:02
兒子快升中了!男仔選男校比選男女校似乎是著數少少,因為小學階段,女仔通常早熟少少,較多的女仔成績會較 ...

男仔要發力嘅中三係睇到,因為中四選科跟成績排名去揀科先,阿女話中三之前有D男仔hea爆,突然發左神經咁,中四入埋精英班。

但男校係易入理科班嘅,因為普遍會開多D班,我女中學M1/M2都只開一班。

不如問下用家想入男校定男女校?

如果男仔的興趣和專長系一般男仔的理科科目,讀男校應該可以

但如果數理弱,讀男校就分分鐘要墊底,中四揀科可能發生想揀的科人數不足開唔成的情況

讀男女校,文理商科目人數平均d ,科目開得成的機會大些

朋友仔從男神校,升中過檔男女神校,話好開心,因為多咗女仔朋友,相處愉快

兒子快升中了!男仔選男校比選男女校似乎是著數少少,因為小學階段,女仔通常早熟少少,較多的女仔成績會較 ...

想得太多了,好的男校不易考,差的又不願入,未升中就估個仔必在女仔後,心態已輸左先!男仔大多強數理,入男校數理競爭必比男女校大!
有能力先有得揀校,真係想清楚兒子能力去到邊先選校啦!

女仔叻過男仔,其實係坊間誤傳,現實係性別影響唔大,只係social pressure on stereotypes令到女仔想合格既動力大啲,所以勤力啲、合格率高啲,所以如果睇返考試局既DSE報告,全部日校考生,核心科目合格(3322)既係女仔(50.6%)多過男仔(33.9%)。
另一方面,核心科目合格既學生裡面,雖然男仔數量少好多,但係 Best 5 攞 34–35 分既男仔(86個)多過女仔(69個),男仔多兩成半;31–33 分既,就男仔(275)、女仔(276)差唔多,但係需要留意女仔考生係稍為多啲,所以比率上男仔多啲啲;而超級低分既就相反,女仔(79個)多過男仔(34個),亦都係多近兩成半。

fatman69 發表於 19-10-16 22:00
想得太多了,好的男校不易考,差的又不願入,未升中就估個仔必在女仔後,心態已輸左先!男仔大多強數理, ...
同意心態好重要,如果心態輸左,真係輸既機會就大好多。

王家爸爸 發表於 19-10-17 12:43
女仔叻過男仔,其實係坊間誤傳,現實係性別影響唔大,只係social pressure on stereotypes令到女仔想合格 ...

4C+2X 呢 ~~~

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 19-10-17 12:43
女仔叻過男仔,其實係坊間誤傳,現實係性別影響唔大,只係social pressure on stereotypes令到女仔想合格 ...

都係王爸爸有数據解得好!

mcl203 發表於 19-10-17 13:54
4C+2X 呢 ~~~
4C+2X就比較難知道,原因係個個人既選擇唔同,所以其實係蘋果比橙。理科男仔一定著數啲,文科女仔一定著數啲,但係睇返男女都會揀既熱門科目經濟、BAFS,其中經濟、BAFS(會計)係男仔好啲,BAFS(管理)係女仔好啲。

王家爸爸 發表於 19-10-17 17:14
4C+2X就比較難知道,原因係個個人既選擇唔同,所以其實係蘋果比橙。理科男仔一定著數啲,文科女仔一定著數 ...

即係,可能,套餐和散叫既分別~~~

mcl203 發表於 19-10-17 17:18
即係,可能,套餐和散叫既分別~~~
其實套餐和散叫邊樣好啲,係值得研究既課題。套餐既唔好處係學生選擇少,好處係老師教得熟。散叫既好處係學生選擇多,唔好處係資源分散,同埋老師未必教得熟(因為選擇多,有啲冷門科,修既人少,叻既老師想教未必想教)。

王家爸爸 發表於 19-10-17 17:24
其實套餐和散叫邊樣好啲,係值得研究既課題。套餐既唔好處係學生選擇少,好處係老師教得熟。散叫既好處係學 ...

我指套餐係4C一定要硬食~~~

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat18_5.pdf

呢個表好多資料,逐科分男女成績,想知男女喺那一科那一grade好啲可以睇下。
我會看各科5+和4cores 3322百分比,男仔冇鬼用,4cores 3322包括maths 都輸哂俾女仔。

感謝各位分析!
我真係太不了解中學,存在很多疑慮
聽完大家講,再思考下
兒子數理較好
目前自行階段心儀
男女校係沙田崇真、呂明才
男校係聖言
等資訊日去聽下

akys 發表於 19-10-17 22:04
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat18_5.pdf

呢個表好多資料,逐科分男女成績,想知男女喺 ...

公平啲,又唔可以咁講話男仔冇鬼用嘅,女仔強文/男仔強理,3322偏重文科女仔較強都好正常,但你留意下 5+以上,數/附加數/生物/化學/物理/經濟/ICT都係男仔較強,呢幾科最好成績嘅亦全是男生。

回覆樓主:

社會上還有重男輕女家庭的

大家的分析都令我想得更多,謝謝!
各位對沙崇、呂明才、聖言有何睇法?
‹ 上一主題|下一主題