用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上同學屋企做project
go

上同學屋企做project [複製鏈接]

阿女話要上同學屋企做, 同組係兩個男仔,佢話有同學父母响度,我話唔比,唔放心,佢話其他同學都成日上同學屋企玩,話我唔比佢上同學屋企,想請教下大家响呢個問題上,可以點處理?
   0    0    0    0

回覆樓主:

簽名被屏蔽

ckfamily 發表於 19-10-15 19:11
阿女話要上同學屋企做, 同組係兩個男仔,佢話有同學父母响度,我話唔比,唔放心,佢話其他同學都成日上同學 ...

你話人哋屋企點教仔女唔關我事,我家規好嚴,傾project可以去圖書館又可以留學校,做乜一定要上男仔屋企,做女仔一D介心都無!除非你同對方家長熟,confirm對方媽媽全程響度又負責任。

王家爸爸    發表於 19-10-17 09:06

jli008 發表於 19-10-15 20:46
这就是男女校與男校/女校隨时出现的情况,但真係做project都冇計,或许提意去图书馆做,再吾系女家屋企做。 ...

點會無計?毫無理由一定要上男同學屋企做project。

阿女話要上同學屋企做, 同組係兩個男仔,佢話有同學父母响度,我話唔比,唔放心,佢話其他同學都成日上同學 ...

佢個個同學屋企開遊樂場咩?屋企有咩好玩?我屋企得書咋喔!

如果屋企許可, 邀請同學仔到自己屋企做, 有人睇住

好睇你地平時關係,互動及信任嘅問題。

我女做過n個project, 長假期間中也上同學屋企玩,有男有女,佢99%同學我都識,每次佢出街有交帶,我好放心。

如果真係唔放心,叫同學响自己屋企做,起碼見過下,若下次出去都安心D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

簽名被屏蔽

個個家庭唔同做法,見到唔少上人地屋企玩,甚至sleep over都好尋常。

一定是學校或圖書舘。
小學專題練習,已經是相約圖書舘。有人帶laptop,有人負責組織策劃。

除非同組全為女生或男生。即使同性別,其實也諸多不便。

全部女仔,去屋企okay。 有男有女,圖書舘或留在學校做比較好。或者我見囡囡,通常都係開google classroom, 大家一起online discuss, 最多加call 電話。
樓主case, 一個女仔,兩位男同學,我一定唔俾

Jane1983 發表於 19-10-16 09:35
個個家庭唔同做法,見到唔少上人地屋企玩,甚至sleep over都好尋常。
小學玩開果D,都會一起玩,不過家長之間都好熟。中學同學,playday通常大家一起,約出街玩。

b3410 發表於 19-10-16 12:19
小學玩開果D,都會一起玩,不過家長之間都好熟。中學同學,playday通常大家一起,約出街玩。 ...

家長好熟,或者出街玩又唔同。

一女兩男呢d組合,真係唔方便上男仔屋企。

Jane1983 發表於 19-10-16 14:38
家長好熟,或者出街玩又唔同。

一女兩男呢d組合,真係唔方便上男仔屋企。
我都係咁諗,一女兩男呢個組合真係比較唔方便。如果係多啲人,例如三女兩男,可能安全啲。

Jane1983    發表於 19-10-17 09:48

王家爸爸 發表於 19-10-17 09:11
我都係咁諗,一女兩男呢個組合真係比較唔方便。如果係多啲人,例如三女兩男,可能安全啲。 ...

我開頭以為同組有男有女,同組有2個男仔去其中一個男仔屋企做project。

但2男1女好少咁樣分組?通常老師一開始已經把左關先。

gracelam 發表於 19-10-17 09:45
我開頭以為同組有男有女,同組有2個男仔去其中一個男仔屋企做project。

但2男1女好少咁樣分組?通常老師 ...
三個人既小組project,應該係一般既assignment,電話、WhatsApp傾就已經足夠。如果係大啲既小組project,一般都係多啲人(五至七個),咁就需要多啲時間傾。

王家爸爸 發表於 19-10-17 09:57
三個人既小組project,應該係一般既assignment,電話、WhatsApp傾就已經足夠。如果係大啲既小組project,一 ...

Agree.

多謝大家意見,佢哋係做電腦project ,所以要出來做,因為阿囡同果兩個同學一齊打game, 所以好friend, 我已經同佢解釋左唔係好方便,最後佢哋肯來我屋企會所,唔該晒大家   

Poyau    發表於 19-10-17 23:25
b3410    發表於 19-10-17 18:39

ckfamily 發表於 19-10-17 12:32
多謝大家意見,佢哋係做電腦project ,所以要出來做,因為阿囡同果兩個同學一齊打game, 所以好friend, 我已 ...

整D好嘢佢哋食,俘虜咗男仔既胃,咁佢哋次次都話去你度做project,你就煩少好多了

pokinponi  :  發表於 19-10-18 09:11
Poyau    發表於 19-10-17 23:25
b3410    發表於 19-10-17 18:38

little_yolky 發表於 19-10-17 17:48
整D好嘢佢哋食,俘虜咗男仔既胃,咁佢哋次次都話去你度做project,你就煩少好多了
...

好提議
‹ 上一主題|下一主題