用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦host family fee
樓主: stephanie714
go

倫敦host family fee

scso 發表於 19-10-27 00:13
只有我仔一個,間中多一個同校同學,Homestay mama 好有心機整不同菜式我仔食,好有交帶接送完我仔都會通 ...

my girl will go next year, pls pm your guardian, thanks.

tsung 發表於 19-10-27 14:11
請問可否告知用哪一間guardian公司?謝謝你

不是guardian公司,是自己上網,我喜歡guardian & homestay 同一個可以跟得好D,唔駛經中間人咁轉接

c94905138 發表於 19-10-27 15:56
my girl will go next year, pls pm your guardian, thanks.

我不是用guardian公司

Belfastmummy 發表於 19-10-27 08:06
好靚呀!睇見都想食,阿仔一定食得飽。

因為呀仔覺得學校餐難食不喜歡食,所以瘦了很多,己向學校反映過,廚務經理已搵阿仔傾過喜愛及不喜愛食什麼,其實是廚藝問題,鬼佬不懂煮亞洲人喜愛的食物,連白飯簡單都煮得唔好食,Guardian也幫我電聯學校傾過,也改善不大,所以homestay mama佢好有心機煮很多不同菜式俾我仔食,怕佢營養不良

scso 發表於 19-10-27 17:17

因為呀仔覺得學校餐難食不喜歡食,所以瘦了很多,己向學校反 ...

我仔都投訴學校食物好難食,佢今年又高左睇落都好似瘦咗 。外國人嘅厨藝都好一般。

scso 發表於 19-10-27 17:05
不是guardian公司,是自己上網,我喜歡guardian & homestay 同一個可以跟得好D,唔駛經中間人咁轉接
...

謝謝回覆

scso 發表於 19-10-16 20:57
我仔個Homestay 5年無加過價£29日,接送學校另計每程£30大約40分鐘,只係term break先去住
...

請教一下,住homestay會有活動嗎?如去supermarket、Fun Park、野餐等,要再額外加費?

回覆 irischowys 的帖子

你可以要求,不過由Host family決定。如果佢家庭要去街,而家裡無大人,仔女想唔想都要跟住去。所有extra都會收錢,包括停車場費用,油錢等等。佢地會列晒在賬單到。

我女同學試過一個好衰的host family,因為有家庭聚會,帶埋個學生出去,不過學生要被留在車裡等呢家人去同人飲飲食食。後來有同guardian公司complain,不再去。host family質素,真係好睇自己彩數。

irischowys 發表於 19-10-28 23:58
請教一下,住homestay會有活動嗎?如去supermarket、Fun Park、野餐等,要再額外加費?
...

有,不另收費

想問收費通常係per day or per night? 例如放 exeat weekend , Fri afternoon 放學至Sunday 晚回校,三日兩夜,係點計?

請問除左經濟監護人搵寄宿家庭外仲可以自己去邊搵?

回覆 Baoma 的帖子

計3日

回覆 maggiemaggie 的帖子

你可以搵一d 做埋guardian 的 host family....我細女就係睇中同學的guardian...自己去問可唔可以做埋佢的guardian n host family...
但係一般都係要有人介紹 ...網上比你搵到都唔知質素如何...因為無guardian 公司check 過

scso 發表於 19-10-27 17:17

因為呀仔覺得學校餐難食不喜歡食,所以瘦了很多,己向學校反 ...

呀仔year 11 那年,學校廚房換了個煮得好難食的人,連老師都接受不到,因學校簽了一年合同,話換不到人,所以容許學生晚上叫外賣,老師都一齊叫,平均多£6-£12一天,但他們開心咗好多,尤其大陸的同學可以食麵和中餐,他們有時share 叫幾個餸或叫pizza。

醒目開學勳章

Baoma 發表於 19-10-29 22:28
想問收費通常係per day or per night? 例如放 exeat weekend , Fri afternoon 放學至Sunday 晚回校,三日兩 ...

我用的監護人公司計2晚

Baoma 發表於 19-10-29 22:28
想問收費通常係per day or per night? 例如放 exeat weekend , Fri afternoon 放學至Sunday 晚回校,三日兩 ...

有些計3日,有些是計2. 5日,另有些就只計2晚,以住宿的日來計。

noel2010 發表於 19-10-30 01:19
呀仔year 11 那年,學校廚房換了個煮得好難食的人,連老師都接受不到,因學校簽了一年合同,話換不到人, ...

我仔間學校只許可星期五叫外賣

用開果個係45鎊一日, 都係食西餐多, 但每次假期都會帶佢食吓中餐或者買啲chinese takeaway一齊食

scso 發表於 19-10-16 20:57
我仔個Homestay 5年無加過價£29日,接送學校另計每程£30大約40分鐘,只係term break先去住
...
scso,
可否給我Homestay聯絡資料,請問在英國哪一區?謝謝!

wloi 發表於 19-10-29 09:58
回覆 irischowys 的帖子

你可以要求,不過由Host family決定。如果佢家庭要去街,而家裡無大人,仔女想唔 ...

啱我大囡嗰個幾好,知我囡想出London,佢自己個囡咁啱又揸車去London,就叫我囡跟車去,約定上落車地點,我囡可以見下London D friends。冇額外收車錢,事前有問我,可能有家長担心安全問題,但我囡已Y13。