用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2 小朋友學中文字, 邊款認字咭好?
go

K2 小朋友學中文字, 邊款認字咭好? [複製鏈接]

如題, 小朋友正學中英文生字, 有沒有家長們分享邊間出版社的認字方法好? 謝謝
   4    0    0    0

透過閱讀認字係最好

chujojo 發表於 19-10-16 10:34
透過閱讀認字係最好
噢?! 小朋友一開波甘閱讀便認到字? 能否詳細解釋? 謝謝

hailey2101 發表於 19-10-16 13:46
噢?! 小朋友一開波甘閱讀便認到字? 能否詳細解釋? 謝謝

從無使用字咭,女細b,k1, 可讀到ORT level 6,靠的是大量伴讀。

中文有睇基礎,但其實書裏的字,我女根本已識。

其實英文好多時都係sight word,經常睇會build up到某個詞彙量。再慢慢增加圖書的長度,深度。中文亦然,由簡單,語句重覆的睇起。日子有功,就會睇到成效。字卡好多時係單純認字,但對運用無幫助。如我女,睇到東西既西,會主動講即係西瓜既西,西蘭花既西。日子有功,無野一開波就識,我亦唔相信捷徑。我地每日最少伴讀一個鐘的。

chujojo 發表於 19-10-16 13:54
從無使用字咭,女細b,k1, 可讀到ORT level 6,靠的是大量伴讀。

中文有睇基礎,但其實書裏的字,我女根 ...
好好喎,媽咪~我之前試過伴讀或講故事書, 我讀讀下阿囡吾太專心走左去?! >_<! 我係度諗是否我講得太悶?定也要睇孩子性格? 雖說從小大量伴讀養成習慣, 一定有小朋友坐吾定不喜歡閱讀罷?! 否則, 為何不同小朋友有不同性格特質?  我不是質疑妳, 因為這裡好多家長/現今學校十分鼓勵培養小朋友閱讀, 只是困惑吾知點處理/開始. 我囡有時會拿學校的課本/課外書睇一番的, 她小時候我們沒有伴讀的, 現在想打好根基, 希望考小一或上左小一不會追得吃力. 謝謝分享

chujojo 發表於 19-10-16 14:47
其實英文好多時都係sight word,經常睇會build up到某個詞彙量。再慢慢增加圖書的長度,深度。中文亦然,由 ...
讚賞媽媽你的努力見回報
我諗要向妳借鏡借鏡, 再重新開始!

dadalinder 發表於 19-10-16 22:47
我女用First footprint 個套釣魚認字遊戲,佢響個度上中文認字班,然後我地響屋企同佢玩,佢學得幾好喎
...
謝謝, 我會比較一下. 但暫時吾打算報讀相關課程住, 先觀察一輪先.

hailey2101 發表於 19-10-17 14:01
讚賞媽媽你的努力見回報
我諗要向妳借鏡借鏡, 再重新開始!

唔好客氣,希望小朋友慢慢建立閱讀興趣。由15分鐘開始,加油媽媽!

回覆樓主:

我囡中文認字係睇《基礎漢字500》,K2頭已睇晒全套500個字,之後再大量伴讀繪本/故事書,K3開始自行睇橋樑書。

英文從小伴讀唔認字,到K2下學期開始叫佢用phonics拼讀ORT, 佢讀到就認埋,K2暑假時睇到ORT stage 6。

chujojo 發表於 19-10-16 10:34
透過閱讀認字係最好

完全認同!

我用無圖認字卡

其實都要睇小朋友性格。

我用無圖字卡,因為我小朋友好鐘意比賽,我就舉起字卡,要佢同爸爸鬥快讀出係咩字(爸爸當然要扮野啦). 呢個遊戲佢直頭日日捉住要我地玩,所以k1 已經認到好多字。

反而閱讀時我冇乜同佢認字,因為開頭驚認字佢會冇心機睇。

個個小朋友都唔同,我識有啲見到字卡即刻冇興趣,點玩都唔肯認。所以家長真係要樣樣試下

我小朋友好鐘意字卡,細個123 ABC開始用起,佢發現自己識字,喺街見字就讀. 其實邊款卡都無所謂,最重要你肯花時間同佢玩同教佢。

回覆樓主

同意《基礎漢字500》對中文認字非常好。兒子小時候我養成習慣,每日開電視前要認讀15分鐘

回覆 hailey2101 的帖子

我都認同,其實每日花5-10分鐘都夠,積少成多,不知不覺小朋友會學會好多字,慢慢對閲讀產生興趣,閱讀時間自然會伸延。咩書都可以讀下,佢有興趣聽就得家啦。
‹ 上一主題|下一主題