用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學
樓主: Duffy15
go

伊利沙伯中學   [複製鏈接]

medicine 發表於 19-11-7 11:04
三私一直的40名必有得IN。
區一綫,都有唔同情形,視乎邊個區邊一間。

每年三私一直加埋入QES 好似小過十個……

我只知校內大户是基榮,塘尾官小,協和,兩油兩大咀……

油尖咀全级130 人 ,1/3 B1 生 小學為例,每年都係级六內才有得面試。

回覆 bananaGi 的帖子

SSP區一線聽講要前10名,二線要前三先有機會in伊中

Cliokohonda 發表於 19-11-7 14:16
每年三私一直加埋入QES 好似小過十個……

我只知校內大户是基榮,塘尾官小,協和,兩油兩大咀……

三私一直第40名有得IN,但並不代表人家積極入表,唔入表甘當然唔係大戶。
入得三私一直成績又排前,升中目標有幾可係官津?
回應需要承前啓後,係答人家問題如果區一線, 掛35-40/160... 有無機會?”
35-40/160名有無機會先舉例。
至於QES校内大戶,稍作查證分析都知係邊幾間。自行先43個位跨區本區一起爭,但本區乙一58個另聯繫8個,當然係本區官津而又B1率較高的小學係大戶啦。

medicine 發表於 19-11-7 18:27
三私一直第40名有得IN,但並不代表人家積極入表,唔入表甘當然唔係大戶。
入得三私一直成績又排前,升中目 ...

你啱

medicine 發表於 19-11-7 11:04
三私一直的40名必有得IN。
區一綫,都有唔同情形,視乎邊個區邊一間。

唔好用「必」,如果用「大機會」比較好,40名好多不確定因素影響。。

sukitelfold 發表於 19-11-7 19:07
唔好用「必」,如果用「大機會」比較好,40名好多不確定因素影響。。

三私一直的40名可以用必有得IN——尼個IN係第一面的IN而非offer的IN

medicine 發表於 19-11-7 19:35
三私一直的40名可以用必有得IN——尼個IN係第一面的IN而非offer的IN

只講二個因素,已不應講得咁死⋯用「必」:

1)九龍塘某私小,每年可以不同,五班、四班、三班畢業,150人及10x人的top 40名可以分別好大。

2)今年第一年,實施提早於3月底收正取生信,你肯定不會吸引多了叻仔叻女去衝QES?!

sukitelfold 發表於 19-11-7 19:43

1)九龍塘某私小,每年可以不同,五班、四班、三班畢業,150 ...
只講三私一直的前40名。沒講其他私小。
很想知道,三私一直的邊一間的前40名沒得IN QES?

sukitelfold 發表於 19-11-7 19:43

1)九龍塘某私小,每年可以不同,五班、四班、三班畢業,150 ...

1)舉例的⋯咪係三私其中一間的九龍塘名私小囉。。。

今年畢業10x人,30-40名,頂多全港band 1B,點入圍最後200個多少少1 st in名單呢?!

重複⋯⋯不用講得咁死用「必」!

回覆 medicine 的帖子

人講三私一直,它講九龍塘名私小,仲話今年得10X個畢業。很想知道——已經問過用過一次尼個問法——究竟九龍塘的兩間三私一直中的邊一間今年(請記住,某人講係今年即2019年而唔係2020年即出年)係10X個畢業生尼——請搞清楚邊幾間先講啦!

sukitelfold 發表於 19-11-7 20:05
1)舉例的⋯咪係三私其中一間的九龍塘名私小囉。。。

今年畢業10x人,30- ...

建議大家直接問老師,對上一、二年,師兄師姐大約咩位置及有冇什麼奬項,可以入圍QES的1st in,咁之後自己評估。。。
之後再保守少少,第一年提早公布自行正取生,又唔知咩環境!!!

你我心目中的一、二、三線學校第幾名可以入圍,大家心目中的一、二、三線的定義又不同,網上世界參考一下便好。

如果用@「必」定可入圍,一定是生埃,不過三私一直的家長,精明過百佳黃老太,一定不會中生埃毒

medicine 發表於 19-11-7 20:23
回覆 medicine 的帖子

人講三私一直,它講九龍塘名私小,仲話今年得10X個畢業。很想知道——已經問過用過 ...

大聲不是叫中、大聲不是叫啱

大聲哥,吡埋貼士你,綠色校服私小,自己上schooland睇上年是否五班?今年及下年是否三班?

答案:105人一級,可能最後103-104人畢業

串⋯⋯唔緊要,好似hkpapa有料之人,人哋覺得佢串,這叫風格,無料扮四條再串又誤導他人,在EK站不住腳的,不用理我,忘記它,純粹有感而發!

Duffy15 發表於 19-10-15 13:58
此校喜歡收什麼類型學生?是不一定band1頭才入到?如band1尾/band2頭有機嗎?有運動/音樂底有優勢嗎?Thank ...

Band 1尾要搬屋去油尖旺區大抽獎,選乙一QES才有機會

學校風氣唔錯。活動好足夠。自主學習。功課感覺都算多,不過可應付。學生都很愛學校、相當投入學校生活。

medicine 發表於 19-11-7 19:56
只講三私一直的前40名。沒講其他私小。
很想知道,三私一直的邊一間的前40名沒得IN QES?
...

睇來有人對教局的呈分次第仲係有一知半解的地方.
QES有得IN的前200(或210或220都好)名,係根據前兩次PS1的數據來計算呈分次第——即係只要過往數據强勁,到明年,師妹師弟就有得IN——而不必理會該年10X人,第40名可能B1B。簡單地講,前面PS1數據夠靚,(三私一直)出年就算全部學生係Band3都好,前幾十名在目前的呈分機制下,一樣有得IN QES。至於面試后的錄取機會,甘就另講。
至此,誰大誰惡誰正確尼句話岩邊個多,相信閲讀全部留言后各位自有答案。

純學術討論,三私一直4間學校,如果考頭40名的同學全部都自行QES(QES是男女校,理論上是可行的),已經160人,大家覺得全港其他所有學校的B1A學生自行QES 有冇4、50人呢?如果有,咁考3x果個可能真係唔好彩排唔到頭200人喎。當然啦,咁嘅scenario 係非常極端,但既然話「必」定,咁個probability 又真係要1先成立。

好似今日老公話要買六合彩,過億喎。我話咪嘥錢啦,「必」定唔中嘅,佢就話:點會「必」定唔中?機會好好好........微之嘛。咁我答:你啱,係好好好.......大機會嘥錢

言歸正傳,我絕對相信在三私一直考頭40嘅都係叻仔叻女,但除了APS比較強外,其他考3x的,係咪無敵到可以橫行全港中學而唔需要考慮有幾多對手呢?除非QES會隨著升中學生增加而按比例提高面試名額,否則B1A的邊緣人要承擔一定風險。

medicine 發表於 19-11-7 22:49
QES有得IN的前200(或210或220都好)名,係根據前兩次PS1 ...

要全部信晒之前師兄姊既PS1成績,除非你假設左中學完全唔睇佢哋張成績表,學校見慣某些小學學生,點會盡信EDB既排名,你所指既B3生照見。我估!

medicine 發表於 19-11-7 22:49
QES有得IN的前200(或210或220都好)名,係根據前兩次PS1 ...

三私一直级四十內女仔一定有得in MCS 而不是QES ……

你低估了EK 家長的閱歷,上年K 系家長軍團都好humble ,能容下宝校的家长一齊倾考神直。

有心報考QES 的家長會請教現任QES PTA 意見的,誰是誰非不重要。

其實大家都靠估,無謂咁勞氣。

贊同先看看前人面試率。我覺得最重要是適合小朋友,小朋友又喜歡那所學校。去年阿仔真心想讀QES,雖然不是我的首選,亦擔心唔知有冇得in,我都由得佢。其實兩間自行都是佢自己選的,不太過就讓小朋友自己選好了。

學校名氣/band其實是虛的,自己實力比較重要。

‹ 上一主題|下一主題