用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Oxford International vs Cardiff 邊間好D??
go

Oxford International vs Cardiff 邊間好D??

阿女 year10, 同爸爸傾緊出年走, 佢喺學校成績中上, 而家睇緊呢兩間
有冇家長知道呢兩間學校邊間好D

回覆樓主:

是agent 推介嗎?這兩間一般都係在yr 12 入, 為A level 成績衝刺

以前Cardiff既創辦人而家去左OIC, 岩岩OIC升左上第一
但都係主要為入top大學。。

Year 10 咁早去OIC / Cardiff, 怕冇乜活動會悶,校舍只得幾幢大廈。

OIC 就唔清楚,Cardiff 去睇過,囡同學讀過,只係在city 中的幾座樓,其實運作似係補習社。既然都係想搵A工廠,學校以操卷為本,我就楝concord. 起碼個校園大同運作似番間學校。當然缺點係在鄉郊,小朋友會唔習慣,但學校都有不少活動

回覆樓主:

兩間我都去過, Cardiff 就是 golulu2002 家長所講的,city中幾座 building ,像補習社。
不過 OIC 環境還要差 d,校社只有一座幾層的 building ,宿舍不近學校,並且要行差不多十多分鐘才到,與大學宿舍差不多,看似不像英國傳統的宿舍,好像沒有 housemistress 看管打理呢!不過應該有人清潔的。
學生在校舍吃完飯就直接回宿舍,不太感覺有關顧。
可能我只看 sixth form 那一部分,lower form 我就沒有參觀。不過 OIC 好像只有 sixth form 的呢!

cardiff 呢幾年換哂人,入面行政幾亂,好多家長投訴
有識家長投訴過,佢一定要到某個成績先俾升班,以前有得傾吓
OIC真係似補習社,係chur到成績同入到top大學,但唔似普通英國學校

回覆 golulu2002 的帖子

concord比較少聽
如果以成績同出路優先, 邊間最好?

LAMLAMLEI 發表於 19-10-17 12:50
cardiff 呢幾年換哂人,入面行政幾亂,好多家長投訴
有識家長投訴過,佢一定要到某個成績先俾升班 ...
要最少 2A1B 先可升 year 13

Concord強的是數理,Cardiff強的是醫,OIC太新還未定。小朋友讀Year10有很多選擇,不一定要選兵工厰。

回覆 LLLT 的帖子

OIC好多老師是PHD級數, 成績的話無得挑剔
concord我自己覺得有點遠, 係cardiff/ OIC小朋友壓力大都可以去town放鬆下, concord就乜都冇

topbabe 發表於 19-10-17 15:13
回覆 LLLT 的帖子

OIC好多老師是PHD級數, 成績的話無得挑剔

Concord 四周只有草地+草地+古蹟幾座在附近+學校設施。
不過學校設施完善,校舍和宿舍勁大,有英國傳統學校的校舍+現代建築校舍和宿舍。
出 Town 就要坐十幾分鐘車才到,是 call taxi 或學校車出外。

無記錯嘅話, OIC係香港得一間升學公司有得報, 收生似乎嚴D, 要好勁先入得

Carsdiff又好, OIC又好,最緊要细路ready,因为有很多自身项目要處理,

我细路係讀csfc,今年入左cambridge,

回覆樓主:

有冇人已經收到呢兩間學校嘅offer呢?

Hi,

My son has received an offer for year 12 at CARDIFF.  But I am still hesitate if I will accept the offer or not.  In fact I am afraid my son will have too much pressure and another day school has also sent an offer to my son.
As for my son he would like to try CARDIFF.

小朋友讀OIC的,可以pm我一起討論

cardiff嘅靈魂人物yasmin sawar已經過檔oic
啱啱去完佢喺英識的講座 講左好多入牛劍嘅tips同題目 講得好好

回覆 o000o 的帖子

上星期同一個OIC嘅家長傾偈 佢share左好多有用資訊我知!
佢同我講佢仔仔喺OIC yasmin係會親自同每一個學生寫personal statement,plan點做面試等等,講佢真係好有心⋯⋯ 不過佢仔仔本身好叻,所以容易點跟上!

醒目開學勳章

lemonbook 發表於 19-12-9 18:22
回覆 o000o 的帖子

上星期同一個OIC嘅家長傾偈 佢share左好多有用資訊我知!
我 miss 左個講座,可否分享一下個講座講咩?另外收生有冇咩要求?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.