用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中途插班
go

中途插班 [複製鏈接]

小朋友剛升小一local school 算是名直資, 但覺得不適合,因為學習方法及沒有時間閲讀, 請問有冇可能現正入到國際學校? 最大機會是那一間? 謝謝大家!我想問問大家意見!
   2    0    0    0

回覆樓主:

你小朋友讀緊名直資,開咗學只係個幾月,聽你咁講小朋友喺學校又唔係有咩大問題,實在唔需要咁急於插班入國際學校,但求快/易入喎…至少可以正正經經研究吓各個學制,揀幾間合適嘅學校報,寧願讀住直資排兩三年好過轉完又轉啦

最關鍵嘅係你有冇外國護照?如果有,其實好多都仲有位,例如CAIS

tococoa 發表於 19-10-14 21:49
小朋友剛升小一local school 算是名直資, 但覺得不適合,因為學習方法及沒有時間閲讀, 請問有冇可能現正 ...

IS Y1剛剛完成了central admission。相信大部分已收齊學生,而且剛剛開學。未必咁快有學生走。除非一些收生不足的新校。

所以你預要申請多幾間,俾一定數目的申請排隊插班。認同樓上媽媽講法,既然已入了本地名小,不如邊等邊觀察多啲本地係咪真係唔啱。反正central application已過,唔洗急,慢慢research下

要即刻入,最多係去到收生不足的學校。讀讀吓,你可能亦不滿足想再轉。

倒不如用多少時間研究吓心儀邊間學校,認真安排明年插班,咁會好d。

多謝大家意見!
‹ 上一主題|下一主題