用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學可自己上學/ 放學嗎?
go

小學可自己上學/ 放學嗎? [複製鏈接]

聽人話可以,小幾可以呢?自己去補習社、回家、坐車?
   0    0    0    0

過幾多條馬路?路面情況點?搭車使唔使轉車?複唔複雜?

要睇實際情況,小朋友的成熟程度,同埋會唔會無節制玩電話。除非係屋苑附近,來回都係地鐵上蓋,或者只過一條有斑馬線的馬路,否則小五前基本上唔會考慮。

回覆樓主:

因人而異 要睇家長/小朋友雙方
例如去興趣班 行路不用過馬路
有家長叫未到六歲小朋友試自己去

我小朋友K3已經可以自己去屋企附近興趣班。P2識自己搭巴士。不過,都係緊急應變時才會這樣。如果可以比較放心,我諗小4,小5左右。

b3410 發表於 19-10-14 20:04
我小朋友K3已經可以自己去屋企附近興趣班。P2識自己搭巴士。不過,都係緊急應變時才會這樣。如果可以比較放 ...

我個仔P3下學期三丶四月時,可以自己由長沙灣一個人回葵青區,當時剛8歲3個月。因原本老人家接送,但老人家不舒服一段長時間,沒辦法,不捨得也得讓他試,結果ok, 一直是他自己一個人回家。(老人家接送是坐的士來回,小朋友自己一個,我就叫佢坐巴士,比較安全。)

b3410    發表於 19-10-14 20:19

JNF 發表於 19-10-14 17:31
聽人話可以,小幾可以呢?自己去補習社、回家、坐車?

應由自己判斷,每個小朋友能力不同,每個行程不一樣,如果你不能作出準確判斷,那麼我建議你繼續用你安心的方式。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽過有d小學係唔俾太細自行放學嘅,e.g. P3先可以

另外,就係要睇小朋友能力,佢會唔會四圍行,八掛? 成日漏野? 過馬路得唔得?

大仔10歲開始我地訓練佢點對點出入,11歲前已經俾佢自己去科大
當中要轉一次巴士,轉車地點唔駛過馬路,但佢都可以試過幾次唔記得落車,最終問題解決,我覺得錯~都係一種學習
恐龍家

回覆樓主:

我女學校係P3可自己放學。我女6歲時我已俾佢自己去屋企樓下商場上興趣班。

我女學校要小四先可以自行放學, 老師會帶大隊去到地鐵站. 我女跟住搭兩個地鐵站+過1條馬路就返到屋苑.  

回覆 yaijing 的帖子

唔該各位~即是咁做不是獨留在家無犯法啦

JNF 發表於 19-10-18 18:02
回覆 yaijing 的帖子

唔該各位~即是咁做不是獨留在家無犯法啦

我地學校是二年級已經可以自行放學,獨留在家與自行放學是兩碼事來的,太細自行返放學期間出事,也有機會是疏忽照顧啊。
‹ 上一主題|下一主題