用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可以中三下學期轉學嗎
go

請問可以中三下學期轉學嗎

我的女兒今年係屯門讀中三 但係讀的唔開心 所以想轉校 我想請問中三下學期轉學會不會重讀或者會比較難選科 因為我驚佢係因為中途轉過去 新學校淨係計佢係新學校考試嘅分數 咁咪會俾人少 因為俾人得少考一次試 驚佢到時選唔到自己心意嘅科目

susucathy 發表於 19-10-13 23:51
我的女兒今年係屯門讀中三 但係讀的唔開心 所以想轉校 我想請問中三下學期轉學會不會重讀或者會比較難選科  ...

會有影響,亦要視乎你囡囡想揀嘅選修科是否多人爭。又或者咁諗,可能升到高中已經遠離咗D唔夾嘅同學仔就未必一定需要轉校呢!

不如現在試吓插班

我的女兒今年係屯門讀中三 但係讀的唔開心 所以想轉校 我想請問中三下學期轉學會不會重讀或者會比較難選科  ...
如果真係讀得唔開心,好想轉校,越快越好。會唔會比較難選科,好睇小朋友既興趣,想讀邊啲科。如果係成績唔好而讀得唔開心,留一年可能更好。

我的女兒今年係屯門讀中三 但係讀的唔開心 所以想轉校 我想請問中三下學期轉學會不會重讀或者會比較難選科 因為我驚佢係因為中途轉過去 新學校淨係計佢係新學校考試嘅分數 咁咪會俾人少 因為俾人得少考一次試 驚佢到時選唔到自己心意嘅科目

啱啱打電話問以下 3 間元朗/天水圍直資:

宏信書院 https://www.luac.edu.hk/home/en/curriculum.php?cid=8  >> 全年任何時間都接受申請插班, 依家都可以申請插 s3

香港青年協會李兆基書院  http://www.hlc.edu.hk/contactinfo/ >>> 可以申請插下學期, 但依家未接受申請, 請留意學校網站插下學期班申請日子公告, 又或者打電話問.

中華基督教青年會中學: 每年只會 4 / 5 月左右接受下一學年插班申請, 唔接受中途插班

如果家庭收入鬆動, 不妨依家考宏信10月或11月轉去宏信讀

Arabellahk    發表於 19-10-15 23:50

睇你想轉甚麼學校,和女兒現在成績如何。除了band3校,一般學校是不會收個成績中等的學生中途插班的。即假設你讀緊band1c成績中等,想插同level band1c是機會不大的,要插band2a甚至2b才有機會。

Arabellahk    發表於 19-10-15 23:50

回覆 YmOra 的帖子

我女女話佢想揀生物同化學都係比較熱門嘅科 所以好驚揀唔到

佢話佢同唔啱嘅同學成績好接近 所以一定會升同一班 佢地好多小圈子 我個女頂唔順 覺得好困擾

回覆 王家爸爸 的帖子

佢想讀生物同化學 都比較搶手 而且可能會插班 插去下學期到

回覆 bbeasy25 的帖子

係諗住插去下學期 但驚因為第一次開始唔係新學校新學校淨係計後兩次 咁揀科嗰陣就好蝕抵

其實有時都無可能兩全其美,一係留校揀科,一係轉校舒服!無論去或留,都要佢明白得同失,留校可能揀到好科但要自己去化解番d人際關係。如果走就要佢明白去到第二間都可能有果d人或比想像中更差,因我相信你呢個時間插到都應該比自己成績低的學校,值唔值得就見人見智了!

susucathy 發表於 19-10-14 20:26

佢話佢同唔啱嘅同學成績好接近 所以一定會升同一班 佢地好多小圈子 我個女頂唔順 覺得 ...
好多小圈子?咁係唔係女校?如果係咁,轉去男女校可能好啲。

susucathy 發表於 19-10-14 20:28
回覆 王家爸爸 的帖子

佢想讀生物同化學 都比較搶手 而且可能會插班 插去下學期到 ...
生物同化學真係比較搶手,所以除非本身成績好好,如果唔係既話,插班下學期未必係好事。

Arabellahk    發表於 19-10-15 23:52

回覆 王家爸爸 的帖子

唔係 係男女校來 但係佢話啲女仔都好衰 例如之前我幫我個女買左一支比較貴嘅潤唇膏 佢地特登整斷左 依啲野唔止一次 仲有試過趁我女唔係班房 去佢個位拎佢書包來睇 俾我個女撞正 明明我個女已經就算同班都完全冇同佢地接觸 但佢地都係要不停係到講我個女壞話 針對佢 都唔知話佢地妒忌心太強定係點 我個女宜家日日都過得好唔開心

susucathy 發表於 19-10-15 19:49
回覆 王家爸爸 的帖子

唔係 係男女校來 但係佢話啲女仔都好衰 例如之前我幫我個女買左一支比較貴嘅潤唇膏  ...
你女嘅情况,不少學校都有發生,轉去第二間可能都一樣。

回覆 In2c68 的帖子

宜家間學校啲人際關係冇可能緩解到 我個女依家俾佢地講壞話講到我個女覺得每次見到佢地 佢地都係到講緊我女嘅壞話 仲要經常特登係我女嘅面前講 俾我個女聽到 講的好大聲 佢地係連放學 我個女去廁所 佢地臨走前都要係廁所門口大叫入去講啲說話俾我女聽 我個女聽都已經聽煩 佢地日日咁講唔煩唔厭嘅咩 本身我女就當佢地係小學雞扮聽唔到 但後尾越講越過分 我嘅女本身係嗰啲好忍得 但佢咁樣我個女真係覺得好困擾