用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就UT點溫好, 中一新丁
樓主: 細細粒媽咪
go

就UT點溫好, 中一新丁

IloveJJ 發表於 19-10-18 14:45
咁做乜唔直接同佢去?
一起去書局,佢哋見到自己想讀的書,就會一直睇落去,唔會睬我,或者敷衍幾句,每一本練習都話“好”

IloveJJ 發表於 19-10-20 17:15
我仔而家發現英文最多野溫。
課本vocab, 要記得,仲要識轉form。
句子結構,要識分Transitive verb, I tra ...

呢啲我好似中三以後先要考,初中考 vocab 多。
睇唔透語言結構的話,係需要好多時間掌握。當初我班鬼佬同學要大半年先理解到 past tense 同 perfect tense 分別。

IloveJJ 發表於 19-10-20 19:24
係架?咁阿仔學校原來算深?
語言結構唔係tense, 係一個句子,要分別指出每個字/phase係咩詞性 ...

我講嘅結構即係 direct object, indirect object, transitive intransitive ditransitive。英文太簡單,但其他語言會轉“串法”,英文得返 pronouns 先轉 (I me my)  同埋加 s es ies。
我以前學俄文同有玩過芬蘭文,識串要識分,每個字就好似蝴蝶效應一樣,影響下一個字串法。所以唔洗諗即刻知道乜結構。

IloveJJ 發表於 19-10-20 20:46
咁你前面話要好長時間先掌握,係用咩方法去掌握呢?

主要靠語感,連呢樣都冇就要不斷睇同一種句式嘅唔同例子 (例如 50 句),好似操數咁,見得多就明,同以前小學考 gerund to infinitive 咁,冇得點樣 “死背”。

IloveJJ 發表於 19-10-20 20:54
謝謝!
靠語感,就即係睇書累積,無formula 啦?係咪?
50句係咩嚟呢?係書嚟?

個 formula 一直都系度,但唔係人人睇得出,就好似數學長題目,洞悉 “數學結構” 嘅人,望兩望題目就知公式,唔明嘅人,望極都搵唔到 “key”。

50 句係自己搵/寫 50 個例句 (每一種句式),重複又重複搵 DO/IO, noun/verb/adverbial/adjectival clause。我以前臨測係望兩三句,搵 pattern。

回覆 IloveJJ 的帖子

中學教科書應該唔會「見」到 formula,要去到大專專讀英文先會咁認真學。同埋我所講嘅 formula,唔係數學嗰種咁直接。呢種 formula 冇得死背,係自己領悟。好似 gerund infinitive 咁,there is a formula but again there isn't a formula,學校唔會真係搵到個 formula 畀你,你自己「體會」,學識幾時用邊隻。begin to work 同 begin working 都文法正確,但唔係真係「兩者通用」。冇大專讀英文的話,問點解唔可以用 to/ing,10 個有 8 個都肯定唔識點形容畀你聽,又冇唔正確,但講唔出點解第二個好啲。
呢啲學多幾隻文法難嘅語言,就知道點分。Again,English is too easy,分唔到、睇唔出係正常。

你想英文好,係點為之「好」先?

2jkidsfather    發表於 19-10-24 08:13

細細粒媽咪 發表於 19-10-13 21:21
見就UT, 今年中一,其實應該點溫好:

英: 好似沒咩野溫, 串下字咁?

阿女中文弱,中文,做閱讀理解補充(文言文&白話文)
S1個時,7彩個2本自己做(淺),Joint us補習老師陪做(深),360 補習老師推介家姐睇,對中文科有幫助。

補充補習老師推介。

回覆 kirstyau 的帖子

咁多?

妹妹頭 發表於 19-10-28 09:47
回覆 kirstyau 的帖子

咁多?

一年入面4本(2深2淺),有2本補習時做。另最底幅圖未買,但補習姐姐推介。

360唔係做, 家姐冇乜中國文化知識,補習老師要佢睇,話對中文科有用。

IloveJJ 發表於 19-10-15 21:43
你女學校英文會唔會考課外先?
我見我仔寫住考GE, 係咪即係General English? 即係坊間既練習?
...

Eng GE一般考Reading comprehension, 有學校會考埋vocab, parts of speech, 最大部份應該是grammar, 有學校grammar 比埋範圍,也有沒有比範圍的。Grammar是需要操補充練習的,書局大把選擇。
Grammar 都幾睇個老師教成點,如果教得好,好易上手,但一定要操熟同溫熟要考的grammar topics。

回覆樓主:

我仔都係今年中一,最初溫習真係無從入手,IH quiz得果2/10嚇死我。之後都係還原基本步,要佢查字典釋課文,務求佢知入面講咩,然後再默下生字。至於是否見效,要睇下呢幾日考完試後派卷。