用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就UT點溫好, 中一新丁
樓主: 細細粒媽咪
go

就UT點溫好, 中一新丁

b3410 發表於 19-10-18 10:55
我係負責初步screening, 買部分sample 返去請大小姐過目,佢再選出適合的系列,我再去入貨學期結束 ...
same same啦, 阿女話自己文言文唔掂, 買咗本閱讀理解俾佢, 叫佢一星期做一篇啦, 做咗兩篇之後就後勁不繼.......

Yanamami 發表於 19-10-18 10:44
每個人学习方法唔-样,晤洗羨慕既~我个細,升中以後未做过課外補充,基本上除数去補習先会做下外,其他都 ...

我仔完全一樣, 就係去操數, 恐龍書買返來都唔睇, 不過, 中5囉, 要開始留意下雞精班,.

gigayan 發表於 19-10-18 10:48
師姐個底夠厚

我女.....

唔係厚,係懶……怕闷

October. 發表於 19-10-18 11:05
我仔完全一樣, 就係去操數, 恐龍書買返來都唔睇, 不過, 中5囉, 要開始留意下雞精班,.

...
中文呀……好笑,話白話文阅讀理解全篇睇完都知講乜,但一睇題目,就R哂头,唔知佢问乜……又話成日觉得作者寫果篇野时个想法同心情根本唔係禁,完全係出題果个老屈……点会考得好吖~做乜練習都係嘥氣~

gigayan 發表於 19-10-18 10:12
阿大真係好乖啦,肯自己提出。或者帶佢去一次,教佢點揀,放假自己去買,咁近旺角好易就買到。

好羨慕... ...

佢好迷戀做練習皆因佢D數一直唔好,P3果年佢老死補數,醒咗份練習佢做,佢做咗一兩份,跟住測驗由一直7X,跳升10分,所以佢好鍾意做,P4暑假直頭叫我幫佢去數研霸位

回覆 Yanamami 的帖子

我又明你女講乜。我女最近問我一題閱讀理解點做,篇文算淺完全明,但真係唔識做。我都覺得係題目問題

Yanamami 發表於 19-10-18 11:28
中文呀……好笑,話白話文阅讀理解全篇睇完都知講乜,但一睇題目,就R哂头,唔知佢问乜……又話成日觉得作 ...
我仔都講過中閲難, 呢啲我又唔多覺做練習對佢會有幫助, 我同我仔講背晒範文啦, 我見佢考眾合卷又OK, 希望拉上補下.

gigayan 發表於 19-10-18 11:02
same same啦, 阿女話自己文言文唔掂, 買咗本閱讀理解俾佢, 叫佢一星期做一篇啦, 做咗兩篇之後就後勁不繼... ...

文言文叫佢睇多D啦,阿女P4我就捉佢背長恨歌,雖然依家唔記得七七八八,但睇多D係會吸收好D既。

Yanamami 發表於 19-10-18 10:44
每個人学习方法唔-样,晤洗羨慕既~我个細,升中以後未做过課外補充,基本上除数去補習先会做下外,其他都 ...

我諗住中一唔駛咁緊張住,而且你又話無咁易留班呀嘛,諗住俾佢了解一下中學課程先,等佢自己摸索一下,中三有需要至望下佢

Yanamami 發表於 19-10-18 11:28
中文呀……好笑,話白話文阅讀理解全篇睇完都知講乜,但一睇題目,就R哂头,唔知佢问乜……又話成日觉得作 ...
家長日和問老師如何在「段義辨識」做好一些,佢話自己有時都做錯

October.    發表於 19-10-18 13:32

little_yolky 發表於 19-10-18 12:51
我諗住中一唔駛咁緊張住,而且你又話無咁易留班呀嘛,諗住俾佢了解一下中學課程先,等佢自己摸索一下,中 ...

你都要理吓亞大,青春期少女心,驚佢呷亞妹醋,覺得你唔錫佢。

little_yolky 發表於 19-10-18 12:51
我諗住中一唔駛咁緊張住,而且你又話無咁易留班呀嘛,諗住俾佢了解一下中學課程先,等佢自己摸索一下,中 ...
係啦~全力搞阿妹啦!

little_yolky 發表於 19-10-18 12:47
文言文叫佢睇多D啦,阿女P4我就捉佢背長恨歌,雖然依家唔記得七七八八,但睇多D係會吸收好D既。
...

齋睇無用,都要識答題技巧先有用

我兒子一向無預習,不溫書,更不願意額外操練。只是每日完成所有功課。

他小學經常欠功課,都是無意之失。漏記,漏帶回,做完找不到其實在書包内....

但只要老師佈置的功課。他一定全力去完成。對於非功課,不肯多做一點點。

我覺著他適合佈置許多功課的學校。如果老師把預習,溫書,額外操練,也做為一項功課,並切實檢查。我兒子就一定能做到。

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:46
我唔會呀!溫係佢自己溫,但我每日都會問下佢學校既野,始終剛升中一,我仔份人懞懞下,驚佢唔識點運作? ...

其實係咪突擊測驗呀? 中學興喎!

Danielhk 發表於 19-10-18 15:47
我兒子一向無預習,不溫書,更不願意額外操練。只是每日完成所有功課。

他小學經常欠功課,都是無意之失。 ...

哈哈!同病相憐。不過我嗰個比你嗰個仲差。阿仔中一中二一向無預習,不溫書,經常欠交功課,更不願意額外操練。學校又衰,唔交功課又唔通知家長,淨係喺學期末時突然發覺SBA唔見晒啲分。好彩中三好啲,知道要攞分中四編班,起碼會完成所有功課,啲唔計分Quiz都會早一日溫兩溫。

回覆樓主: