用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就UT點溫好, 中一新丁
樓主: 細細粒媽咪
go

就UT點溫好, 中一新丁

MrBeast 發表於 19-10-17 12:41
其實可否教左阿細點溫後比少少時間阿大呢?只小都要解釋一下是妹的非常時期,而中一有空間自己探索一下,再 ...

唓,呢段話暑假已經講咗,而且,仲加埋大家響DSE決戰,你可以慢慢自己搵啱讀書方法。

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:46
我唔會呀!溫係佢自己溫,但我每日都會問下佢學校既野,始終剛升中一,我仔份人懞懞下,驚佢唔識點運作? ...

唔問啦,問多兩句好好悔氣呀!

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:49
其實除了數學,其他科唔係應該同小學一樣咁溫咩?都係背下佢,理解下佢架啦!
...

咪係囉!

請問有冇各科練習推介?

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:48
其實你不如學你家姐咁啦!

有諗呀,開放日會去睇下。

IloveJJ 發表於 19-10-17 16:26
咁奇怪?佢問你點溫?但你問返佢,佢又晦氣?

青春期丫嘛

MrBeast 發表於 19-10-17 12:41
其實可否教左阿細點溫後比少少時間阿大呢?只小都要解釋一下是妹的非常時期,而中一有空間自己探索一下,再 ...

其實可否教左阿細點溫後比少少時間阿大呢?

唔。可。以

回覆 little_yolky 的帖子

買本練習喳wor,咁都唔肯,有d不近人情呀!

Jane1983 發表於 19-10-17 16:52
回覆 little_yolky 的帖子

買本練習喳wor,咁都唔肯,有d不近人情呀!

我哋住山卡拉,買練習要去好遠架,邊度得閒呀!

little_yolky 發表於 19-10-17 17:02

佢主動想買練習提升自己的學習wor,唔係買任天堂攻略

兩個大人唔係住係深山,日日出街返工、食lunch,星期六日亦有活動,咁都話唔得閑,唔可以怪亞大對你悔氣呀!

b3410    發表於 19-10-18 09:15

little_yolky 發表於 19-10-17 17:02

另一角度看,如果孩子願意自己去書店睇下啲練習,揀本買來做,我諗此人已成功了一半。

akys 發表於 19-10-17 18:07
另一角度看,如果孩子願意自己去書店睇下啲練習,揀本買來做,我諗此人已成功了一半。
...

咪係囉,唔可以乜都靠阿爸阿媽丫嘛,咁大個咯。

little_yolky 發表於 19-10-17 22:22
weekend 自己去書局,慢慢睇下。有時學校會有書展,可以問下師姐邊D適合。其實我就有唔少,可以借俾你

b3410 發表於 19-10-18 09:18
weekend 自己去書局,慢慢睇下。有時學校會有書展,可以問下師姐邊D適合。其實我就有唔少,可以借俾你:happ ...

我都提阿女要去識多d師姐,第時攞料都易d,琴日跑完步就有師姐同佢去食雪糕

little_yolky 發表於 19-10-17 22:22

阿大真係好乖啦,肯自己提出。或者帶佢去一次,教佢點揀,放假自己去買,咁近旺角好易就買到。

好羨慕....我個女我一入書局,行近d練習區都俾佢拉走.....

gigayan 發表於 19-10-18 10:12
阿大真係好乖啦,肯自己提出。或者帶佢去一次,教佢點揀,放假自己去買,咁近旺角好易就買到。

好羨慕... ...
每個人学习方法唔-样,晤洗羨慕既~我个細,升中以後未做过課外補充,基本上除数去補習先会做下外,其他都無掂过……

Yanamami 發表於 19-10-18 10:44
每個人学习方法唔-样,晤洗羨慕既~我个細,升中以後未做过課外補充,基本上除数去補習先会做下外,其他都 ...

師姐個底夠厚

我女.....

gigayan 發表於 19-10-18 10:12

好羨慕... ...
我係負責初步screening, 買部分sample 返去請大小姐過目,佢再選出適合的系列,我再去入貨學期結束,好多練習全新一樣。