用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 South Island School
go

South Island School [複製鏈接]

請問校風,師資,教學如何?
容不容易考入呢(如以有位論)。

考慮小六畢業轉IS,想了解多些。
West 及South Island School是否一定跟catchment申請,不可跨區?
   4    0    0    0

South Island 如果冇priority, y7都應該好難有位,何況y8?

貝珠 發表於 19-10-13 11:47
South Island 如果冇priority, y7都應該好難有位,何況y8?

Priority指什麼?除了原校小學生,兄弟姊妹/overseas passport/教職員....?

主要係原校小學生,sibling , NR

回覆 貝珠 的帖子

想問問點解SIS 咁小位? 因為原校生小學生直升多?
今年SIS IB avg score好像比其他ESF 低一點, 不知校內讀書風氣如何?

Immomo 發表於 19-10-14 14:35
回覆 貝珠 的帖子

想問問點解SIS 咁小位? 因為原校生小學生直升多?

SIS IB ave score其實跟其他ESF差不多,in the range of 35-36,主要係SC 一間係特別高有37.x 同多狀元

回覆 思澄爸爸 的帖子

基本上QBS n Bradbury的year 6 都会直升South Island,除非catchment zone唔啱。

回覆 Immomo 的帖子

South Island 今年雖然冇狀元,但有7個44分。

vwmh 發表於 19-10-15 18:23

South Island 今年雖然冇狀元,但有7個44分。

44 分的是由p1 升上的嗎?

思澄爸爸 發表於 19-10-13 11:18
請問校風,師資,教學如何?
容不容易考入呢(如以有位論)。

我在你這帖答你在另一帖的問題,因為這邊可集中講英基的中學。

其實英基中學最後兩年都是IBDP, 公開試的成績只是一個概念,每間學校的課程分別不大;地區是否適合較重要。感覺上港島區的英基外籍人士較多,九龍區和新界區則亞洲人為重。有些家長看重student mix, 會影響選校。

英基之中through train 行IB的是Discovery college and Renaissance college, 學費貴少少,由PYP, MYP 到DP, 只考DP一次公開試。中學生也有以individual身分報考GCSE一些subjects, 作為熱身。DC外籍學生較多、RC亞洲人 &香港人較多。

回覆樓主:

IBMYP是一個中學框架,學生在當中也是按照不同科目學習知識;但比例上會著重學生自己做research, 分析、寫essay/report, 最後做presentation. 這個模式是apply to every single subject, 包括PE! 所以大家都覺得讀IB的學生很會「吹水」!

至於GCSE,是knowledge based, 按每科textbooks 學習、做練習、考試,past paper drill多幾份,考試就可以了。用兩年時間讀這課程,適合大部分學生。

Radiomama 發表於 19-10-19 14:03
我在你這帖答你在另一帖的問題,因為這邊可集中講英基的中學。

其實英基中學最後兩年都是IBDP, 公開試的 ...

謝謝資料,等我明白多些!

我想了解South Island, West Island,知道這兩間好嗎?多外籍人士嗎?DC要搭船不太方便。

另外,即是這兩間要考晒IBMYP, GCSE及IBDP?會很忙很大壓力嗎?
多唔多IS學生會為這些試或平日科目而出外補習?呢?

思澄爸爸 發表於 19-10-19 14:31

謝謝資料,等我明白多些!

香港D學校無參加MYP公開試㗎!

GCSE 唔難,壓力不大。

IBDP果兩年見真章,大部分學生經歷完都覺得自己劫後餘生(誇張少少)。

補習是一種風氣,也有人因有需要而補習;跟學校無關。

Radiomama 發表於 19-10-19 15:06
香港D學校無參加MYP公開試㗎!

GCSE 唔難,壓力不大。

即不用理會MYP!
GCSE考完有什麼作用?同考IB啲科,形色有大出入嗎?

MYP是一個學習階段和框架,中學生的學習不應以考試為目的啊!

GCSE 是一個兩年課程和評估,可視為知識的基礎;相當於以前的中四中五及會考。明唔明?

IBDP相當於以前的中六中七,然後考公開試;但當然跟GCSE完全不同啦。GCSE是英國制度,它的函接是A level喎!

https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/
好多人想完成LS 小學或更早入ESF,不過在現在社會氣氛及競爭情況下,冇priority, 冇外國 passport, 冇NR...感覺好困難...但有一點肯定,最重要係英文...希望在離開既學生空位中能補上....

Radiomama 發表於 19-10-19 19:34
MYP是一個學習階段和框架,中學生的學習不應以考試為目的啊!

GCSE 是一個兩年課程和評估,可視為知識的基 ...

明白,多謝解答!

South Island 由yr 1讀到yr 13畢業的同学百份率都很高。至於那7位同学是否全是yr 1上的要問問18~19 yr 13的家長或同学了。

回覆 vwmh 的帖子

7個都唔係由本地學校轉個黎讀YEAR 7, 其中一個係美國回流返香港入SIS.

回覆 思澄爸爸 的帖子

South Island IBMYP只行 yr 7~9. Yr 9 学生要完成一份community project作為完成IPMYP.
Yr 8 term 3已要为yr 9 IGCSE選科,yr 9 term 3可從新再为IGCSE選科。Yr 11考IGCSE.
‹ 上一主題|下一主題