用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人去左長天開放日
go

有冇人去左長天開放日

可唔可以分享一下?有冇講過關於面試既野呀?

christyheihei 發表於 19-10-13 00:43
可唔可以分享一下?有冇講過關於面試既野呀?

校長只係介紹學校,無講申請入學資訊。學生有各種攤位和音樂表演,似開放日

11月9日校長有另一個升中講座,昨日講座最後有QRcode 網上報名

LeeCC 發表於 19-10-13 06:34
校長只係介紹學校,無講申請入學資訊。學生有各種攤位和音樂表演,似開放日

11月9日校長有另一個升中講 ...

請問如果冇code可以點報名呀?

回覆樓主:

學校網址有條link

我聽第一場冇QR code喎(可以冇電啩)。請問網上條link響邊?Sorry, 搵唔到。

LAUGHT 發表於 19-10-13 15:20
我聽第一場冇QR code喎(可以冇電啩)。請問網上條link響邊?Sorry, 搵唔到。
我第二場,完左一陣,話附近有遊行,全部要走了

我都係聽第一場,停咗兩次電,校長冇提過有11月9日有升中講座,上過校網搵唔到,請問喺邊度報名?

回覆樓主:

http://sys.cswcss.edu.hk/P6F1/

Poyau    發表於 19-10-13 20:28

ShaniceChan 發表於 19-10-13 18:12
http://sys.cswcss.edu.hk/P6F1/

謝謝你

回覆樓主

我報左喇,唔該。想問下大家對長天既感覺,可以分享一下嗎?

回覆 christyheihei 的帖子

我覺醒校長好好人, 學校好有愛, 學生都好乖

ngivy2005 發表於 19-10-14 09:32

我覺醒校長好好人, 學校好有愛, 學生都好乖

請問你係去完開放日有呢個感覺定係你識人係到讀呀?

我去完開放日, 我同阿仔都係禁覺得, 我係第二埸的, 聽完見防暴在荔枝角道一直線排了, 好彩走得快

去過兩年長天中一簡介會,觀感如下:
~潘校長既是校友也是一位好有心的校長
~校長強調 90%長天仔無特異功能,但學校會盡力令每位學生發光
~校長即場抽兩三位中一同學上台分享校園生活,絕無讀鱔稿/夾口供,好真,好搞笑
~長天仔有禮貌,喜歡打波
~冇自己泳池/體育館/全天候跑道/超勁教練,但多項學界運動分組在 Division 1
~交通方便,揾食方便,在附近買文具/日用品方便
~全校學生可以自由外出午膳,放學後自由逗留在校內直至深夜,因為深信同學能律己
~水漲船高,今年入學競爭相對激烈

deleted due to duplication

回覆樓主

係嚕,競爭真係好大,自行收四十幾人,相信會好難入,我個仔運動方面麻麻,但同佢去完之後佢都好鍾意間學校,開頭佢話唔想讀男校咖,去完又冇左呢種感覺。我地係誇區,可能機會仲更加少

長天的特質:
~平民化
~位處極樸實的社區
~沒有消耗住"傳統名校"的光環
~沒有過份吹捧"brotherhood "
~沒有經常被要求捐款/贊助各式其式的校園擴建/改建/捐獻活動
~沒有太多靠關係/非循正途而入讀的例子
~沒有千方百計招攬在學術/運動出色的特異人士
~沒有於午飯時間,聯乘去某某高級會所/5星酒店/高級食肆...享用午餐的奇景

kiwi2007 發表於 19-10-15 12:42
長天的特質:
~平民化
~位處極樸實的社區

請問哪一間學校有這樣的奇景?

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-10-15 13:24
請問哪一間學校有這樣的奇景?
所有傳統名男校好鍾意成日吹噓咩巴打hood

男校已然少左女仔, 競爭已經少左