用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人去左長天開放日
樓主: christyheihei
go

有冇人去左長天開放日

回覆 bobbob 的帖子

每年最少吹噓4次,包括:中一簡介會、開放日、畢業禮、校刊、校報等,每隔2至3個月1次,有需要時便用力吹。

ngivy2005 發表於 19-10-15 14:03
回覆 christyheihei 的帖子

男校已然少左女仔, 競爭已經少左

我都有咁考慮過,但自行只可以揀兩間,我要諗清楚點揀先係最好

bobbob 發表於 19-10-15 13:42
所有傳統名男校好鍾意成日吹噓咩巴打hood

間間男校都有去酒店會所吃lunch 奇景?

長天俾我感覺系,學生個個入去讀時無咩特別的,學校會給予好多機會學生,發掘學生的潛能,學生並非靠特異功能成功入讀

LeeCC 發表於 19-10-13 06:34
校長只係介紹學校,無講申請入學資訊。學生有各種攤位和音樂表演,似開放日

11月9日校長有另一個升中講 ...

其實有講入學資料,係校長答問環節(即5點後), 好多家長都有留低問問題/有咩特異功能有著數等

christyheihei 發表於 19-10-15 09:56
係嚕,競爭真係好大,自行收四十幾人,相信會好難入,我個仔運動方面麻麻,但同佢去完之後佢都好鍾意間學校 ...

唔一定收運動人的,作為一間band one學校,始終都要收讀書人呀 誇區分分鐘有著數呢,呢刻唔收你等幾時 (我以前幫兩個仔女選校都係咁,專揀誇區學校挑戰)

silvia_ng 發表於 19-10-15 17:23
其實有講入學資料,係校長答問環節(即5點後), 好多家長都有留低問問題/有咩特異功能有著數等
...

我聽3:30果場,跟住系下面行左一陣,見學生和家長義工急忙收拾展品,有學生話外面有遊行,活動要中斷,要走了,我唔知禮堂仲繼續緊

LeeCC 發表於 19-10-15 14:43
長天俾我感覺系,學生個個入去讀時無咩特別的,學校會給予好多機會學生,發掘學生的潛能,學生並非靠特異功 ...

如果有聽兩個中五師兄分享,其中一個係一場度有話,黎到中學,學校就好似將所有食物擺係台(意指不同學習機會), 同學食得幾多就靠自已,唔再係小學生是要家長老師餵食了。長天,確實真係好多活動選擇,文武皆可。台上那兩個師兄都不是運動人呢!一樣運動都冇玩的。

LeeCC 發表於 19-10-15 17:27
我聽3:30果場,跟住系下面行左一陣,見學生和家長義工急忙收拾展品,有學生話外面有遊行,活動要中斷,要 ...

你想知啲咩?睇下我仲記唔記得先

silvia_ng 發表於 19-10-15 17:29
如果有聽兩個中五師兄分享,其中一個係一場度有話,黎到中學,學校就好似將所有食物擺係台(意指不同學習機 ...

我聽果場,師兄話入學時無方向,唔知自己有乜長處,但學校多機會俾佢地試,發現自己有不同的才能

silvia_ng 發表於 19-10-15 17:30
你想知啲咩?睇下我仲記唔記得先

長天是否主要睇成績?哪些特異功能有優勢?有講面試形式嗎?

謝謝

回覆樓主:

去年面試有要求學生帶中英文書各一本做介紹,之後再有中文和英文小組討論,至於今年形式有否改變,就真的不知道

LeeCC 發表於 19-10-15 17:39
我聽果場,師兄話入學時無方向,唔知自己有乜長處,但學校多機會俾佢地試,發現自己有不同的才能
...

兩個師兄其實講左三場 以我所知,其中一個係玩科學/Debate/數學就少少/義工服務/學校夾band/英文朗誦,上年獲得深水埗區優秀學生。另一個就係Debate /機械人(出國比賽的), 前年獲得深水埗區優秀學生。 兩個中一真係冇咩特別,成績係前列。高中後係越讀越有(信心) ,去左前矛

LeeCC 發表於 19-10-15 17:40
長天是否主要睇成績?哪些特異功能有優勢?有講面試形式嗎?

謝謝

校長同兩位副校都有講,真係睇成績為主。特異功能佔分跟比例好似10%, 成績係50%, 其餘操行10%, 面試表現30%

面試係中英文小組討論,仲會考一條普通話,一條Stem題目,同埋帶中英文書各一本。好似都需時一個鐘先完成整個面試。所有交form既都in, 不設第二輪面試。

kiwi2007 發表於 19-10-15 12:42
長天的特質:
~平民化
~位處極樸實的社區

有D野學校做左你唔知啫

回覆樓主

請問有冇人會去聽日既講座,知唔知內容會係關於d咩?

silvia_ng 發表於 19-10-15 19:09
校長同兩位副校都有講,真係睇成績為主。特異功能佔分跟比例好似10%, 成績係50%, 其餘操行10%, 面試表現30 ...

想請問stem提目廣泛,會唔會數學的題目多?

同埋一般自行收學生band 1 b 定1c居多?

hidy88 發表於 19-11-9 22:31
想請問stem提目廣泛,會唔會數學的題目多?

佢尋日個talk有舉左兩個例呀,同埋話上年用中文問,今年未決定用中文定英文問。但有個例子我唔係太記得了,另一個例子係,你知唔知智慧城市係咩黎架?(咁上下啦)

回覆樓主

請問有冇家長可以建解釋下,尋日校長提到填自行第二志願要小心揀,果段野係咩意思呀?