用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如原校升唔到中四
go

如原校升唔到中四

如原校升唔到中四,不知好不好去搵第二間有位學校升讀?定去香港青年教育學院升讀?
大家會點揀⋯?
或者有冇經驗講下?謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

https://yen.hkfyg.org.hk/gps/

都要同子女商量意願
除左毅進,前排發現到呢個,都可以參考下

Charlotte_mom 發表於 19-10-13 13:25
https://yen.hkfyg.org.hk/gps/

都要同子女商量意願

這個計劃16歲,是給升上中四後參加的⋯讀完中三應該是15歲,未可參加,不過都唔該你先,我記底遲些可能有用,謝謝(emoji)(emoji)

jenny10 發表於 19-10-12 23:10
如原校升唔到中四,不知好不好去搵第二間有位學校升讀?定去香港青年教育學院升讀?
大家會點揀⋯?
或者有 ...
原校升唔到中四,我估成績未必好,如果係咁,可以考慮VTC職專文憑,學一門手藝。

1, 你原校是 BAND 幾, 有沒有機會轉去 BAND 3 讀?
2. 佢有沒有什麼興趣可以向那方面? 例如兆基, VTC .....
3. 最重要係佢自己想點?

我個仔都係一樣, 佢BAND 2, 考尾十之內, 現在不用返學日日打機, 有上視像上堂, 但成日遲交功課/欠交功課. 成日同佢講你三科主要科唔合格會留班, 但佢一D都唔驚, 出年選科點算好. 諗過佢中三無心讀就叫佢學一門手技.

回覆樓主:

見過差不多個案,出了去,一兩年後會後悔,吾好咁快下定論,至少考埋DSE。

lauralinnn    發表於 20-5-14 16:02
妹妹豬 齊來做個好朋友)