用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家點睇網上中學?
go

大家點睇網上中學? [複製鏈接]

在加拿大已經有政府認可的網上中學

傳統教育有幾個困難:

1)難照顧學習差異
2)老師質素參差
3)學生缺乏學習興趣
4)學校秩序問題

而網上教育似乎都可以解決上述問題

但就對學生眼睛和健康唔好,
社會又好似唔多接受呢樣野。認受性又唔知點
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

網上課程都唔係今日至出現。如果同一個課程,同時有distance learning及真人上課,小至現x教育大至post grad課程,一般黎講始終都係真人班較受歡迎

真人班嘅互動、氣氛、參與度、支援,始終非distance learning可比

咁網上/distance learning 又總有佢優點的

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實網上學校的確有了很耐,但不斷進化和改善中。現在我見有些美國著名大學都開始搞網上學士和網上碩士
而且張cert唔會顯示進修方式
麻省理工,哈佛等大學都搞好多專業網上證書課程

至於中學方面,我見外國呢間網上中學,睇落好似唔錯

https://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20180801/mobile/odn-20180801-0801_00298_001.html

https://www.oesasia.org/?lang=tc

加拿大安省網上中學(Ontario eSchool)成立於2007年,是一所加拿大安省教育局認證中學,並授權頒發高中學分及「加拿大安大略省高中文憑」(Ontario Secondary School Diploma, 簡稱「OSSD」)。課程學分可轉為加拿大或美國高中學分,獲世界各地的專上學院認可。據資料顯示,每年入大學成功率近9成,而入讀安大略省五大大學(如多倫多大學、皇后大學等)成功比率亦逾6成。

Joe-Ho 發表於 19-10-12 22:05
在加拿大已經有政府認可的網上中學

傳統教育有幾個困難:
傳統教育面對既四個困難,有邊個係網上中學可以解決既?

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 22:33
網上課程都唔係今日至出現。如果同一個課程,同時有distance learning及真人上課,小至現x教育大至post gra ...
其實只係袋鼠國 School of the Air 既「高科技」版。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-10-18 17:54
其實只係袋鼠國 School of the Air 既「高科技」版。

好多野,聽起黎好有願景,但實行時要將人為因素take into account
好似flipped classroom ,理念我好欣賞同贊同,但實行呢?靠細路自學完返學校發問.....effectiveness都要睇對手
何況在完全無正式課堂嘅情況下呢?要學生本身有好強自律性至可以(我唔係話唔work,just doesn’t work for everyone)

Charlotte_mom 發表於 19-10-18 19:08
好多野,聽起黎好有願景,但實行時要將人為因素take into account
好似flipped classroom ,理念我好欣賞 ...
Flipped classroom 係假設啲小朋友有興趣、有心學,所以未必適合香港既教育制度。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題