用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果可以返轉頭去返k2 嘅上學期。。。
樓主: Tanyafish
go

如果可以返轉頭去返k2 嘅上學期。。。   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-10-13 23:16
除左學術上既事,另外我認為係有三件事是不能錯過. 或者我根本就覺得,學術係呢個時候並唔係最重要.

其中一 ...
可否分享另外兩樣? 謝謝

In2c68 發表於 19-10-15 08:24
開始要睇下佢谷唔谷得同性格如何?因搵左間名小但唔谷得,佢慘時你又勞氣,我果個唔算谷得都谷完六年,一路 ...

我係新手媽媽,小朋友仲係k1, 想請教下點睇小朋友受唔受谷?

我都好驚錯配咗

回覆樓主:

學好中文,中文好重要。

lollylolly 發表於 19-10-15 23:17
我係新手媽媽,小朋友仲係k1, 想請教下點睇小朋友受唔受谷?

我都好驚錯配咗

k1 比較難睇,你現在可以做係等佢養成閱讀的習慣!我自己都唔係閱讀人,大仔時不like睇書,到小學就發現d同學仔有睇開書的小學大部份科目簡單好多!所以到細女有空就睇故仔書,現在温書佢輕鬆d!而谷唔谷得不如話佢願唔願意坐定定做野,始終band1校的功課唔係普通的多同深少少!小朋友一做得慢又八九點了!

In2c68 發表於 19-10-16 00:07
k1 比較難睇,你現在可以做係等佢養成閱讀的習慣!我自己都唔係閱讀人,大仔時不like睇書,到小學就發現d ...

謝分享

lollylolly 發表於 19-10-15 23:17

我都好驚錯配咗

我有一仔一女,仔谷得,女唔得。前者可以坐定定很久,聽指令,不介意做重複性功課,以被老師讚賞為榮。後者不喜歡重複性功課,超低耐性,聰明學嘢快,老師讚她否she couldn’t care less. 我一定不會送女去傳統學校,不然會嘔血。兩個完全係同一環境成長,性格截然不同。

Tanyafish 發表於 19-10-14 18:51
謝謝大家的分享。老實說,作為上班媽媽,下班後的時間非常有限,堅持到每日伴讀(但要在中英都做到好係感到 ...

小一面試很多都要中文認讀,如果目標是考入直私小學,建議中文加強認讀能力,如果自己沒時間教,外判也是需要的。很多朋友去早x上堂,教得深,但成效不錯。

另外,要培養小朋友說話能力。面試有時會要求小朋友描述圖畫,排卡講故事,或介紹圖書etc。

最後,面試也會看小朋友的性格,主動,活潑感覺較佔優。

這是一個很好很值得深思的討論。我個人覺得,可分兩個層面看這件事:
1. 教養方針

我覺得K2開始,小朋友的性格已開始成型,學習能力/偏好也可看到一點;作為父母,要學會抽離一點看看小朋友,不要盲目地覺得自己小朋友好叻/好差, 好乖/好百厭; 「你如何看待你的子女,你的子女便會成為如何的人」。

然後,再好好思考兩夫婦對子女成長的期望;要以升學為重的,就要去好好了解香港教育制度的優劣;想各方平衡發展的,就想想怎樣安排資源(時間人力物力財力);最看重愉快童年的,便盡量遠離家長群組,避免自己受人影響,左搖右擺。育兒方針,定得要早;而且要與另一半好好商量。

2. 升小準備

家長方面,先問自己三個問題:
A. 我想小朋友讀甚麼類型學校?
B. 我覺得小朋友適合讀甚麼類型學校?
C. 我對直私津官有沒有偏好?

問完,首先要學會接受自己喜歡的和小朋友適合的,未必一樣;其次,便是開始留意相關類型的學校,要聽講座,要去開放日,嘗試去認識在讀家長,了解學校。我會在EK留意個別學校的家長,再私訊聊天;EK有很多很有心的資深會員家長,大家都很樂意幫忙和分享;前題是,大家問得有禮貌一點,不要用挑機MODE。

小朋友方面,我覺得考小來說,性格佔了超過半數的先機,考小路行了大半,我覺得受教,坐得定,有禮,主動反應快的小朋友一定有著數。這些要從生活入手;即是家教。其次是好多人也關心的學術程度問題,我覺得,學校是有要求,做到20內加減,英文能閱讀篇章,中文可朗讀句子,應該都夠用。家長反而應該好好教小朋友如何有條理地表達,如何專心聆聽老師指令,如何跟其他小朋友好好合作。Once again, 家長可做的功夫很多。

最後,是閱讀習慣。不為考小,都應該閱讀;為考小,更加要閱讀。愛睇書與否,一看就知。家長日日伴讀,一定有幫助。

cylau2    發表於 19-10-18 10:41

lambeanmama 發表於 19-10-18 09:24
這是一個很好很值得深思的討論。我個人覺得,可分兩個層面看這件事:
1. 教養方針

非常非常感謝,非常有條理,同埋好多句都發人深省!本來想quote 一兩句舉例,最後發現唔得,因為成篇都無廢話,都係精華!會好好保存和給先生看。分享中具有非常具體的建議,可行度高(不過要投入的心血和計劃確實不少)。從文中可以看到家長真的好有心思,教小孩如何有條理去present ideas 相信非常厲害!

jstarry 發表於 19-10-18 09:19
小一面試很多都要中文認讀,如果目標是考入直私小學,建議中文加強認讀能力,如果自己沒時間教,外判也是 ...

謝謝分享!我暑假有讓他們去過早X,我都覺得好好!他們也喜歡。但小孩的小手肌未跟上,及程度我們要追趕返。最後決定跟現時上門的普通話老師講解早慧的上課和教材要點,讓她可以揉合到教我小孩的課中。也跟早慧買了教材。變左可以tailored to the kids’ needs /appropriate progress. 當然,不可能完全achieve到早慧的效果,不過就省下travelling time和可以貼點小孩的能力(即係,challenge到小孩的能力,有進步之餘,又不會太off the mark以致有過多挫敗感和覺得太吃力)

想問下「介紹圖書」方面,係指sight reading 一本未接觸過的書本後要他說出要點?還是讓他選自己已經看了多次的書本,做條理分明的形容?

lambeanmama 發表於 19-10-18 09:24
1. 教養方針

想請教一下「跟其他小孩好好合作」方面有否進一步的建議供參考?非常感謝。

Tanyafish 發表於 19-10-18 10:23
想請教一下「跟其他小孩好好合作」方面有否進一步的建議供參考?非常感謝。
...

可以:
1. 多帶小朋友出去玩;
2. 約吓相熟家長玩BOARD GAME,可分TEAM; 小朋友開心,又可學習面對輸贏;
3. 在家,如果媽媽會整野食,叫小朋友一起參與,分工合作;

其實,我覺得不用想得太複雜,反而多和小朋友相處,從生活中學習呢D soft skills。

Tanyafish 發表於 19-10-18 10:09
非常非常感謝,非常有條理,同埋好多句都發人深省!本來想quote 一兩句舉例,最後發現唔得,因為成篇都無 ...
我想提醒一點.... .做晒所有,不代表一定考到心儀小學;不過,我覺得,考到與否;我對兒子所做的一切,也不會無用!
所以.... 都是FOCUS在教養子女上,好過太過重視考小.... 會很痛苦。

Tanyafish 發表於 19-10-18 10:19
謝謝分享!我暑假有讓他們去過早X,我都覺得好好!他們也喜歡。但小孩的小手肌未跟上,及程度我們要追趕返 ...

有聽過英華2nd in同港同3rd in要帶一本書去面試(但亦有人話港同改左係即場睇書),形式可能係介紹圖書或者問問題

回覆 lambeanmama 的帖子

講得好, 考小只不過係成長中一個中途站, 其實不論考小與否, 家長都努力應該去教養小朋友,

另外亦需要去接受每個人都係獨特, 各人都有長短處, 家長要學懂去接受同欣賞, 千萬唔好瞵用考小結果去吹噓或否定小朋友能力.

lambeanmama 發表於 19-10-18 13:37
我想提醒一點.... .做晒所有,不代表一定考到心儀小學;不過,我覺得,考到與否;我對兒子所做的一切,也不 ...

非常明白和同意. 其實我覺得備考係對家長來說有個好的推動力去做多些東西讓孩子循序漸進發展,從來都係過程最重要。學到都是小孩的。老實講,考學校同搵工一樣,好靠運氣。心裏有較心儀的學校,但係最後要派位派去邊間都係上天的安排。

妳建議那三個例子教小孩協作真係好好,謝謝分享!

Diversifyedu 發表於 19-10-18 14:16
回覆 lambeanmama 的帖子

是的是的,謝謝提醒。

delete

Cherry7443 發表於 19-10-12 14:07
學好phonics x 3
重要事情說三次!

上小學前要學好? 還是k3的時候已經要學好?
為什麼phonics那麼重要?

上小學前必須要學好,默書可省不少時間,熟悉phonics 串字無難度
‹ 上一主題|下一主題