用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南區幼稚園
樓主: kymito
go

南區幼稚園

LinusYip 發表於 19-10-14 05:34

男龍真係冇乜

男仔在港島亦可考慮以下:
救恩有附幼 亦有聯系中學匯基
坑真有附幼 不過中學只收女仔
蘇淅有附幼 升中可比三私一直

Poyau 發表於 19-10-14 07:14
男仔在港島亦可考慮以下:
救恩有附幼 亦有聯系中學匯基
坑真有附幼 不過中學只收女仔

救恩幼稚園升小比例極少,喺出面幼稚園考入去救小可能頌易,近年小學轉左校長,有家長唔太喜歡,而且聯繫中學較遠

坑幼男仔極少,百幾人裏面只有少過十個男仔,小學每級都係十幾個男仔左右

kymito 發表於 19-10-13 13:02
回覆 高0媽媽 的帖子

請問首選迦南既原因? 啟思唔係出名happy school課程淺嗎,點解會話商業化呢?可以講 ...

如果純粹只係兩間比較,首選係迦南,起碼師資穩定,(聽講外籍老師NET 已教了十幾年,但啟思個NET老師讀唔到一年就轉,
點解話佢商業化,當然要同出邊啲券校比,啟思的校巴,書本,校服全部都係佢自己本身包辦,校巴同區都收千幾蚊,其它券校同區大多數都係收幾佰蚊。其二,以讀N班嘅書上學期為例,如果全買超過二仟蚊。學校每星期都要求小朋友帶兩本又厚又重嘅書返去,但上堂唔需要拎出來,得個咩重。
學校舉辦的講座,全部都要收費㗎,我見其它券校又唔見要收費啦!
總之就係樣樣野都同你收錢,呢啲就係我自己心目中嘅商業性化啦!
至於佢係唔係happy School,見仁見智,每逢過時過節學校會派一大堆糖果比小朋友。那一刻小朋友係最開心㗎!

其他一至四,我唔係用㗎啦,你自己去in時感受下,識好多家長,較為進取的都去中西區或者灣仔區讀。

回覆 LinusYip 的帖子

明白~ 謝謝意見!因為家住南區 我係全職媽媽會接送返放學 又始終小朋友仲細 其實都唔想報太遠/位置唔太方便既學校 怕佢太攰... 不過南區又真係似乎冇乜好既券校 一般報幾多間學校先穩陣呢?

kymito 發表於 19-10-14 14:47

明白~ 謝謝意見!因為家住南區 我係全職媽媽會接送返放學 又始終小朋友仲細 其實都 ...

幼稚園我自己真係冇乜信心,因為我啲女都比較慢熱,我諗5至8間ok卦

回覆 Poyau 的帖子

Good~ 我都係希望幼稚園階段可以重德育/價值觀個啲 > 學術 呀 不過尋晚睇聖保羅堂網頁校長啱啱與世長辭...唔知到新既上場會唔會好唔同呢

回覆 高0媽媽 的帖子

其實上星期去開放日都覺得好似有啲想純show off...有間房示範部智能機械人... 但好懷疑幼稚園小朋友可以點用/用佢學到啲咩??
竟然係派糖果.......我仔仲未食過 佢應該未知糖果既吸引力 haha

我仔就認知講野發展都算好好 不過都係慢熱架... 對住陌生人可以變咗啞巴呆雞咁

kymito 發表於 19-10-11 22:31
想幫仔仔報讀半日班K1,已報深灣軒啟思及香港仔迦南,請問有冇媽媽可以評價以下幼稚園(想做後備):
1. 香 ...

仁愛:校舍大,有室外操場。K1-3近年加插網上閱讀平台,培養小孩閱讀興趣。

聖伯多祿:校舍大和新,在同邨內有同教會之小學和中學。

留意迦南半天但不一定3年(K1-3)也一樣上午/下午,親自問學校或在報名/面試時問清楚。

回覆 1222Wingb 的帖子

多謝你既資訊!我都有聽過迦南上下午班既問題... 上星期去咗仁愛開放日 但聖保多祿開放日同其他面試撞期去唔到.. 請問兩間校舍比較 邊間較大呢? 另兩間教學理念上有冇咩意見可以提供參考? Thx!

kymito 發表於 19-10-15 22:15

多謝你既資訊!我都有聽過迦南上下午班既問題... 上星期去咗仁愛開放日 但聖保多祿 ...

其實兩間也是教會學校,聖伯是天主教,仁愛是基督教,兩間學校也會有時候以聖經故事輔助品德教育。仁愛在訓練小朋友自理方面不錯。兩間校舍也是南區幼稚園當中較大的。建議兩間也報名,在面試日親身感受學校的硬件軟件配備,我曾經也到過這兩所學校開放日和面試,聖伯的校長十分親民友善,校內的大肌肉小肌肉學習設備完善。仁愛的老師在面試期間有愛心,引導及鼓勵小朋友完成指令。

kymito 發表於 19-10-14 14:51
回覆 Poyau 的帖子

Good~ 我都係希望幼稚園階段可以重德育/價值觀個啲 > 學術 呀 不過尋晚睇聖保羅堂網頁 ...

黃校長好好 RIP

明白!另請問知唔知南區幼稚園多唔多新移民小朋友入讀?個日開放日唔少現有家長都好似講唔正廣東話咁 有啲驚

kymito 發表於 19-10-19 10:02

明白!另請問知唔知南區幼稚園多唔多新移民小朋友入讀?個日開放日唔少現有家長都 ...

老實說,1、2、3、4也不少新移民。我不是用家,只在open day 和 interview 觀察。迦南和啓思相對少一點。

其實田東在區內,學生的學術和品格上也有不少好評,可以一試呀!

我都剛報咗田東啦~請問啟思同田東比較係點呢?啟思位置其實唔太方便 而迦南校舍的確好細...

回覆 kymito 的帖子

結果選了那間?

回覆 nacywong 的帖子

最後揀咗灣仔區😅