用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南區幼稚園
go

南區幼稚園 [複製鏈接]

想幫仔仔報讀半日班K1,已報深灣軒啟思及香港仔迦南,請問有冇媽媽可以評價以下幼稚園(想做後備):
1. 香港仔浸信會白光幼稚園
2. 聖文嘉中英文幼稚園 (利東)
3. 基督教海面傳道會仁愛幼稚園
4. 天主教聖伯多祿幼稚園

大感謝!
   3    0    0    0

如果係我,首選迦南,(雖然佢好細)
啟思唔建議,(超商業化,人人話佢超happy ,但我小朋友成人話老師惡,讀咗一年N班之後就轉校啦!個年一班N28位小朋友,留下讀k1只係小貓兩三隻。D老師都走5-6位)如果你想讀啟思,九成五收啦!
其它1-4,不是用家,我會用3,4,1,2去排
近年南區較受家長歡迎是田彎東華三院,你可以考慮一下

kymito 發表於 19-10-11 22:31
想幫仔仔報讀半日班K1,已報深灣軒啟思及香港仔迦南,請問有冇媽媽可以評價以下幼稚園(想做後備):
1. 香 ...

我女舊年讀啟思k1,感覺又唔係咁差
我覺得以券校來講都ok,
起碼上堂開心又學到野,
不過考到其他私校先走

有好多讀完n唔讀,可能因為果區好多人本身有啲錢,啟思讀完n會去區外讀私校
所以留番既唔多

回覆 高0媽媽 的帖子

請問首選迦南既原因? 啟思唔係出名happy school課程淺嗎,點解會話商業化呢?可以講講排1-4既原因嗎?謝謝你!

回覆 LinusYip 的帖子

噢 請問轉私校係區內/外?我都有睇中西區/灣仔區幼稚園...花多眼亂有冇咩建議?

kymito 發表於 19-10-13 13:04

噢 請問轉私校係區內/外?我都有睇中西區/灣仔區幼稚園...花多眼亂有冇咩建 ...

我女去左大坑真光
不過係重讀k1

女仔我會prefer兩間真光,聖心,spk
而因為我想讀基督教學校所以揀左真光

噢 請問轉私校係區內/外?我都有睇中西區/灣仔區幼稚園...花多眼亂有冇咩建 ...

有無考慮高主教?
港島男仔幼上小升中之選

Poyau 發表於 19-10-13 15:19
有無考慮高主教?
港島男仔幼上小升中之選

沒有,因為我果個係女,覺得高主教太少女仔讀,
我都係prefer女校或比例較正常既男女校

LinusYip 發表於 19-10-13 19:16

沒有,因為我果個係女,覺得高主教太少女仔讀,

同意高主教男多女少
港島女仔選擇比男仔多

女龍校我會揀我之前講果幾間,如果你住中西區可以試埋聖士提反女
如果其他私幼我會選聖公會,次選維記

回覆 Poyau 的帖子

謝謝建議 我研究下依間先 另外都報咗靈糧堂/愛群道浸信會/聖士提反堂 依啲都好嗎?

我都有興趣聖公會 維記就太貴了:( 請問除高主教 港島區男龍仲有邊啲?

kymito 發表於 19-10-13 23:00

謝謝建議 我研究下依間先 另外都報咗靈糧堂/愛群道浸信會/聖士提反堂 依啲都好嗎? ...

靈糧堂熱門之選
以下網頁最底有升小一概況

http://www.lingliang.org.hk/form/frmSchoolHK.aspx

謝謝建議 我研究下依間先 另外都報咗靈糧堂/愛群道浸信會/聖士提反堂 依啲都好嗎? ...

聖士提反堂升小主要為官津

http://www.ssck.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3326&mode=published&lang=zh

愛群道浸信會升小基本上是官津

http://www.lkpfkg.edu.hk/?page_id=19

kymito 發表於 19-10-13 23:02

我都有興趣聖公會 維記就太貴了:( 請問除高主教 港島區男龍仲有邊啲? ...

聖公會外 聖保羅堂亦受歡迎
2019年中環校有29%升直私

http://www.stpaulchurchkg.edu.hk/content.php?id=23

我都有興趣聖公會 維記就太貴了:( 請問除高主教 港島區男龍仲有邊啲? ...

港島男龍高主教外 玫瑰崗亦算係
不過玫中係B3
跟hkpapa名單 玫小約三成升B2A-1

2019 SSPA Results
B1: 17 (28.8%)
B2A-1C: 1 (1.7%)
玫中: 21 (35.6%)
Others: 20 (33.9%)
LS: 59 (100.0%)
IS: 4
Overseas: 1
Total: 65

B1/B2A-1C名單
QC 1
MPS 3
SPSS 1
SPCS 1
SSGC 1
SSC 4
RC 1
鄧肇堅 3
港同 1
培基 1 (B2A-1C)

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%202018-2019%20(15-7-19).pdf

多謝你既資料🙏🏼請問依幾間除咗靈糧堂算happy school 其他都happy嗎?

男龍真係冇乜
玫瑰崗升中真係麻麻,我估如果讀地區名校升中都未必會差過佢

通常男仔考龍都係由小學考起,譬如spb,港同,
幼稚園太少選擇,可以搵間唔錯既私幼讀住先

kymito 發表於 19-10-14 00:27

多謝你既資料🙏🏼請問依幾間除咗靈糧堂算happy school 其他都happy嗎? ...

聖保羅堂亦是happy school
聖士提反堂/愛群道浸信會不清楚
‹ 上一主題|下一主題