用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校小學需唔需要溫書?
go

國際學校小學需唔需要溫書?

唔多使

回覆樓主:

睇邊間IS,有d真係書又無,notes又無幾多張,真係好難好似local果種溫書法。

唔......

回覆樓主:

Math就算啦,識做唔使點溫。Science,我唔知佢地點樣溫咗,竟然又識晒。我聽我小朋友講份卷,十幾頁,問d實驗點點點,我覺得唔淺。

回覆樓主:

其實IS同外國學校有乜分別?我個侄仔yr 4係澳洲要温書考Nalpan test 同selective school(opportunity class).

到初中都冇乜點見佢溫過書, 功課一次半次 都係online交report 好多都係課堂做咗同做咗。 好似好易 好輕鬆咁。 主要功課係睇書, 不過我個書都唔睇

de.....

samsam123321 發表於 20-2-2 13:09
Is小朋友唔使點温書一樣入到大學入到神科。上堂留心聽書就可以。識人返工好忙,結婚有仔女讀part time,一樣 ...

我覺得唔係咁神,例如學得上乘,要明白一堆道理和概念,係要睇10本書或者相關的video。IS學生可能在消閒睇書時已經看過,上堂討論過好透徹,或者自己睇video覺得有趣,睇咗大量相關的資料,潛而默化學識咗。

教學方法唔同,學習有樂趣,唔係愁爆咁對住書和筆記去溫習。

到中學才有較多評核,我仔在Y10才初次體驗exam (即四天內考幾科),所以我有教他如何準備和溫習,佢唔明點解要又溫notes, 又睇番本書,所以會有爭執。

Jane1983 發表於 20-2-2 13:29
我覺得唔係咁神,例如學得上乘,要明白一堆道理和概念,係要睇10本書或者相關的video。IS學生可能在消閒睇 ...

del....

samsam123321 發表於 20-2-2 18:56
讀左咁多年書,同一本書,一齊係同一個library 坐隔離讀,總是有人次次都考得高分過另一個人。這種經驗大 ...

當然天資好緊要,但只講聰明,無乜討論價值。

有多餘時間, 除了多看書, 自己加深小小數學, 打厚個數底.