用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 性格懶散嘅小朋友讀國際學校
go

性格懶散嘅小朋友讀國際學校

呢個topic我估會好惹火,請大家手下留情
我仔剛讀year 1,佢讀幼稚園果時我係唔理佢學業嘅,總之老師無投訴就得。但上左小學,我都決心要跟一跟佢嘅學業,咁就發現左佢嘅懶蟲性格...
功課佢在我監督之下都快手做完嘅,亦都識晒,但我一拎reader出來佢就揾九萬個藉口唔讀...明明識讀唔少字但永遠只肯讀同一本書,學校有本自選reader佢keep左三星期都唔肯還,為左唔駛學新野...
但佢出街又會自己睇告示牌認字,不是沒有學習動機。
我未讀過國際學校,但我自己小學果時性格都係懶散,經阿媽迫一迫先至考到好成績(當然我亦因此同阿媽唔太好感情)。國際學校唔會逼學生,咁性格懶散嘅小朋友會唔會學唔到野?
定係我擔心太多?
希望能有過來人分享,謝謝~

你講呢個情況,有d似我一個朋友的仔。佢仔讀IB pyp小學,佢話佢仔非常精、懂走位,就係付出minimum,過到骨就算。佢係學校做家長義工,睇到佢仔和有心機讀的同學的差距。

佢話佢仔係適合比較structure的學習,需要功課、測考去催逼佢用功的類型。有deadline、要perform、唔合格會被人鬧被人醜佢,佢先會出力。佢都好無奈。

mandy_ng207 發表於 19-10-11 14:30
呢個topic我估會好惹火,請大家手下留情
我仔剛讀year 1,佢讀幼稚園果時我係唔理佢學業嘅,總之 ...

但點解一本reader keep三星期?我女Y1開始學校每天派兩本reader,看完要簽log 第二天還,我女從來沒有欠交,這是她的責任。

只是在閲讀方面hold一本書三個星期就是「懶散」?
不如先了解一下他的喜惡和性格先啦。
他喜歡上什麼課/那位老師/那些同學/做什麼活動?
如果可以,儘量營造沒有電子產品的家庭生活,連電視/DVD/tablet/smart phone 可免則免。
Minimize玩具的數量和花款,但增加與人互動的board games及體能活動/遊戲。
改變生活作息,動有時靜有時,上學會越發覺得快樂。
書要有趣才好讀,Oxford reading tree之類真的較悶,發掘多些有趣的書吧!

多謝各位回覆。
佢性格貪玩,講嘢無哩正經,唔認真學習,所以我先頭痛
正如Jane1983的朋友所說,佢係一個需要俾人鬧才會出力的人。好彩我地係英制小學,已經比IB structured多少少。
睇來學校唔逼我都要逼,做學生負上基本責任都應該啩~
回應書目方面,佢每星期有兩本reader, 一本是當教材每星期必換,另一本是消閒用,最多可借三星期。

mandy_ng207 發表於 19-10-11 17:12
多謝各位回覆。
正如Jane1983的朋友所說, ...

Typical boy’s style! 不如媽媽先搵D書睇吓點教導男孩子先啦,我以前都讀唔少。有時候頑皮幽默是天性使然,嚴謹正經的媽咪要小心處理。一味靠惡,唔係唔得,會傷了感情和他的感受。

男生要用些辦法去引導,港台以前有輯documentary「天下父母心」可以參考。

最後想說,IBPYP的課程並非unstructured, 有機會多了解就明白。

mandy_ng207 發表於 19-10-11 17:12
多謝各位回覆。
正如Jane1983的朋友所說, ...

如果學校係話可以keep 3 wk就算,我以為佢過了時間也不交,其實都係想佢有D責任感。

Radiomama 發表於 19-10-11 17:36
Typical boy’s style! 不如媽媽先搵D書睇吓點教導男孩子先啦,我以前都讀唔少。有時候頑皮幽默是天性使然 ...

謝謝推薦,我會多了解的
抱歉對IB課程有點誤會,希望其他網友不要被誤導,我不太了解IB的

PS 佢今日圖書堂,借咗本西班牙文漫畫返來,激死我!

你講緊20年前真係讀書唔成又懶嗰班有錢仔先至讀國際學校。今時今日混入左大部份本地同大陸家長佢哋谷細佬嘅模式絕對唔輸蝕過本地學校。加上資源比較豐厚,可以講有啲學生質素比本地名校好,好似我個女嗰班大部份都over average

Radiomama 發表於 19-10-11 17:36
Typical boy’s style! 不如媽媽先搵D書睇吓點教導男孩子先啦,我以前都讀唔少。有時候頑皮幽默是天性使然 ...

有推薦的書嗎?

mandy_ng207 發表於 19-10-11 18:23

謝謝推薦,我會多了解的

你個仔考緊你牌,佢可能覚得自己大個仔,想試你條底線。

不要簡單化他的行為和背後的思維,他在小學後有什麼轉變和想法呢?

學校的伴讀program是怎樣的?不要push孩子在閲讀的過程認字和讀出聲;我仔細個果陣,我會揀繪本/立體書跟他玩,我讀、他聽;而家中以玩具箱放圖書,所以書就是玩具。小學之後學校用Raz kids網站,他的好勝心drive佢加快閲讀發展和速度。

Giyo 發表於 19-10-11 20:41
有推薦的書嗎?

其中一本《It’s a Boy!》by Michael Thompson

Radiomama 發表於 19-10-11 20:52
其中一本《It’s a Boy!》by Michael Thompson

Many thx!

回覆 mandy_ng207 的帖子

其實有乜問题。

西遊漫畫就西班牙漫畫,我覺得無問题。

Saboc 發表於 19-10-11 23:32
回覆 mandy_ng207 的帖子

其實有乜問题。

唔鍾意睇書就係問題

回覆樓主:

其實唔止睇書,連做功課都懶架……不過我自己傳統學校大,當然有辦法逼到佢做功課啦,同埋知道傳統學校嗰一套點樣可以幫小朋友打好學術根基。我只係諗,國際學校咁freestyle,係咪要自學動機較高嘅小朋友先至適合呢?話說回頭,我係女人堆長大嘅,讀左15年女校,屋企有個妹,我完全唔知男仔成長過程係點……所以都十分感謝Radiomama嘅無私分享,我諗我真係要睇下書了解下男仔性格先!

回覆樓主:

夫家三姊弟,三個小家庭均生男,所以好睇到男孩子的種種情況。

老公同叔仔都會話,用50%的力已達到老師要求,點解要下下用盡全力呢?的確,太早發力,未必著數。

女人仔先會覺得「盡力而為」好重要,我也是讀傳統女校出身,明白你的想法。取個平衡吧,我仔在初小階段無乜功課,我會每天讓他完成一份工作紙,Y1-3均是10~20分鐘,志在養成習慣。Y4之後因參加了CTY 的online course, 因此每天的工作量增加至30~40分鐘。而Y9之後,學校功課漸多,我們便停了online learning.

Radiomama 發表於 19-10-12 11:02
夫家三姊弟,三個小家庭均生男,所以好睇到男孩子的種種情況。

老公同叔仔都會話,用50%的力已達到老師要 ...

請問你D工作紙係自製定買市面嗰D? thx!

果陣主要响Page One買,外國出版果D,內容簡單易入口。