用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 性格懶散嘅小朋友讀國際學校
樓主: mandy_ng207
go

性格懶散嘅小朋友讀國際學校 [複製鏈接]

回覆 Radiomama 的帖子

請問什麼是 CTY?

aray2 發表於 19-10-12 20:45

請問什麼是 CTY?

Centre for Talented Youth, 附屬Johns Hopkins University,専門為學生提供各式課程,有online courses, 也有summer programs; 門檻不高,不少香港國際學校的學生均曾接觸。

Thank you very much!!

mandy_ng207 發表於 19-10-11 14:30
呢個topic我估會好惹火,請大家手下留情
我仔剛讀year 1,佢讀幼稚園果時我係唔理佢學業嘅,總之 ...

終於有時間覆你。
其實Y1等如local K3年紀還細,你先要培養佢閲讀習慣及責任感,對佢set番D要求,例如每天閲讀10-15min,最好睡前,伴讀也可,但又小心不要變成虎媽中英數十全大補。

我都識人小朋友很聰明,但在比較freestyle的學校(不是IS), 到高小仍然很hea, 她説最大問題是老師要求不高,例如欠交功課也沒所謂,佢小朋友便懒懶閒,所有東西以最低規格完成,不喜歡的科目就不理(中文),朋輩間又hea鬥hea,當初選這學校是想小朋友冇咁谷,但現在又嫌唔夠谷。

BTW我見大部分IS高小其實都不太hea, 同一間學校都有些老師要求高有些冇咁高,羣了的同學也有影響。所以有些人會喜歡selective school, 但有些人又嫌壓力大,到冇壓力時又驚。

咁香港IS的成績咁好小朋友又開心,個制度是成功的,家長按子女特性和能力執生,not one formula.

964000 發表於 19-10-13 04:55
終於有時間覆你。
其實Y1等如local K3年紀還細,你先要培養佢閲讀習慣及責任感,對佢set番D要求,例如每天 ...

多謝你嘅分享,可能我用緊大人嘅角度睇一個小一學生,宜家知道大家都只要求小朋友每日做10-20分鐘功課,同埋bedtime story嘅話,我仔都不算特別懶。咁佢有樣嘢好,就係一學就識,教佢唔算勞氣,相信好快會明白做小學生同幼稚園學生嘅分別。

我家兩個小孩,看書習惯同發展都唔同。我認為先投其所好,尤其喺得學校借嘅書,我覺得乜嘢書,有字無字多字少字,我哋都可抱开放態度。唔好經常用自己大人嘅角度同实用性去睇件事。 就算佢借咗一本 冇乜字嘅書其實我哋都可以 引導下佢 ,照樣用嗰本書發揮吓。 小孩發展有快慢。兩人起步唔同,但而家兩個都非常熱愛睇書。 同樣地我用呢一種態度去develop 佢哋睇中文書嘅習慣, 我都覺得係好work.

我自己都係讀傳統學校長大, 但我會成日警惕自己 要跳出自己過往嘅框框, 要對小孩同埋 學校有信心,。我哋讀本地學校嘅家長都偏向會比較心急 眼前成效。

mandy_ng207 發表於 19-10-13 21:05
多謝你嘅分享,可能我用緊大人嘅角度睇一個小一學生,宜家知道大家都只要求小朋友每日做10-20分鐘功課,同 ...

嚴格來說只是K3, 我女這個年紀都冇功課,主要是運動下練下琴玩下,你應該好好enjoy下在IS今年已經是賺了,和你同齢在LS的小朋友,正在如火如荼的準備考小一,想輕鬆也不能。

上得EK的家長多數係對孩子學習比較重視的家長,多少會伴讀、會自己比練習小朋友做,甚至報一d都唔平的CTY課程。呢個同樓主講的懶散小朋友在寬鬆環境下會唔會學唔到嘢,或者學少咗嘢,係無關。家長介入或者比小朋友報讀額外課程,已經無得懶散。

Jane1983 發表於 19-10-14 13:38
上得EK的家長多數係對孩子學習比較重視的家長,多少會伴讀、會自己比練習小朋友做,甚至報一d都唔平的CTY課 ...
哈哈,說國際學校越來越本地化是真的。本來學校的功課,閱讀計劃等都不是必須參與的,學校只係話交左有house points,唔交係絕對無問題。港人家長如我當然是不敢怠慢,但我諗學校原意可能不是如此?我雖未有勇氣在這時候放手叫小朋友安排自己的學習,但這個帖也提醒了我不用像自己讀小學時那麼緊張成績,只要小朋友不是抗拒學習,進度慢一點或hea一點其實不是問題(而我相信學習是一分耕耘、一分收穫,我仔早晚都會明白讀書的重要性...)

Jane1983    發表於 19-10-14 14:22

mandy_ng207 發表於 19-10-11 17:12
多謝各位回覆。
佢性格貪玩,講嘢無哩正經,唔認真學習,所以我先頭痛
正如Jane1983的朋友所說, ...

我有少少分享,如唔啱聽希望唔好介意.
我家3孩子,唔多唔少都看得到多啲.
Y1 啫 唔洗咁緊張,我家小孩 佢地Y1-6 在家真係冇乜點睇書,但佢地在學校有睇書時間 一齊睇實會睇到啲既,我從不跟他們功課,我都冇咁既能力跟,但係上佐中學大個佐,就會自然識發力.  
我家小孩Y1-6 每天都係玩玩玩,我都冇見佢地做功課,不知幾開心,到中學、佢地發現自己冇什麼困難才主動叫我揾補習,都只是補一科,到Y11 先補多一科佢需要,所以我唔洗擔心.
令我感恩既係佢地間學校幫佢地揾到自己既興趣,有了興趣就自然向住目標去行,就會努力因為喜歡嘛。
我家孩子讀IB 滿分56 佢分平每次考試都有50或以上,不是差吧.
由得佢地在小時候先找到自己所愛的科目吧

mandy_ng207 發表於 19-10-11 14:30
呢個topic我估會好惹火,請大家手下留情
我仔剛讀year 1,佢讀幼稚園果時我係唔理佢學業嘅,總之 ...

唔好擔心咁多呀!我自己讀過IS又响外國讀書,其實每個人個進度同表現唔同。
我仔year 1時,我懷疑佢識啲字仲少過k2個cousin ,佢日日都係玩。但year 2個暑假同佢去書店,佢揀啲書令我好surprise,佢成個假期睇咗好多書!

bigbighei 發表於 19-10-26 09:56
我有少少分享,如唔啱聽希望唔好介意.
我家3孩子,唔多唔少都看得到多啲.
Y1 啫 唔洗咁緊張,我家小孩 佢 ...

bigbighei, 你小朋友讀邊間國際學校呀? 可以分享一下嗎?

我們學校老師每天會讀書,小朋友都好喜歡,自己主動去借老師讀的書。還會請作者來學校和小朋友見面互動。每週自己可以借2本,家長也可以去學校圖書館借5本

回覆 behd 的帖子

請問係邊一間學校? 我有興趣想了解下
‹ 上一主題|下一主題