用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案: ...
go

家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案:報20.. [複製鏈接]

優才(楊殷有娣)書院校長陳家偉(左)稱若非屬意某些學校,無謂報過多學校,以免子女落選成「炮灰」。聯合基督教音樂幼稚園校監伍馮美娟(右)稱學生讀K2時,家長已可跟校方溝通並根據家庭狀况規劃未來升學。

【明報專訊】教育局不限學童投考私立和直資小學數目,家長或會漁翁撒網,為子女報多校。「一條龍」直資學校優才(楊殷有娣)書院校長陳家偉稱,發現有學生升小時曾投考20間直資小學,獲其中6間取錄,結果雖不俗,但因失落14間學校學位,令他挫敗。陳稱家長若非屬意,無謂報太多學校,宜報5至6間,免影響子女自信。

直資學校校長陳家偉過去接觸不少小學家長,他稱,有些家長心態「寧願報多不可報少」,認為藉此可累積面試經驗,一試無妨。不過,他認為多次面試失敗會影響學童自信,「賠了夫人又折兵」,認為家長毋須為子女申請過多學校。聯合基督教音樂幼稚園校監伍馮美娟也同意不應讓子女感覺是「輸家」,建議投考數目宜在10間以內。

面試簡歷繁複難細閱  精簡為要

不少家長會為面試準備個人簡歷,陳家偉稱,有些更附有光碟、區議員或神職人員推薦信。他說難逐一細閱,以優才書院為例,今年約有3200人申請入讀小一,學校難有足夠人手細閱每份簡歷。伍馮美娟稱,曾面試不少學生,她指出由於人數眾多,面試官只能在見學生前花10秒略看一下。因此,她建議簡歷以照片為主,宜放有價值且考官未能透過面試知道的內容,她舉例,有小朋友原來喜歡騎馬,還有一位「馬朋友」,這些資料考官或未會問及,可放入簡歷。

校監籲家長:容許子女經歷失敗

家長對子女入學面試嚴陣以待,送子女去面試班練習。伍馮美娟稱,學校面試期望看到學生專注、懂思考、主動和整潔,前三者不可單靠幾節面試班一蹴而就。她建議家長管教子女時「容許他們在安全情况下經歷失敗」,簡單如倒水動作,都讓子女試做,家長不用馬上指正錯誤,或許會倒翻水,但過程中可發現問題,繼而思考更佳做法。她說家長只需學會兩句金句:「不要緊」和「再試一次」,而子女也學懂道歉和說「不要緊」,日常生活已可鍛煉思考反應。

面試宜輕鬆  儀容整潔勝名牌衣服

面試當天難免出狀况,若不想子女過分緊張,影響表現,伍馮美娟建議父母先帶子女到學校走走,熟習環境,減低不安感覺。家長也需小心留意面試指引,看看學校有否要求父母共同出席或需子女帶同任何物品面試。倘無特定要求,她建議小孩帶備喜歡的書、玩具和家庭照,有助面試官和子女自然展開話題。有些家長或會為面試特意購買名牌衣服,她認為並無需要,但要儀容整潔,女生長髮宜束起,避免在預備室或遊戲環節玩耍後披頭散髮。

5    0    0    0

elbar 發表於 19-10-11 14:28
優才(楊殷有娣)書院校長陳家偉(左)稱若非屬意某些學校,無謂報過多學校,以免子女落選成「炮灰」。聯 ...
其實邊間取錄,邊間落選,作為家長有冇需要一五一十同小朋友講清楚?我同意家長係要顧及小朋友感受。
換個角度講,亦會有小朋友因為有三兩間學校取錄而好開心。所以都係人人不同,知道自己小朋友能力性格,決定點玩呢個遊戲係好重要。

回覆 elbar 的帖子

其實何不老實啲,報20間有咩問題?
陳校長都識講20中6間,30% hit rate係幾貼地嘅percentage,大約情況會係 accept:reject:clashed or no show 3:4:3。報5、6 間即係會中一至兩間,實會考入心義嗰間?一個唔好彩遇上撞時間、病咗,到時完全冇 buffers

6間取錄仲挫敗?

醒目開學勳章 王國長老

最後其實最大考慮係「有」vs「無」
如果精選6間黎考,正常都會揀最想入,即失手機會更高
我唸零offer挫敗一定大過失落14間學校學位啦

何不食肉靡?

我夠想唔報直資,大抽獎入 瑪利諾/喇沙/St Mary/拔萃.....

hfnyd    發表於 19-10-18 15:27

Charlotte_mom 發表於 19-10-15 17:03
我唸零offer挫敗一 ...

一鳥在手勝百鳥在林

睇完得啖笑,d小朋友唔係佢地嘅仔女先咁講

我見只報五六間的,除非本身好smart好突出,否則全軍覆沒多

annie133 發表於 19-10-16 05:00
我見只報五六間的,除非本身好smart好突出,否則全軍覆沒多

唔考過都唔知邊間收
莫道你在選擇人 人亦能選擇你······

Charlotte_mom 發表於 19-10-15 17:03
我唸零offer挫敗一 ...

校長講嘢真係有D離地,考1x至2x間零offer年年都有不少。唔通佢以為肯報就實有學校收?

jenurbabe    發表於 19-10-16 10:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

呢個post 令我諗起以前“村校女孩”定“明天更好”鼓勵大家報多d學校,嗰時有些人群起攻之。。。

而家,個個都覺得報2x間學校好正常

hkpapa852 發表於 19-10-16 08:15
校長講嘢真係有D離地,考1x至2x間零offer年年都有不少。唔通佢以為肯報就實有學校收?
...

惡性循環.....
調轉諗, 如果每人真係可以只報4-5間, 我相信競爭會細好多.

利申: 當年..報左四間, in左3間.

回覆樓主:

堅離地
不過算啦 本身直資就是不公平遊戲

啲校長訪問,睇完就算,個個都好離地,講到好理想,但現實永遠係殘酷!

小朋友見家長為自己上完十堂八堂家長課,又交功課,之後知唔收或連3rd IN都無機會,邊樣挫敗感多d?

其實如果家長做足功夫,就會發現直私津校那麼多,真正符合自己仔女同家庭需要嘅,真正願意入讀嘅,不會超過五間,呢個基礎上再加多幾間當面試練習或backup已足夠。

ppmmbb 發表於 19-10-16 10:22
小朋友見家長為自己上完十堂八堂家長課,又交功課,之後知唔收或連3rd IN都無機會,邊樣挫敗感多d?mouth ...
邊樣挫敗感多d?8個月家長課程須達8成出席率, 但最後優才不收

100%挫敗

ppmmbb 發表於 19-10-16 10:22
小朋友見家長為自己上完十堂八堂家長課,又交功課,之後知唔收或連3rd IN都無機會,邊樣挫敗感多d?mouth ...

maylulu 發表於 19-10-16 10:52
其實如果家長做足功夫,就會發現直私津校那麼多,真正符合自己仔女同家庭需要嘅,真正願意入讀嘅,不會超過 ...

媽咪你幸運,有個懂得表達自己既小朋友姐....

上年係我第二名小朋友升小,叫有過經驗。兩公婆做既功夫由 未識講野已開始做,從家教、人際到學術、玩樂。IQ 未到資優但有點小聰明,佢年年做 honored student,亦交到好多好朋友,運動玩得唔錯,幾位教練主動叫佢上單人堂。只係無論帶佢出幾多街、見幾多人,就係唔肯同陌生人講野。

結果係,如果我當日真係報 5 + backup,我今日就真係好感到挫敗。宜家佢讀緊果間小學雖然心義,但並唔係最初諗住會入讀,而係過程中發現最適合,及最重要係,收佢
‹ 上一主題|下一主題