用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案: ...
樓主: elbar
go

家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案:報20..

「村校女孩」個家長,我記得係無$但狂考直私,集郵心態,觉得自己個女好叻,唔同求保障報多幾間。

sisbro 發表於 19-10-16 11:20
邊樣挫敗感多d?8個月家長課程須達8成出席率, 但最後優才不收

100%挫敗
真係有上嗮堂最後唔收的?我以為只有家長堅持到最後,一定收添。

優才的收生程序,先係令人有好大挫敗感,個校長講呢d。

maylulu 發表於 19-10-16 10:52
其實如果家長做足功夫,就會發現直私津校那麼多,真正符合自己仔女同家庭需要嘅,真正願意入讀嘅,不會超過 ...

個個都心儀幾間最難入,都預左陪跑.... 之後中中廷廷心儀果啲連2nd in 都唔入.... 最後靠唔多喜歡又接受到既back up school
呢度都10 幾間
再加幾間早考當熱身,20間真係唔出奇
我都希望唔洗玩這遊戲.... 仲要最尾叩埋門.... 沒完沒了....

993rs 發表於 19-10-16 11:42
媽咪你幸運,有個懂得表達自己既小朋友姐....

上年係我第二名小朋友升小,叫有過經驗。兩公婆做既功夫由  ...

「最重要係,收佢。」感同身受

993rs 發表於 19-10-16 11:42
媽咪你幸運,有個懂得表達自己既小朋友姐....

上年係我第二名小朋友升小,叫有過經驗。兩公婆做既功夫由  ...
最重要係,收佢

回覆 maylulu 的帖子

你咁講,睇得出你好幸運,小朋友應該都屬於醒目同善於表達自己嘅人。
唔少家長其實心儀嘅都係嗰兩三間,但唔一定收,甚至 back up 連 2nd 都未必有。見唔少家長諗住學校都唔係咁熱門,自己小朋友論禮儀、學術都唔輸人,結果冇 offer。5 間心儀最後報 10 間,大家都唔知邊間會撞邊間,好彩咪心儀/back up 全部唔撞,唔好彩咪撞到正一正,三間心儀同時間 in。
緣分遊戲,除左裝備自己,都要畀多啲機會自己,限死左嗰幾個機會,touch wood 行衰運全軍覆沒。

回覆樓主:

我小朋友好普通,唔算特别醒目,表达能力亦属一般。只是報名前,身為家長,我好客觀的分析了小朋友性格和能力、家庭環境和對將來的期望,再認真研究了直私同屋企附近津校的特點等,睇下收我小朋友的成數有幾高,結合我地自己入讀嘅意願,而shortlisted幾間我地自己屋企嘅心儀學校,而非人報我又報,勞民傷財又徒增挫敗感。E.g 音小、SPCC、TSL、WKF、SFA、SMC、高主教、救恩、SPB、聖提等等我地通通未報。小朋友係我地屋企嘅第一心儀一面止步,入讀第二心儀。

1998Ruby1998 發表於 19-10-16 22:58

你咁講,睇得出你好幸運,小朋友應該都屬於醒目同善於表達自己嘅人。

隔離舖5間撞時間

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796223

回覆 elbar 的帖子

報20間6間收14間唔收已經好好成績,只報6間而無一間收的話,咁究竟係14間唔收定6間唔收挫敗感大d呢?後者雖然只收6個reject,但係一個offer都無,我諗仲傷心。報名的時候分析小朋友的情況而報適合的學校固然有道理,但係普通家長係唔知每一間學校心儀邊一類的學生的,因為家長認為學校唔會收而令個小朋友錯失了讀這間學校的機會好可惜。我覺得只要小朋友唔抗拒面試,就可以俾佢試下,不要抹殺了他們的機會。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-10-16 22:58

每年都有家長(重點係每年)在ek問,全軍覆沒,過晒deadline仲有咩學校可以報
邊有咁易考到丫

legolas625 發表於 19-10-16 12:39
優才的收生程序,先係令人有好大挫敗感,個校長講呢d。

agree. 所以大部份叻仔都唔會選佢,因為此校的收生方法太浪費大家時間了。

Lilianyu500 發表於 19-10-17 11:43
agree. 所以大部份叻仔都唔會選佢,因為此校的收生方法太浪費大家時間了。
...

優才和我家距離點對點半15分鐘內到,但因為佢的收生程度,真係嚇怕好多家長。

唔好話我冇誠意,我地低級打工仔,老細一聲令下你都要OT, 邊得閒去聽你上堂,又睇書又做report,重要唔係實收喎! 所以冇誠意的招,係校長囉

sunnymama2 發表於 19-10-17 11:50
優才和我家距離點對點半15分鐘內到,但因為佢的收生程度,真係嚇怕好多家長。

唔好話我冇誠意,我地低級 ...

運用損失規避心理減少offer decline rate

sunnymama2 發表於 19-10-17 11:50

唔好話我冇誠意,我地低級 ...

Interview嘅程序好得人驚,Chur過老細,所以完全唔會考慮呢間

Poyau 發表於 19-10-17 18:44
運用損失規避心理減少offer decline rate

如果真係純為減少decline rate, 就唔會考DB 和SPCC啦!

考學校,係講覺得值唔值得花時間和心機。呢間係超花時間+唔值,所以冇報名。

回覆樓主:

當年報了13間, 但最後只選了8間合適去見。

回覆 sunnymama2 的帖子

Give me five

簽名被屏蔽

b3410 發表於 19-10-16 12:38
真係有上嗮堂最後唔收的?我以為只有家長堅持到最後,一定收添。

我都係"幸運兒",上晒堂交埋功課都係唔收...傷心挫敗

所以D校長既言論都係睇下就算啦,個個都睇成績,睇表現,邊有又SMART又叻又拎獎既學生會唔收?!

b3410    發表於 19-10-19 12:26