用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唔想阿女聖誕返香港
樓主: 樂天心
go

唔想阿女聖誕返香港

看到阿女whatsapp 英國學校和生活照給我,真感恩佢可以在遠離煩囂的地方讀書生活,weekend 又不需要擔心去邊,替佢高興!

醒目開學勳章

我都好慶幸今年送了阿仔去英國,學校活動充實又健康,香港太多負能量了!

醒目開學勳章

回覆 ricenoodle 的帖子

agree,幸好送左阿仔去歐洲,不用擔心他會出去遊行集會

喧嘩 發表於 19-10-11 22:50
一生最啱嘅決定,就係送左個女去英國讀書,我女10月,12月,2月, 4月..... 全部都返香港,如果唔俾佢返,我 ...

你都講得好啱,最後我都同阿女講如果聖誕真係想返就返,但要有心理準備冇得周圍去,等佢自己決定

思鄉唔比佢翻小朋友心裡唔平衡啊...難得佢想翻都唔比佢翻?

阿仔話宿舍大部份同學都返屋企,所以佢都回來三星期。

llmom 發表於 19-10-28 18:14
阿仔話宿舍大部份同學都返屋企,所以佢都回來三星期。

今年我都不想個仔回來放聖誕假,太危險,他們後生仔,怕被影響思維,而且又不想他外出去危險的地區。香港的學生實在恐怖。

annie40    發表於 19-11-30 01:30

adnap 發表於 19-11-16 06:43
想問依家外地留學生熱衷香港時局嗎?不是討論對錯,只是從報章知道各地有學生搞示威, 但實際情是怎樣呢?內 ...

他像去了另一個地球,什麼也不一定知道,只知好開心,報告下活動啲比賽有幾搞笑,幾時會有trip去呀,完全置身事外,慶幸他不在香港。我同佢講屋企附近有幾混亂又有黑人,佢冇理我唔關佢事

annie40    發表於 19-11-30 01:26

adnap 發表於 19-11-16 06:43
想問依家外地留學生熱衷香港時局嗎?不是討論對錯,只是從報章知道各地有學生搞示威, 但實際情是怎樣呢?內 ...

其實要睇返小朋友自己,我女身邊全部都係中國同學,佢哋個chat gp都講好多香港嘅時事,仲要全部都唔係事實,但我女一句都冇講,就係唔想多事,因為所有中國學生一講呢啲話題都好激進的,好彩身邊同佢一齊玩嘅中國朋友就大家都唔講呢啲野

annie40 發表於 19-10-13 22:09
2014年小女離開香港那年,剛好發生佔中事件。在想念孩子的日子中,也暗自慶幸 :’還好離開是非之地,簡單 ...

心裡話!這個投資真係好合適合時呀!

noel2010 發表於 19-10-28 19:13
今年我都不想個仔回來放聖誕假,太危險,他們後生仔,怕被影響思維,而且又不想他外出去危險的地區。香港 ...
係呀!我仔都改機票唔番香港

Kaka315 發表於 19-11-17 21:31
係呀!我仔都改機票唔番香港

學生一日恐怖過一日,聖誕不回來,大家放心一些。

回覆 adnap 的帖子

1)這個問題的答案,其實跟我們在六月至十一月偶而離開香港旅游或工作的心情差不多,就是短暫抽離,無論香港發生幾咁大件事,都披著朦朧朧的遙遠感,凡事可以慢幾拍,不須即時馬上立刻現正作出任何反應。訊息過多食滯左,明明頭痛又懷疑肚痛,跟手又腳痛,混亂得交關就唔知邊處痛,最後唔病死都嚇死。
2)不少海㚈學生在社交的profile 宣示立場,其實是無乜立場,主要是跟風的情緒中,邊種表態有型咪擺邊種姿態囉,(孔雀求隅都要開屏卦?),當中沒有對錯,開心就好,求學時期,專心做學生就是幸福的。

3)海外香港學生和海外大陸學生的互動?我想是因人而異,我侄女最喜歡同臺灣人玩,當時男友是台灣人,侄仔同大陸人和BBC(大陸去的)最老死,印象中小女的朋友中,很少香港人,除了最近交的男朋友(香港去的),反而有一些大陸和星加坡朋友。

4)關於香港近月事件,聽說一般大陸學生頗激動。但只要大家不引發話題,便相安無事。

以上是個人所見所知,不代表全部海外求學實況。