用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唔想阿女聖誕返香港
go

唔想阿女聖誕返香港

我女話聖誕要返香港玩,我有d擔心,唔想佢返嚟,有冇人好似我咁諗?

回覆樓主:

無法,再唔係你飛過去

樂天心 發表於 19-10-10 17:42
我女話聖誕要返香港玩,我有d擔心,唔想佢返嚟,有冇人好似我咁諗?

我就想佢地回港,囡囡爸爸就唔想,下星期六她們回港,唯有儘量唔出夜街。
其實係一家四口子

基本上weekend 都冇得出街,留響屋企煲下劇就算。

唯有到時候提他們不要出夜街

這樣的時勢,負能量太重,孩子不在香港,父母覺得十分慶幸吧!

回覆 annie40 的帖子

唉!我都覺得自己的小朋友在這段期間,不在港是多麼的美好。

我女邊有咁聽話,佢一定唔會留係屋企,佢18歲呢d年紀最擔心,最鐘意出旺角行街,唯一好彩係佢政治冷感。

JoannMok 發表於 19-10-10 22:13

唉!我都覺得自己的小朋友在這段期間,不在港是多麼的美好。 ...

係呀,真係好慶幸

醒目開學勳章

回覆 樂天心 的帖子

同阿仔講左暑假先返HK

del....

我哋又不可以去英國陪佢咁耐,成三個星期!

佢又唔想自己住host family 度,人哋英國人聖誕假自己都要family gathering ,所以小朋友都係返香港。希望到時候香港好點吧!

樂天心 發表於 19-10-10 23:34
係呀,真係好慶幸

同意!

peggy    發表於 19-10-11 15:16

JoannMok 發表於 19-10-10 22:13

唉!我都覺得自己的小朋友在這段期間,不在港是多麼的美好。 ...

很同意  !

annie40 發表於 19-10-10 21:28
這樣的時勢,負能量太重,孩子不在香港,父母覺得十分慶幸吧!
無錯!個個星期都覺得去英國留學太値,香港學生負能量太重,怨氣沖天,怒火攻心⋯⋯點讀書點過正常學生生活?仔下星期六去監護人屋企,聖誕節一早訂左機票,同埋8月尾無帶咩去學校,聖誕須要返香港一趟,不過會同阿仔去日本旅行一星期,相信香港聖誕節一定又係高危時期。

回覆樓主:

一生最啱嘅決定,就係送左個女去英國讀書,我女10月,12月,2月, 4月..... 全部都返香港,如果唔俾佢返,我覺得反而會反效果,最多危險就唔俾去街

yuyueng 發表於 19-10-11 22:42
無錯!個個星期都覺得去英國留學太値,香港學生負能量太重,怨氣沖天,怒火攻心⋯⋯點讀書點過正常學生生活 ...

呢幾個月 我深深感受到 ,阿女出國讀書是非常明智決定  , 常常同自己講 ,好彩、好彩一早過去 。  

我都是一早訂好機票, 這學年機票 都做好了 。 所有Hlaf term 都會返港 。  下星期六回來 在港幾天我都會飛一星期 ,因為 十月 中打後機票 、酒店都平D ,還有是天氣又好 。

2014年小女離開香港那年,剛好發生佔中事件。在想念孩子的日子中,也暗自慶幸 :’還好離開是非之地,簡單安心求學的孩子最是幸福’!

希望大家努力為自己為孩子保存正能量,珍惜良好的學習環境和機會!

慶幸亞仔決定提早一年去英國,非常明智,非常勇敢去嘗試。所有假期他決定回來,雖然環境混亂,但也支持他,日頭在家休閒下煲下電視劇,收工就陪他一起周圍搵食,唯有小心啲,還有旅行幾天一家人開心下