用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 那些中學英文語境好?
go

那些中學英文語境好?

比較多NET,英文語境多。

直資,私校。

思澄爸爸 發表於 19-10-10 13:52

直資,私校。

啟思中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

思澄爸爸 發表於 19-10-10 13:52

直資,私校。
英文語境多既直資:女拔、聖保祿之類。
英文語境多既私校:弘立、墨爾文之類。

港青基信,40% Nets, 多外籍學生,全校用英文溝通

王家爸爸 發表於 19-10-10 15:36
英文語境多既直資:女拔、聖保祿之類。
英文語境多既私校:弘立、墨爾文之類。
...

St Paul Convent?應該好少位比出面學生

直資:聖瑪加利丶李國寶丶顔寶鈴丶赤柱聖士堤反

思澄爸爸 發表於 19-10-10 18:13
St Paul Convent?應該好少位比出面學生
具體數量唔知道,競爭一定大,不過唔係無可能。近年都有身邊朋友既女申請到,學校幾好,係三間聖保祿學校中,英文最好,亦係最自由既一間。

小時了了 發表於 19-10-10 20:41
你講既呢幾間都係唔錯既選擇。

王家爸爸 發表於 19-10-11 08:16
具體數量唔知道,競爭一定大,不過唔係無可能。近年都有身邊朋友既女申請到,學校幾好,係三間聖保祿學校中 ...
申請到的朋友是不是已洗禮?

另外, 請教英文語景好的津中有什麼推介?

happpy 發表於 19-10-11 15:35
申請到的朋友是不是已洗禮?
有無洗禮作用唔大,不過讀得天主教學校,起碼要對天主教無反感。

happpy 發表於 19-10-11 15:37
另外, 請教英文語景好的津中有什麼推介?
英文語景好既津中:MCS、MMS、SMCC。

王家爸爸 發表於 19-10-11 16:20
英文語景好既津中:MCS、MMS、SMCC。
觉得SMCC麻麻……

小時了了 發表於 19-10-10 20:41

謝謝各位資料!

李國寶及顏寶玲好像不錯,這間學校是Band幾呢?入面比較多那個國家學生?多NET嗎?

蔡繼有又如何?英文語境好嗎?又係多NET嗎?

赤柱聖士提反教學如何?會像國際學校,還是比較傳統呢?

思澄爸爸 發表於 19-10-15 10:03
謝謝各位資料!
李國寶及顏寶玲好像不錯,這間學校是Band幾呢?入面比較多那個國家學生?多NET嗎?
蔡繼有又如何?英文語境好嗎?又係多NET嗎?
赤柱聖士提反教學如何?會像國際學校,還是比較傳統呢?

赤柱聖士提反教學如何?會像國際學校,還是比較傳統呢? >>> 真係純個人感覺, 似英國 boarding school

小時了了 發表於 19-10-15 10:09
赤柱聖士提反教學如何?會像國際學校,還是比較傳統呢? >>> 真係純個人感覺, 似英國 boarding school

...

如果唔寄宿呢?

思澄爸爸 發表於 19-10-17 18:47
如果唔寄宿呢?

好多學生係走讀生,唔寄宿無問題
英國 boarding school 都係同時有宿生及走讀生的

小時了了 發表於 19-10-17 19:04
好多學生係走讀生,唔寄宿無問題
英國 boarding school 都係同時有宿生及走讀生的
...

唔知入面讀會唔會好chur?
多測考黙?
好似英文能力稍遜會被編去主要中文/普通話stream

思澄爸爸 發表於 19-10-17 19:06
唔知入面讀會唔會好chur?
多測考黙?
好似英文能力稍遜會被編去主要中文/普通話stream
唔好意思,我小朋友唔係呢間讀,呢方面資料我唔係好清楚。

小時了了 發表於 19-10-17 19:13
唔好意思,我小朋友唔係呢間讀,呢方面資料我唔係好清楚。

Thanks!