用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
go

直資收生要求討論  

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但性格比較文靜。

可能學校傾向收開朗活潑學生,而學術比重較少。 或是面試班真的很重要 (沒參加過)?望各家長老師指點一下><

*
- 小兒IQ140
- 英語方面已準備考flyer,
- 中文生字至少認識500 個以上
- 數學已達2至3年級程度
- 熱愛讀書 (主要科學方面:例如已記晒整個元素週期表,包括符號及全名,明白什麼是電子層, 天文方面已記得所有星球之溫度及月亮數量等)
- 完全沒有精神或行為問題。

老實説,你小朋友超班。
但會否是面試表現問題?唔出聲?唔答老師?

唔好咁快下定論,全港直私佔總學額百份之13-13.5%
今年準小一生around55700, 有7200可入直私
來來去去考直資是7000人
未計神津,到最後一定有直私位offer
叩門都叩到

唔使灰心間間都幾千人考,你小朋友咁叻一定會有學校賞識,有時面試除咗學術都好睇運氣,同啱唔啱眼緣,大家加油&#128170;&#127995;

回覆樓主:

don't worry
咁出色去到邊都一樣咁掂
直資不代表一面倒優勢

佢做事好比心機,對自己亦都好有要求(emoji) 只是見小朋友已經盡力都唔成功感到失落,亦解釋唔到比佢知佢點解佢唔成功。Anyway, 真心多謝各位回覆

Jerv2014 發表於 19-10-10 13:23
小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但 ...

你有無考SFA或其他男校?你仔咁勁,總會入到一間比呢兩間更好嘅學校!
我朋友大仔當年都入唔到英華second in, 最後讀SFA插LS, 佢都係marginal 資優

回覆樓主:

希望早日有心儀offer

可能自己心儀現階段未必收
好多最後叩到神津,地區一線津校
仔仔咁多彈藥,唔駛驚
好多無certs只是好彩入到2nd in
EK常日講, kids from happy school 係小學要還

(emoji)我同樣有一種失落感,
唔知老師們點樣揀學生,
錯失好多叻同有潛力嘅學生!
樓主,唔好放棄。

運氣都好緊要,樓主唔好太失望

會唔會小朋友比較靜,去到要同其他小朋友合作去做某d task,唔出聲,冇同人溝通?

請問你報咗幾多間學校? Happy kinder school?

Joy will come. Good luck.

Mie1107 發表於 19-10-10 13:56
請問你報咗幾多間學校? Happy kinder school?

Joy will come. Good luck.

報左4間,小朋友讀國際學校

回覆 Jerv2014 的帖子

考小不是小學全部, 小學更不是人生全部, 放鬆點.
可能仔仔未習慣/適應YW / WKF 考小模式, 所以發揮唔出水準, 仲有好多學校未開始, 加油!

小朋友天資聰穎,建議讀有助他發展的學校,如SFA、SMC⋯⋯
考直私1st interview 短時間以小組形式進行,所以性格活潑、主動多言嘅小朋友容易突圍而出,並不是小朋友不如人。不要灰心,一定有細心的學校能夠發現你小朋友嘅閃光點的。即使沒有,憑你小朋友過人嘅天資及學術成就也一定可插班成功,家長放鬆心態不要氣餒,加油!

回覆 Jerv2014 的帖子

你仔幼稚園讀local定國際?國際幼稚園太freestyle,我估local school老師唔鐘意,加上中文不是母語,用中文面試好蝕底。你有無報DBSPD?呢間有望喎

你小朋友超晒班。但其實小學面試好似大人見工咁,manner 都好重要。如果你小朋友咁勁,咁我覺得唯一可能唔收佢既原因就係禮儀方面。

好多直資學校都鐘意自信、表達能力強,陽光又有禮貌既小朋友。

讀緊IS P1?點解要轉讀本地?講真,讀住is又考直資嘅家長我都識幾個,都係好緊張小朋友,見你又考Cambridge又測IQ,我覺得你都係好緊張小朋友果種家長,呢個都係有利有弊,你自己諗諗

面試都要講運氣,幾十分鐘面試幾十個小朋友,老師都會睇漏眼,幾叻個小朋友都無可能間間都入到,睇你好似好介意,唔好咁,調整心態啦,小朋友一生好長,冇可能事事順利,學會接受

回覆樓主:

有些名直資是考creativity, 創做性和靈活性的問題,要的學生不單是記憶和運算機器。如果是活動教學直資,與人相處積極性都很重要,如果太文靜,你叻都無人知,因為不是考做卷,是通過活動考學生