用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論  

PTL_L 發表於 19-10-12 18:35
「知優」其實即係「知憂」,好似買大送細咁,除iq高外,一定伴隨其他特質。呢類小朋友,培育佢要鬥知鬥力, ...

我比較好彩小朋友完全無情緒問題,其實IQ test 時心理學家都有分析埋有冇附帶精神情緒問題,都有參考價值。

另外佢會比d 參考資料同埋推薦信, 入資優教育學園,但要14歲有課程。

香港對資優支援好遲先有,唯有自己按小朋友專長培養。

Jerv2014 發表於 19-10-12 23:17

幾間都唔收portfolio , 只可attached 相關文件。似乎學校 ...

正常學校覺得 資料 重要佢哋會睇 同參考 㗎, 相信dbs會睇

回覆 Jerv2014 的帖子

資優教育學苑10歲已可以接受提名,我家小朋友都是資優學苑成員。如果想再早多少少,9歲3年級時,可參加中大資優計劃,可以自行報讀或學校推薦,我小朋從4年級開始,已被推薦,學校唔知道,只要做左一次assessment ,可以兩年內不用再assessment 就可以報讀不同課程,所以每新學期都收到報名表。

Jerv2014 發表於 19-10-12 23:17

幾間都唔收portfolio , 只可attached 相關文件。似乎學校 ...

咁你有attach 張mover cert, IQ test result嗎?

PTL_L 發表於 19-10-12 23:59

資優教育學苑10歲已可以接受提名,我家小朋友都是資優學苑成員。如果想再早多少少, ...

多謝資訊,因為都仲有排所以未細心睇詳情。

mywedding1980 發表於 19-10-13 00:01
咁你有attach 張mover cert, IQ test result嗎?

有啊。另外有d 數學比賽cert。

Jerv2014 發表於 19-10-13 00:04

其實,可能在考直私呢個階段,學校比較唔睇呢d... 佢地係想要小朋友有呢個能力,但又未必喜歡太催谷嘅家長。你明我講咩嗎?佢地見到又IQ test, 又mover又比賽cert..... 其實未必一定好喜歡。我個人諗法,唔知係咪真。

lambeanmama 發表於 19-10-13 00:10
其實,可能在考直私呢個階段,學校比較唔睇呢d... 佢地係想要小朋友有呢個能力,但又未必喜歡太催谷嘅家長 ...

呢樣就係我覺得好矛盾嘅地方, 直資就算強調多元, 學術亦是多元中較重要的一部分。

因直資學校課程程度理應較其他學校高(個人想法),開學後都唔多唔少較其他學校谷,甚至有同學跟唔上進度。

考慮這點,我才認為適合我小朋友。有時諗,如果小朋友不是資優,想考直資又應該可以做咩準備,不外乎都係cert,所以真係感到好困惑。

Jerv2014 發表於 19-10-13 00:28
呢樣就係我覺得好矛盾嘅地方, 直資就算強調多元, 學術亦是多元中較重要的一部分。

因直資學校課程程度 ...

其實學術並不一定係直資較强調部分,尤其對於唔收或者二面後先收portfolio嘅學校,佢哋比較著重學生特質,即係character, soft skills 同 learning style去尋找配對合適學生,所以考cert並唔代表會有入場券。

當然考生基本學術不可太差,學校亦會有睇漏眼嘅時候,唔好耿耿於懷點解考唔到,其實係各花入各眼或者當日狀態不足,仲有其他機會,加油!

Sheep06 發表於 19-10-12 22:48
去年聽過資優講座,講者提及有一些資優的難處:

多謝!

唔怪得d人成日話天才與白痴係一線之差!我都成日覺得阿仔儍儍地,係唔係學障

lambeanmama 發表於 19-10-13 00:10
其實,可能在考直私呢個階段,學校比較唔睇呢d... 佢地係想要小朋友有呢個能力,但又未必喜歡太催谷嘅家長 ...

某程度同意。。。

直私老師揀選的學生唔係揾最叻,係揾最適合學校的,佢地需要小朋友基本學術外,更重要的係合群,肯主動。

學小曳人講,叻的去邊都叻,佢小朋友係"高度資優",都係初小插入九龍神校。所以過來人身份講,唔需要太介懷小一的直私offer,大把叻仔叻女初小轉校。

Diversifyedu    發表於 19-10-14 10:26

小曳人 發表於 19-10-11 17:34
想提多一點,你個report係用WISC IV (USA),唔係用HK常數,個score會mark 高咗,即係用返HK常規,可能得135 ...

唔好意思,想離題問一問,香港在那裡可check IQ test 較認可 ?

Jerv2014 發表於 19-10-13 00:28

因直資學校課程程度 ...

我其實好同意其他版友所講,普遍直資學校對於學術能力,真的有一個saturation point, 只要達標,其實就夠。再多,也不會加好多分。他們普遍看重的反而是學習能力和性格合適學校與否。我兒子沒有cert 沒有iq test report, 學術不是頂尖但我相信「夠用」,考直私so far 進程尚算順利。他次次考都有野唔識,不過性格非常開朗健談而坐得定。我絕不會覺得我仔有你仔咁叻。

不過,再講多一次,你真的不用擔心,我覺得你兒子咁叻,spcc dbs 呢類學校是有很大機會的。呢個星期考男拔要加油呀。就算未能如願,你再叩一線男津都大有機會。尤其兒子數學咁叻。加油加油。

Jerv2014 發表於 19-10-13 00:04

怒我直言。其實show咁多超班的qualifications 俾學校睇,反而對小朋友不利 (上年有個家長也是在bk留言考埋mover,flyer都無收)。資深既老師,憑經驗好多時已感覺或面對過,資優既小朋友好多時都會伴隨著特殊教育既需要;再加上k3或k2已考mover,背埋periodic table......感覺家長有點怪獸, 為左interview個學位而好push。反而,學校寧願收啲合程度,而且禮貌儀態, 乖巧熱心助人,喜歡閱讀既小朋友;都唔想收可能行為有機會有問題既小朋友以免加重老師既負擔。(我明白你小朋友行為上是沒問題的)

PTL_L 發表於 19-10-12 23:59

資優教育學苑10歲已可以接受提名,我家小朋友都是資優學苑成員。如果想再早多少少, ...
今年冬季課程所有人都要參加考核試

醒目開學勳章 貢獻勳章

fatbao 發表於 19-10-13 08:32
唔好意思,想離題問一問,香港在那裡可check IQ test 較認可 ?
只有合格嘅心理學家,先有嗰套題目,絕對保密,所以有得做嘅都係認可嘅
當然,網上係會搵到暫個人名表
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我反而覺得,如果孩子鍾意學習,我會跟佢走,呢d唔係怪獸家長,係怪獸兒童

e.g. 乘數表poster 放出嚟一個星期消化咗,periodic table 自己上youtube 睇periodic table song~ 背咗

但英文試... 我覺得無必要,起碼我仔so far 未過,只考過CTY talent search 嘅SCAT 當中嘅英文卷,學校睇唔睇~ 我唔知,但身邊班仔無考

都係嗰句,keep 住佢好學,教好佢做人處事,已經功德完滿,讀邊間小學.... 得罪講句,係家長自我感覺良好,多過孩子需要

Diversifyedu    發表於 19-10-14 10:26
恐龍家

回覆 cafeva 的帖子

我冇報,一來遠,二來貴,三來課程小朋友冇興趣。

mywedding1980 發表於 19-10-13 10:50
怒我直言。其實show咁多超班的qualifications 俾學校睇,反而對小朋友不利 (上年有個家長也是在bk留言考埋 ...

我都明白好容易比人有怪獸家長概感覺,因家中長輩都曾經咁認為。

其實我都係 如一般家長帶小朋友去書店睇書, 帶佢去科學館。叫佢自己選自己鍾意概書 ,買完佢自己就每日睇小小,佢有日突然之間叫我問佢元素表我先知佢記得晒 。而考試cert 對佢而言係佢學習概肯定,佢攞到會開心過我帶佢去海洋公園玩。(當然好少人會信,老師亦都唔會知事實)。

我都有諗過比唔比IQ test 學校,但最後覺得呢個只係客觀事實陳述,未有全面諗過可能有反效果。

我好細心咁睇每位留言,多角度思考,做左要做概野就睇緣份。

小曳人 發表於 19-10-13 11:05
只有合格嘅心理學家,先有嗰套題目,絕對保密,所以有得做嘅都係認可嘅
當然,網上係會搵到暫個人名表
...

好奇一問,IQ test 有主觀成分嗎? 會唔會有些專家會俾分嚴d,.有些係鬆手d?