用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

Sheep06 發表於 19-10-11 16:58
樓主 , 請問 SFA 有second in嗎?

同陳守仁撞左無去到

或者陳守仁喜歡你仔仔個類型,不過要等到11月頭先知結果!

其實去interview 天時地利人和
同老師傾計環節
Click 中小朋友興趣
可能會有所發揮
Click 唔中
小朋友唔想答你或是旦答亦好正常

好似其中一個interview
老師問我女鍾意睇乜書
佢話my little pony
老師再問佢like 邊隻小馬
立即著咗介紹

我之前去左救恩聽校長分享講座,佢講過佢面試只見一輪,因為佢唔相信面試可以揀到最叻嘅小朋友。如果愛恩斯坦去參加而家熱門學校嘅面試,一定無學校收。我聽完之後覺得豁然開朗,希望你都一樣。你in個兩間都好熱門...

雖然最後無in救恩,因為地點問題,不過都覺得獲益良多

醒目開學勳章 貢獻勳章

我以過來人嘅身份講:
個別學校收唔收,係緣份,孩子有能力,去邊間學校都唔會有太大分別,佢唔收,係佢走寶!

從來無學校代表講過佢地有sensor睇得出邊個IQ最高,最醒
當年我仔SFA 頭4名都係失落於DB/YW,一年後去插班,當中兩位好積極,未完所有插班面試已經有九龍3間男校offer!
呢點証明:插班睇嘅同小一好唔同!
IQ高唔係考學校面試嘅PASS,人生當中,呢個小小考驗並唔會影響到呢班細路,路~ 係可以自已行出嚟嘅!

PS,  我仔得SFA 1個offer,不過都有DB/YW 2nd in.. 已經收貨,以雙眼唔望人嚟講,覺得佢好叻喇!
恐龍家

Milkpigmama 發表於 19-10-11 17:26
我之前去左救恩聽校長分享講座,佢講過佢面試只見一輪,因為佢唔相信面試可以揀到最叻嘅小朋友。如果愛恩斯 ...

如果佢講係真
點解有小朋友考認字讀句
有小朋友純玩

醒目開學勳章 貢獻勳章

想提多一點,你個report係用WISC IV (USA),唔係用HK常數,個score會mark 高咗,即係用返HK常規,可能得135-137左右

恐龍家

Jerv2014 發表於 19-10-10 13:23
小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但 ...

樓主, 有小朋友名字唔太好, 或者你先遮一遮名字

jojo2388 發表於 19-10-11 17:38
樓主, 有小朋友名字唔太好, 或者你先遮一遮名字

多謝提醒,已修改

小曳人 發表於 19-10-11 17:34
想提多一點,你個report係用WISC IV (USA),唔係用HK常數,個score會mark 高咗,即係用返HK常規,可能得135 ...

個心理學家話香港version要6歲先可以用

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jerv2014 發表於 19-10-11 17:57
個心理學家話香港version要6歲先可以用
我知,所以咪話你聽,唔駛再做過,不過要打個折頭囉
FYI, just checked,
美國平均值係98,香港係全球最高 嘅107
所以,我估美國140約等於HK 131-134

其實呢個range 加無乜情緒問題,應該幾好教,祝孩子繼續好奇,愛學習!

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-11 17:26
我以過來人嘅身份講:
個別學校收唔收,係緣份,孩子有能力,去邊間學校都唔會有太大分別,佢唔收,係佢走 ...

無錯,真係講緣份

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但 ...

多口問句請問你係邊度做評估,我小朋友能力同你的差不多情況,所以想了解下

Jokitty 發表於 19-10-12 00:08
多口問句請問你係邊度做評估,我小朋友能力同你的差不多情況,所以想了解下
...

養和醫院

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jokitty 發表於 19-10-12 00:08
...
其實好多地方都有得做,中大、小童群本益會,天主教教區有EP會幫屬下3間私小學生做 等等
不過唔建議太細做,足6歲用到HK 常規會好d
但一般情況如果無乜問題,都唔建議去做,無謂label 孩子,坊間唔少人誤會"資優",以為都係有d麻煩野,同時唔駛努力就會好叻
反而,如果孩子有資優特質 (好奇、愛學習、學得快) ,不如多花時間培養各方面嘅興趣,搵亮點,做好溝通/親子關係

Sheep06    發表於 19-10-12 11:12
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-12 07:36
其實好多地方都有得做,中大、小童群本益會,天主教教區有EP會幫屬下3間私小學生做 等等
不過唔建議太細做 ...

情緒、待人接物、處事、合羣更多留意和教養

「知優」其實即係「知憂」,好似買大送細咁,除iq高外,一定伴隨其他特質。呢類小朋友,培育佢要鬥知鬥力,好好耐性。
我家小朋友有一段時間因情緒問題需要醫院跟進,所以係一個高難度挑戰。

去年聽過資優講座,講者提及有一些資優的難處:

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。 ...

多口問一問,你有沒有將你第一個post,* 以下的5,6個特質,透露或在portfolio 給學校知道?

mywedding1980 發表於 19-10-12 22:49
多口問一問,你有沒有將你第一個post,* 以下的5,6個特質,透露或在portfolio 給學校知道?
...

幾間都唔收portfolio , 只可attached 相關文件。似乎學校唔會參考,又可能2nd in先再睇掛。

‹ 上一主題|下一主題