用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

Jerv2014 發表於 19-10-10 13:23

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。 ...

不用擔心,可能寶物沉歸底,再唔係插班,係你嘅就係你嘅。

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但 ...

好叻呀

回覆樓主:

小女報的學校不太多,已經有私校收,另港同及王錦輝2nd in, 無上任何面試班,其實面試P1內容涉及好多範圍,如果純學術你小朋友當然應付自如,但現在P1 interview唔係只睇一part, 而係要睇好多其他非學術上例如小朋友的合作性,創意,表達,禮儀,自理,解難,組織等等,呢D比學術更難,因為無得操,而係靠日常生活小朋友的親身感受或體驗,而且你小朋友算係屬於資優,要更小心替佢選合適的學校,其實你好細心咁早已發現小朋友的特質,選國際學校可能會更有空間讓佢發揮,加油,緣份的遊戲,上天會預備最合適的給小孩

Wapi37    發表於 19-10-15 09:17

如果讀緊IS,老師可能會考慮給你offer你來的機會有多大。男仔首選是DBS/SPCC,我估老師是想仔仔如此叻,這2家都大機會會給offer,所以就不浪費自己的行政資源,發offer,被樓主reject,再call waiting給其他人

964000 發表於 19-10-10 21:26
不用擔心,可能寶物沉歸底,入神校, 扣神津,再唔係插班,係你嘅就係你嘅。
...

同意
大家加油

momojustin 發表於 19-10-11 07:33
如果讀緊IS,老師可能會考慮給你offer你來的機會有多大。男仔首選是DBS/SPCC,我估老師是想仔仔如此叻,這2 ...

也有可能。BTW他不是國際學校是國際班。但我覺得一般面試不會考週期表及艱深的數學,樓主囝囝未必發揮到,樓主申請學校做的portfolio 要盡量突出這些優點,加埋IQ test.

每間學校揀學生條件唔同, 始終係咁細的小朋友, 成績睇到的嘢有限, 一定會加埋性格同其他因素。我侄仔都係學術好但性格文靜怕醜, 好多冇2nd in, 有2nd in的被REJECT後家長有打去學校問原因, 校長答咗因為唔合群(佢係有少少獨行俠)。後來大抽獎派咗區內一線, 而家考年年考top 3, 諗緊幫佢插班轉走, 就算唔轉走, 升中佢都會係band 1生, 一樣可升到好學校, 條條大路通羅馬, 盡力做, 但唔使太失望。

回覆樓主:

我覺得小朋友是會自己揀學校的。尤其是樓主呢類咁叻嘅仔。有無諗過,可能小朋友唔鍾意學校/老師,在面見時一句都唔答呢?

現在仍有不少學校進行面見,繼續努力。同意其他家長所講,咁叻仔,不用擔心。

lambeanmama 發表於 19-10-11 09:46
我覺得小朋友是會自己揀學校的。尤其是樓主呢類咁叻嘅仔。有無諗過,可能小朋友唔鍾意學校/老師,在面見時 ...

十分同意各位的分析, 我小朋友話佢有回答問題,但可能真係表現唔到熱情同合群性。

細心諗,小朋友性格是天生的,未必符合學校的期望。不過這亦是其個人的獨特性,要學會欣賞。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-11 11:31
回覆 Jerv2014 的帖子

看到資料咁勁,會否谷得太衡,吸收得過多,孩子應有的活潑童真消失掉,自然便很容易提不 ...

老實說小朋友真心喜愛中英數, 任佢睇youtube佢都係睇科學計數野,但佢真係無咩童真>< 我已經成日同佢講返學要盡情咁玩(*小朋友未出世前我都唔信有小朋友會咁)

回覆 Jerv2014 的帖子

自己最清楚自己小朋友的個性,所以別人意見只需作為參考。
小朋友學習進程每人唔同,冇一條一定既線,正如有小朋友食一碗飯就飽,有小朋友要食兩碗先滿足,但大家同齡。套用起學習上,我小朋友都是真心鍾意學習,早前先同我講,我真是好鍾意做功課,每日返屋企休息過後就係自動自覺處理功課,課外練習等,佢渴望追求知識,我既責任就係令佢滿足。

簽名被屏蔽

回覆樓主

同意樓上所講,考直私 學術其實唔係考得太深, 學術超班嘅好多時未必有機會發揮。但呢啲小朋友去到叩門插班做卷或單對單面試,好多時都會表現超班!你另外申請咗兩間神校? 可能到時你兩間都考到呢,唔好太快下結論。

另外朋友分享真實例子,有小朋友面試時被問到:平時星期日會做啲乜嘢?A小朋友答:睇書。老師追問睇乜嘢書?A小朋友答:英文書。完。

到B 小朋友答,自動波流暢敘述星期日最鍾意去博物館,啱啱上個星期日去咗香港文化博物館,最新做緊嘅專題係xxx,學到yyy, 仲反問老師去睇咗未?

A小朋友學術未必差過B小朋友,但有時面試就是講緣份彩數。

Jerv2014 發表於 19-10-11 11:59
老實說小朋友真心喜愛中英數, 任佢睇youtube佢都係睇科學計數野,但佢真係無咩童真>< 我已經成日同佢講返 ...

其實這樣有內驅力愛學的小朋友去哪裡都會發光,小學哪家真的不重要。Study is a life long journey anyway…保持好他的興趣,另外處理好跟同齡人相處就好了。他可能會跟同齡人無法玩到一起。

小兒有參與英華及黃錦輝 面試,無奈兩間都去唔到second in。

小兒學術及情緒控制應該可應付面試要求, 但 ...

老實係唔係學得太深,面試的時候小朋友會唔會鑽左牛角尖?

因為感覺上面試唔會問咩叫電子層(sorry,我都唔係好理解咩叫電子層,亦唔知道各個星體的溫度),數學亦唔見得會考到3年級的數學。曾經我仔的數學班一路教到雙位加數(要進位),我請老師返返轉頭練習多一些面試常問問題。面試的數學問題多以文字題為主但數學公式係簡單的,比如 妹妹有10個蘋果,哥哥有6個,兩個小朋友共多少個等。

另外最常係考看圖講故事,呢個同距識幾多個中文字關係不大。

大豬既老婆 發表於 19-10-11 12:38
老實係唔係學得太深,面試的時候小朋友會唔會鑽左牛角尖?

因為感覺上面試唔會問咩叫電子層(sorry,我都 ...

非常同意,所以可能方向要調節下

keep-calm 發表於 19-10-11 12:33
同意樓上所講,考直私 學術其實唔係考得太深, 學術超班嘅好多時未必有機會發揮。但呢啲小朋友去到叩門插班 ...

好正既例子

其實樓主個仔又資優又老積,不如試下跳級,直接插班小二小三。普通小一課程根本滿足不到佢,到時返學好悶,上堂無心機,老師都唔鍾意。

樓主 , 請問 SFA 有second in嗎?
‹ 上一主題|下一主題