用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

可能 interview 既課題太無聊,小朋友提唔起興趣,令老師覺得唔投入?

其實有咁既能力,我情願比佢繼續系 IS 有更大發揮空間。就算要考返入神校,P2 插班都唔係問題

deco99 發表於 19-10-10 14:22
讀緊IS P1?點解要轉讀本地?講真,讀住is又考直資嘅家長我都識幾個,都係好緊張小朋友,見你又考Cambridge ...

其實係小朋友k1老師建議改讀國際班,亦都係老師建議做IQ test。因為佢當時已有傳統班k3水平,國際班可以有較好英語環境。

現今社會好難唔緊張小朋友,不過多謝你建議,真係要調整下心態^^

amidreamer 發表於 19-10-10 14:21
你小朋友超晒班。但其實小學面試好似大人見工咁,manner 都好重要。如果你小朋友咁勁,咁我覺得唯一可能唔 ...

佢平時都會叫人, 但可能佢真係太慢熱

回覆 Jerv2014 的帖子

有沒有報考優才書院?

GretaDad 發表於 19-10-10 14:58

有沒有報考優才書院?

無報,原本諗住集中幾間,因interview時間實在太密

其實so far考咗8間
我覺得一般考直私的學術水平要求唔算真係好深
所以學術再強,去到某個地步已經saturated
所以小朋友要表現主動
要肯開口
剩下係眼緣、運氣、同埋每間學校有自己前設想搵嘅type

如果小朋友咁叻
去到邊都可以發光發亮
唔好因為小一面試而唔開心

個人認為快熱、開朗、活潑、主動的小朋友有好大著數

picalo 發表於 19-10-10 15:16
所以學術再強,去到某個地步已經saturated ...

呢個分析真係冇得頂
完全講中晒

回覆 picalo 的帖子

exactly

樓主個case咪正正說明面試一場,隨緣啦,你真當面試老師火眼金睛咩?!

醒目開學勳章 王國長老

事實係,間間都多人都暈,老師根本無時間花在同一小朋友身上
反應唔夠快就係大忌,識咩都無機會俾人知,已經出局
不過到官津叩門,多數1:1,到呢類學術型較易出線

不過小朋友係叻嘅,就算不幸小一未有offer,下年都會插到,加油

Lomum 發表於 19-10-10 15:32

個人認為快熱、開朗、活潑、主動的小朋友有好大著數

係,但如果學術麻麻,俾呢啲小朋友僥倖入到直私都未必係好事。直私程度高,教得快,佢地會跟得好辛苦。

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 19-10-10 14:32
有些名直資是考creativity, 創做性和靈活性的問題,要的學生不單是記憶和運算機器。如果是活動教學直資,與 ...

都係嘅,有d熱門學校,叻仔仲見得少咩,就係要target「框框外」嘅申請人
都係果句,反應唔夠快,幾叻都係蝕

回覆 ddtt347 的帖子

我估計,主動的小朋友,學習能力應該唔會太差,學術反而唔難追

回覆樓主:

直資喜歡收開朗健談,主動嘅小朋友。

picalo 發表於 19-10-10 15:16
所以學術再強,去到某個地步已經saturated ...
十分應同,同埋小朋友入到去有好多嘢都唔係佢哋控制範圍內,有好多其他因素。
例如 : 如果要合作,其他小朋友既表現都可以影響自己小朋友

你小朋友咁叻,一定有一間適合佢既小學,加油

我小朋友case同你差不多,但我係hea媽,幼稚園階段咩都唔學唔考,冇上面試班。考直私雖然唔多間,但完全都冇offer,扣門數間九龍城津校全有second in,但最終都係扣唔入,其中一間見副校長時,因我小朋友是資優搭焦慮,副校叫佢答問題,佢驚到要攬住爸爸。

副校叫佢畫圖畫(人像),堅決唔肯畫,我嬲到死左,差一步都唔完成佢。過後,小朋友話我知,因為黑板已經有很多人像畫,所以佢唔想畫,點解要畫,已經有咁多。

但我覺得上天會有最好既俾你,長路漫漫,叻既小朋友去邊都係叻。小二、小三我幫小朋友考插班,最終數間都收左,最後揀左女校讀,所以唔駛灰心,佢地既光芒係掩蓋唔到。

Arabellahk    發表於 19-10-12 13:54
anfisonbb    發表於 19-10-11 09:57

KBoyboy 發表於 19-10-10 16:02
十分應同,同埋小朋友入到去有好多嘢都唔係佢哋控制範圍內,有好多其他因素。
例如 : 如果要合作,其他小朋 ...

應同,臨場實在太多變數,影響咗小朋友!

學術除左 SFA、APS 之外,其他學校面試考學術都只係 pass or not pass,學術超班都唔會有太大幫助,反而係性格、禮儀,表達能力、創意就更重要。有啲小朋友好循規蹈矩,可惜表達能力唔夠好,就失去機會。有啲小朋友好醒目,好有創意,但跟指令就冇咁好(例如覺得「題目無聊冇興趣參與回答」、「都已經有人講左,自己就唔洗講」、「其他小朋友做野慢/煩,唔想同佢哋合作」)。有啲小朋友就樣樣都得,可惜慢熱、唔夠自信,warm up 完就已經機會錯失。
成千個小朋友,要突圍而出唔係咁容易,尤其臨場變數太多。你小朋友能夠有如此資質,叩門、插班試容易突出。
‹ 上一主題|下一主題